Bli digital nomad

För dig som vill ta steget och bli en digital nomad har vi samlat nyttig information och tips som hjälper dig på vägen.

digital nomad

Vad är en digital nomad?

En digital nomad är en person som skapat sig geografisk frihet och flexibilitet med hjälp av digitala hjälpmedel – och lever därefter. Tack vare digitaliseringens möjligheter kan i princip var som helst vara ett kontor så länge det finns stabil internetuppkoppling att tillgå.

En ständigt ökande trend

Att arbeta på distans är en växande trend bland frilansare, entreprenörer och anställda. Inte minst i och med Covid-19 som tvingat många att prova på hur det är att jobba hemifrån. En studie från McKinsey visar att 80% av deltagarna har tyckt om att arbeta hemifrån under pandemin.

Enligt digital nomad-profilen Pieter Levels som ligger bakom Nomadlist kommer det att finnas 1 miljard digitala nomader år 2035.

I och med det ökande antalet distansarbetare ser vi nu hur länder tar fram nya lösningar för att välkomna digitala nomader och på så sätt samtidigt boosta landets ekonomi. Estland är först ut med att erbjuda ett digital nomad-visum och ett så kallat e-Recidency – alltså att man kan få ett digitalt EU-medborgarskap i landet.

gif från Lord of the Rings

Hur blir man en digital nomad?

Så du vill börja leva som en digital nomad? Grymt! Tyvärr är det dock inte bara att packa väska och dra iväg, utan börja med att göra upp en plan. Gör en mind-map, gör listor, skriv massa post-its – ja vad som helst, men du behöver tänka över alla aspekter av nomadlivet innan du ger dig av. Nedan hittar du en del punkter som är viktiga att se över.

👉 Läs om hur andra har gått tillväga för att börja leva som digitala nomader och hitta inspiration

Gör research och skapa ett informationsflöde

Använd alla möjliga sociala media-kanaler för att få svar på eventuella frågor och funderingar. Läs bloggar, lyssna på podcasts, titta på YouTube-videos och gå med i nomad-communities online. För att komma vidare i sina tankar är det bra att hela tiden matas med information om ämnet man funderar inom. Och ett flöde över flera kanaler kan hjälpa dig framåt.

👉 Vi har listat de bästa Facebook-grupperna för digitala nomader

Gör upp en budget

Se över din ekonomiska situation och planera för de kommande månaderna på resande fot. Numbeo är perfekt att använda sig av för att ta reda på hur mycket mat, boende, transport etc. kostar i olika städer. På så sätt kan du räkna ut en ungefärlig budget och veta hur mycket pengar du har att röra dig med. Även Nomadlist är en bra hemsida för detta och här kan man även se hur populära olika städer är bland digitala nomader.

Kartlägg dina kunskaper och digitala verktyg

Vilka är dina främsta kunskaper och hur kan du använda dessa för att tjäna pengar? Skriv ner vad du är bra på, vad du skulle vilja bli bättre på/lära dig, samt vilka digitala verktyg du kan hantera idag i tre kolumner. Sen är det bara att börja dra linjer mellan de tre kolumnerna för att hitta din digitala kombination.

Känner du att du behöver bredda din digitala kompetens finns det flera CSN-berättigade kurser och utbildningar som man kan läsa på distans.

👉 Läs mer om att studera på distans

Exempel på digitala verktyg som är populära att använda

Evernote
Det perfekta anteckningsverktyget där du kan bläddra mellan olika anteckningsböcker för att enkelt hålla koll på ditt arbete. Finns både som app och desktop-applikation och kan synkas däremellan.

Miro
En digital whiteboard och samarbetsplattform för onlinemöten.

Slack
Kommunikationsplattformen där du slipper skicka mail och istället sköter snacket snabbt och smidigt i olika kanaler.

Zoom
Det digitala mötesrummet som har blivit otroligt populärt att använda under Covid-19. Här har man enkelt både enskilda möten och gruppkonferenser.

karta över australien med en kamera och ett pass på

Gör upp en första resplan

❗️Till följd av Covid-19 uppmanar vi alla att följa aktuella restriktioner och göra ordentlig research om vad som gäller i varje land innan avresa.

Om ett av dina främsta skäl till att bli digital nomad är att kunna resa mer tycker jag personligen att detta är en av de viktigaste punkterna. En enkel resplan med 1-3 destinationer håller dig motiverad att jobba hårt för att nå ditt mål att bli en digital nomad.

Alternativt kan man åka på en workation för att känna på om nomadlivet faktiskt är någonting för dig. Har man sin bas i Sverige kan t.ex. en vecka i en europeisk storstad vara ett bra och relativt billigt val.

