Fakta & Tips

Egenanställning kan vara början på din dröm

Foto: Caleb Firth – Unsplash

Har sedan jag själv fick upp ögonen för termen digital nomad sett många olika beskrivningar för vad det står för. I mångt och mycket tenderar beskrivningarna att falla ut i tre nyckelord; resor, digitala hjälpmedel och platsoberoende. Eller sammanfattningsvis bara beskrivas som en livsstil. Det gillar jag nog bäst, för det är precis vad det handlar om. Något som legat i fundamentet av Svenska Nomader som plattform är just att avdramatisera begreppet lite för att visa att du kan anta livsstilen i olika skepnader. Alltså att det inte är så svart eller vitt som vissa texter tenderar att beskriva det. T.ex. att du reser världen runt och dessutom tjänar miljoner på det (vilket bara är ett av flera exempel). Det är inte så det fungerar och det är inte heller vad det handlar om. Det handlar om att vara där man vill vara för stunden, att trivas med sitt liv och att helt enkelt ta kontrollen. Digitalt nomadskap för dig kan helt enkelt vara att du arbetar hemifrån din lägenhet och tjänar tillräckligt med pengar för att leva som du vill. Summor, plats och vad du gör är helt enkelt upp till dig.

Även om jag är en person som förordar allt som har med digitalisering att göra så kan just ”digital” i begreppet digital nomad förvirra och möjligtvis även avskräcka. Har fått höra en del förhastade slutsatser om att ”digitalt nomadskap bara är programmering, design och sånt”. Det ordet digitalt står för i sammanhanget är just att du tar till hjälpmedel för att ta kontroll över din situation. Om du så endast använder e-post för att göra ditt arbete smidigare använder du ju en form av digitala hjälpmedel. Om du sedan har som mål att bli platsoberoende kommer du att hitta sätt, kontakter, hjälpmedel att skala upp det därifrån. Även om så klart vissa branscher och sysselsättningar som t.ex. programmering gör det enklare från början.

Något som också kan vara ett hinder på vägen i att bli mer platsoberoende och ta kontrollen är en anställning. Det är inte alltid ens arbetsgivare är lika intresserade av din dröm som du själv är och därmed kanske inte det finns möjligheter att helt och hållet ta kontroll över din livsstil. Även om t.ex. distansarbete och chefers inställning går mer mot det hållet. Om din anställning är ett hinder kan du alltid prova vingarna själv med en egen verksamhet. Jag vet det är skrämmande, för mig tog det nästan 30 år att starta en egen verksamhet. Det är tyvärr i många fall så att det byråkratiska, krångliga och tråkiga hamnar i fokus när du är i färd med att realisera en affärsidé. Då försvinner lätt både kreativitet och lust. Jag tror det finns alldeles för många verksamhetsidéer som tyvärr aldrig får se dagens ljus. Och det är väldigt synd! Vem vet vilka häftiga idéer vi i världen inte fått uppleva på grund av att upphovsmakaren tappat lusten under processen.

Egenanställning kan vara ditt första digitala hjälpmedel

Börja i liten skala, känn dig fram och använd digitala hjälpmedel som hjälper dig att hålla lusten uppe. Om starta bolag känns avlägset, krångligt och ett för stort steg så kan vi varmt rekommendera egenanställning. Egenanställningen kan både vara en väg in på arbetsmarknaden då man kan ta betalt för tillfälliga uppdrag, eller ett första steg när man vill testa sin affärsidé då man funderar på att starta eget företag. Om det är av intresse kan vi rekommendera våra vänner på Frilans Finans som är Sveriges största inom området. De erbjuder väldigt enkla verktyg och bra service. En perfekt partner när man vill följa sin dröm.