💡 På Skyscanner eller Momondos hemsida hittar man snabbt och enkelt billiga flygbiljetter.

Tips på populära destinationer för en perfekt workation

Medellín, Colombia
Medellín har blivit en väldigt populär destination bland nomader och är definitivt ett måste för den som vill bege sig till Sydamerika. Här finns Selina som erbjuder co-working och co-living, yoga, filmkvällar och live-musik.

Lissabon, Portugal
Lissabon har med sina billiga levnadskostnader, fina klimat och härliga kultur blivit en plats för digitala nomader och tech-entreprenörer att sätta sin bas i. Co-working-stället Second Home i Lissabon erbjuder inte bara häftiga kontorslokaler utan också träningsklasser, bokklubb och surf-lektioner – ett måste att prova på under en ev. workation.

Bali, Indonesien
Kanske den mest populära destinationen för digitala nomader. På Bali kan man leva billigt, äta god och hälsosam mat och enkelt utforska allt vad Bali har att erbjuda. Välj mellan flera olika co-working och co-living-spaces som t.ex. HUBUD, Dojo Bali Co-working och Tropical Nomad

Berlin, Tyskland
För dig som gillar att vara ute i naturen kan vi rekommendera en workation i Berlin och Coconat. De erbjuder co-working och co-living i närheten till vandringsleder, historiska landmärken, trädtoppsvandring, cykling, spa och mycket mer.

Barcelona, Spanien
Barcelona är en bra stad för den som reser själv då det finns massor att se och uppleva. Varför inte kombinera några dagar i stan med en vecka på Refuga och deras Mountain Workation.

💡 Tycker du det är svårt att veta var du kan åka just nu i och med olika reserestriktioner? Använd då Flattenthecurve eller canitravel.to för att kolla upp vad som gäller för respektive land.

Behövs visum?

Som EU-medborgare behövs det inga visum för resa inom Europa, men däremot behöver man nästan alltid ansöka om visum utanför Europa. Ska man åka till t.ex. Australien eller USA behöver man ansöka och få sitt visum godkänt innan avresa, medan länder i t.ex. Sydostasien som Thailand och Bali vanligtvis förser en med ett visa-on-arrival. Kom ihåg att kolla upp vad som gäller för varje land i god tid innan du ger dig av – speciellt nu pga Covid-19.

Som ett sätt att boosta den nationella ekonomin väljer allt fler länder att införa visum för distansarbetare, ibland kallat nomadvisum. Då får man möjligheten att stanna en längre tid och arbeta på distans, men det finns ofta en del ekonomiska krav man måste möta för att kunna ansöka om dessa visum.

👉 Lista: Visum för digitala nomader

En laptop med information om hur man startar sin egen online-butik

Se över dina jobbmöjligheter och potentiella inkomstkällor

Om du redan har ett jobb som du trivs med kan det vara värt att våga fråga chefen om du kan få jobba på distans. Andra alternativ till att hitta en inkomstkälla är att söka distansjobb, frilansa eller driva eget företag.

Väljer man att starta upp en egen online-baserad verksamhet kan allt vad heter bolagsformer ibland kännas svårt och överväldigande. Jämför bolagsformernas för- och nackdelar på Bolagsverkets hemsida, samt lär dig mer om hur man bygger en distansbaserad verksamhet på Building Remotely.

Det är också viktigt att kolla upp vad som gäller när det kommer till skattefrågor i relation till din arbetssituation och utlandsvistelse. Skattedjungeln är lätt att gå vilse i och vi rekommenderar att man helt enkelt hör av sig till Skatteverket eller en specialist om man känner sig osäker.

👉 Läs mer om hur du löser skatt när du lever som digital nomad.

Jobbar du som frilansare finns det tjänster för att slippa krånglet, som t.ex. en egenanställning via Cool Company.

💡 Tänk på! Väljer du att gigga via en plattform utan eget företag eller F-skattesedel ska detta tas upp i din inkomstdeklaration

Hitta distansjobb

Många företag har låtit sina medarbetare arbeta hemma under den rådande Corona-pandemin och är positiva till hur bra det har fungerat. Därför kan vara värt att diskutera frågan med sin arbetsgivare när företag börjar återgå till att arbeta från kontoret.

LinkedIn fungerar som vilket annat socialt nätverk som helst och här kan man hitta sitt nästa distansjobb. Inte bara har de en välfungerande jobbsöksfunktion utan man kan också få kontakt med människor inom det fält man själv vill arbeta inom. Att nätverka är idag en stor del i jobbsökandet.

👉 9 tips för att förbättra din LinkedIn-profil

Det finns flera stora digitala plattformar för att hitta distansjobb, speciellt som frilansare. Konkurrensen är däremot ofta hög på dessa plattformar och ett tips kan vara att försöka ta sig an flera mindre uppdrag till en början och på så sätt bygga upp en stark profil. Då blir det lättare att på sikt kirra de större, mer välbetalda uppdragen.

Vanliga yrken för digitala nomader

Många fler yrken än man tror kan skötas digitalt även om de redan typiskt digitala yrkesgrupperna är mest populära bland digitala nomader. Att jobba med sociala medier, marknadsföring och webbutveckling är väldigt vanligt.

Däremot börjar fler yrken digitaliseras allt mer som t.ex. att arbeta inom sjukvården, psykologin, HR och ekonomi.

Nedan följer en lista med populära yrken bland digitala nomader.

Kommunikatör
Ett yrke där man får arbeta med många olika delar inom marknadsföring. Det kan handla om att bl.a. sköta sociala medier, göra analyser och lägga fram marknadsstrategier, samt sköta kommunikationen med företagets kunder.

UX/UI designer
Nomadbubblan kryllar av designers och man kommer garanterat stöta på likasinnade när man är ute och reser som digital nomad. Ett perfekt jobb för den kreativa digitala nomaden och ett perfekt tillfälle för att knyta kontakter inom samma yrkesfält.

Säljare
Säljare arbetar ofta med en telefon som främsta verktyg och möten med potentiella kunder kan enkelt skötas online med hjälp av digitala verktyg som t.ex. Zoom. Däremot kan ens resande behöva planeras lite mer kring jobb så att man inte befinner sig i helt fel tidszon i relation till var kunderna befinner sig.

SEO-specialist
Ett yrke det alltid finns gott om lediga jobb inom, men likaså är konkurrensen också hög. Har man kunskaper inom sökmotoroptimering är det dock ett jobb som enkelt går att sköta på distans.

Programmerare/Utvecklare
Kunskaper inom kodning, webb, appar och e-handel är ständigt efterfrågade och jobb inom dessa områden finns det ofta massor av. Ett vanligt förekommande yrke bland digitala nomader som man även tjänar rätt bra på.

Skribent
Tekniskt skribent, bloggare, copywriter, transkriberare — möjligheterna är oändliga för den som gillar att skriva. Att starta en egen blogg kan vara ett bra första steg för att komma igång och bygga upp en portfolio.

Virtuell assistent
Virtuell assistent är ett yrke som har blivit allt mer populärt de senaste åren och något som många väljer att driva genom egenföretagande. Om man är en fena på administration och organisation kan detta vara ett yrke värt att prova på.

👉 Läs om Frida som jobbar som virtuell assistent

Översättare
Att arbeta som översättare kan man göra både på frilansbasis och genom översättningsbyråer. Konkurrensen kan vara ganska hög om man vill översätta mellan engelska och svenska, men om man besitter andra eller multipla språkkunskaper blir man genast mer attraktiv på marknaden.

Kundtjänstmedarbetare
Att arbeta inom kundtjänst kan vara ett bra yrke för att komma igång som digital nomad, då det ofta inte kräver allt för höga förkunskaper. Även här kan det dock vara värt att tänka på tidszoner om man ska jobba efter svenska tider.

👉 Se vår lista med de 10 distansjobb som betalar bäst

Här kan du hitta ditt nästa distansjobb

Remote OK
Från grundaren av Nomadlist har du RemoteOK – världen största sida för distansjobb

Remote.com
En av de större internationella sidorna för distansjobb

We Work Remotely (WWR)
Internationell sida för distansjobb

Workew
En bra plattform för att hitta internationella distansjobb inom design, försäljning, kundtjänst, marknadsföring och programmering.

👉 Se hela listan av plattformar för distansjobb online

ett anteckningsblock där det står to-do, en laptop och ett par glasögon

Att tänka på innan avfärd

Dags att sätta planen i verket – spännande! Glöm inte att checka av det sista innan du äntligen ger dig iväg som digital nomad.

Ha en plan för ditt boende

Planerar man att vara borta en längre tid kan man om möjligt hyra ut sitt boende i andra hand. På så sätt går man inte back ekonomiskt, samt att där kommer finnas någon som tar hand om boendet när man är borta.

Ge fullmakt till någon du litar på i Sverige

Kom ihåg att ge fullmakt till någon som du litar på för säkerhets skull om någonting mot förmodan skulle hända medan du är iväg.

En elektronisk brevlåda tar hand om din post

Att adressändra hem till föräldrarna eller en kompis kan vara ett bra sätt att ta hand om posten när du är borta. Däremot finns det digitala tjänster för de där viktiga breven man helst vill ta hand om själv. Med Kivra eller Min Myndighetspost får du tillgång till dessa brev genom deras smidiga appar och hemsidor.

Var smart med dina pengar

Ett sätt att tjäna lite extra pengar innan avfärd är att anordna en liten loppis och sälja av prylar och plagg man ändå inte kommer använda framöver. Samtidigt kan man passa på att säga upp diverse abonnemang som t.ex. Netflix så att de inte står och drar pengar månad efter månad. Även om det bara handlar om en hundralapp eller två är det pengar man kommer väldigt långt med i t.ex. Thailand eller Sri Lanka.

Kolla även över dina bankkort då vissa tar ut högre avgifter än andra när man betalar med sitt kort utomlands. Med t.ex. Klarnakortet, Ica-banken och Revolut slipper man avgifter utomlands, samt att man enkelt kan hantera sina pengar med deras tillhörande smarta appar.

Ta vaccin i god tid

Kolla upp vilka vaccin du borde ta i god tid innan avfärd. Många vaccin tas i omgångar med ett visst antal veckors mellanrum och man kan alltså behöva börja ett par månader innan man åker. Ta även med ditt gula vaccinationskort på resan om de mot förmodan skulle fråga efter det på flygplatsen eller vid ett ev. sjukhusbesök.

En banner med prisexempel på Safety Wings försäkring

Res tryggt med en bra reseförsäkring

Det är A och O att ha en bra reseförsäkring medan du är iväg. Norska SafetyWing erbjuder en försäkring som är speciellt anpassad för digitala nomader. Även Europeiska ERV har bra deals för de som ska befinna sig utomlands en längre period.

👉 Läs mer om försäkringar för en digital nomad

Teknisk utrustning och säkerhet

Datorn
Datorn är det ditt främsta verktyg som digital nomad och därför är det viktigt att den klarar av de uppgifter du ska använda den till. Praktiskt sett behöver du ha ett fodral som skyddar din dator och en välfungerande laddare, samt ett par bra hörlurar. En extern mus, ett externt tangentbord och stativ för datorn kan underlätta både för ditt arbete och för dina axlar och rygg.

Lösenordshanterare
Mer digitalt sett behöver du skydda din dator och personlig information. Både Mac-datorer och Windows har redan många säkerhetsåtgärder inbyggda. Saknas däremot en lösenordshanterare som håller reda på och skyddar dina lösenord kan det vara värt att skaffa en. Lastpass är en bra och beprövad sådan men det finns många alternativ att välja mellan.

Backup och molnlagring
Se då och då till att göra en backup och/eller lägg upp filer i en molnlagringstjänst så att du har tillgång till dina filer även om datorn skulle gå sönder eller bli stulen. Dropbox, Google Drive och OneDrive är vanliga plattformar för detta och de håller dina filer i säkert förvar.

Skärmdump från ExpressVPNs webbplats.

ExpressVPN finns även som ett smidigt plugin.

VPN
När du använder en VPN-anslutning går trafiken via en server som ligger någon annanstans i världen och det skyddar din dator från både spårning och intrångsförsök. Dessutom syns inte din riktiga IP-adress, något som gör det svårt för myndigheterna att hindra dig från att besöka vissa webbplatser – vilket till exempel kan vara användbart i Kina.

Detta kan kosta en liten slant men ökar också säkerheten för din dator – bra och populära tjänster för detta är t.ex. ExpressVPN och NordVPN.

Telefon
Gällande telefon och nummer är det idag enkelt att skaffa lokala simkort om man befinner sig en längre tid på samma plats. Det enda man egentligen behöver se till är att telefonen är upplåst. Inom EU betalar man idag inga (eller mindre) avgifter för att ringa eller använda data med sitt svenska abonnemang och även utanför EU kan man många gånger hitta bra och billiga data-paket.

Appar som Whatsapp och Messenger är helt kostnadsfria. Med Skypes app kan man ringa svenska nummer billigt vilket är bra om man behöver kontakta bank, försäkringsbolag eller helt enkelt bara vill ringa mormor som inte finns på några digitala plattformar.

Tips för en digital nomad på resande fot

När du äntligen kommit iväg finns det lite saker att tänka på. Nummer ett och det absolut viktigaste är att hitta rutiner och en work-life-balance som fungerar för dig. Att kombinera resa och jobb låter som rena drömmen men det är inte alltid lika lätt som det ser ut. Hur frestad man än blir att gå ut och utforska landet man rest till måste ditt jobb komma i första hand.

Jobbet får inte bli lidande av resandet. Lägg upp ett schema och försök hålla dig till det så gott du kan. Slow travel är ett bra sätt att ta sig runt – alltså att ge sig själv tillräckligt med tid på ett och samma ställe för att hinna med allting utan att stressa.

Nätverka och knyt kontakter med andra nomader

Det är vanligt att digitala nomader känner sig ensamma och man får vara beredd på att ha kortvariga relationer med de man möter längs vägen. Däremot är det ofta enkelt att nätverka så länge man själv är öppen för att prata med andra. Kanske låter det läskigt men kom ihåg att många nomader är i samma sits som du och många vill lära känna nya människor. Våga ta steget och kom ihåg att ju oftare du frågar, desto mindre läskigt blir det.

👉 Ensamhet – ett vanligt problem hos digitala nomader

För att undvika att bli ensam finns det flera saker man kan göra. Nedan hittar du ett par förslag på hur du lär känna nya människor när du är på resande fot.

co-working-space

Bo på ett coliving-space eller jobba från ett coworking-space

Här hittar man garanterat andra digitala nomader och kan enkelt nätverka i jobbsyfte. Däremot är det också bra för den som ännu inte kommit igång ordentligt som digital nomad då man här många gånger kan lära känna personer som kan hjälpa en längs vägen. Åter igen – de har också varit i uppstartsfasen och vet hur svårt det kan vara att få allting i rullning. Många delar gärna med sig av egna tips och erfarenheter.

Åk på gruppresa

Företag som t.ex. Remote Year erbjuder längre resor (1-12 månader) i större grupper för den som inte vill resa ensam. Däremot behöver du redan ha ett distansjobb då detta inte ”ingår i priset” så att säga. Digital Nomad Girls är ett annat företag som riktar sig till tjejer som redan arbetar på distans. De arrangerar retreats och events runt om i världen dit man kan åka och lära känna likasinnade.

WifiTribe är ett av de mest populära företagen när det kommer till gruppresor. Varje månad befinner de sig på en ny destination och man kan hoppa på och av när som helst under resans gång. De har ett starkt varumärke och utmärker sig genom sitt starka community och sina unika upplevelser.

Gå med i vår Facebook-grupp

Att gå med i digitala communities är alltid en bra idé. I Facebook-gruppen Svenska digitala nomader diskuteras allt som rör distansjobb, gigekonomin och digitala nomader. Vill du hitta resesällskap eller få tips om en destination är det bara att slänga ut en förfrågan i gruppen och du kommer garanterat få svar från en annan svensk digital nomad.

Välj en populär nomad-hub som första destination

Vissa platser i världen är mer nomad-täta än andra och på dessa platser är det alltid enkelt att lära känna andra människor. Canggu, Chiang Mai, Lissabon, Ho Chi Minh och Barcelona exempel på bra första destinationer att besöka. Sen är det bara att koppla på den där “osvenska” öppenheten. Våga prata med den där personen som sitter själv och dricker kaffe, eller fråga personen i sängen bredvid på ditt hostel om ni ska luncha.

volleyboll i solnedgången

Delta i evenemang och aktiviteter

Gillar du att träna? Skaffa då ett medlemskap på det lokala gymmet. Eller är du kanske mer intresserad av lagidrott? Då finns ofta många gånger korpen-liknande grupper som spelar volleyboll, fotboll eller innebandy tillsammans ett par gånger i veckan.

Att gå själv på konserter, bio, restauranger, bokklubbar och andra sociala events kan många gånger kännas läskigt och ännu mer ensamt, men det är det många gånger inte. Ofta stärks man istället av att känna av att man klarar av att göra sådana saker själv. Och precis som redan nämnts behöver man bara jobba upp modet att fråga den där andra personen som också sitter själv om de vill ha sällskap.

👉 På Eventbrite och Meetup kan du hitta flera olika evenemang i din stad.

Sammanfattningsvis…

Att hitta en bra work-life balance är nyckeln till att maximera sitt resande och samtidigt ligga i fas med jobb. Likaså är det viktigt att bygga upp ett nätverk och socialisera, både digitalt och IRL, medan man reser runt annars riskerar man annars att känna sig väldigt ensam. Livet som digital nomad kan vara kämpigt, svårt och läskigt men samtidigt spännande, lärorikt och otroligt givande.

Och vi rekommenderar det till 100%! 🚀😀