Digital nomadNomadporträtt

Emelie Fågelstedt är frilansande kommunikatör och digital nomad

Emelie Fågelstedt är frilansande kommunikatör sedan sju år tillbaka, för tillfället med bas i London. Termen ’digital nomad’ är en hon först kom i kontakt med när hon flyttade till Tokyo för tre år sedan, och hon har sedan dess omfamnat möjligheterna med att jobba platsoberoende. Emelie är en av grundarna av Svenska Nomader.

Var är du just nu?
Jag är just nu på besök i Tokyo; en stad som jag också var bosatt i fram till sommaren 2015 . Igår var jag ute och åt middag i Shinjuku med några gamla kollegor som jag jobbade tillsammans med på en Mailbox-startup förut, och ikväll befann jag och min man oss i Kita-Senju i norra Tokyo och körde bar hopping med ett 20-tal japanska kollegor till honom.

Var var du innan?
Julen spenderades i Stockholm, därifrån jag också kommer, men annars är min bas sedan mitten av 2015 i London.

Var tänker du åka härnäst?
Förutom resor fram och tillbaka mellan London och Stockholm, för jobbmöten och för att träffa vänner och familj, så är nästa stora resa planerad till april då det bär av mot Bali och Komodo. Särskilt Bali ska bli spännande då jag hört i åratal att det är ett sådant nav för digitala nomader, men jag har själv inte lyckats ta mig dit ännu. Men nu så!

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag startade eget företag redan under sista året på universitet, vilket i vår blir 7 år sedan, och började konsulta som digital kommunikatör. Till en början jobbade jag platsoberoende fast i Stockholm; från mina kunders kontor, hemifrån eller från olika fik. När min man sedan fick ett jobberbjudande i Japan var det således inte jättekomplicerat för mig att följa med och helt enkelt fortsätta jobba som vanligt, fast från Tokyo istället. För vissa kunder var det inga problem, andra ställde sig lite frågande till att jag skulle vara så långt bort, men i slutändan så fungerade det hela förvånansvärt bra. Jag lyckades på plats också få kontakt med två andra japanska företag som jag började jobba för på konsultbasis. Nu har vi varit på resande fot i tre år, och idag tror jag att många av mina kunder snarare ser det som en styrka att jag kan plocka in perspektiv och spaningar från olika länder och kulturer, snarare än att det vore ett hinder.

På ett mer privat plan satte jag ett mål för mig själv att besöka 50 länder innan jag fyllde 30 år (vilket jag gör nu i februari 2017). Det är något som har peppat mig att resa mer och upptäcka nya platser. Jag har bloggat om projektet på Vagabond och även börja skriva allt mer om det på Instagram @fiftyby30. I oktober 2016 nådde jag målet när jag besökte en kompis som just då bodde i Windhoek, Namibia. Nu väntar resten av världen!

Hur försörjer du dig (anställd, frilansare, egenföretagare etc.)?
Jag driver en kommunikationsbyrå med underkonsulter i både London och Stockholm.

Hur ser din vardag ut?
Dagarna skiljer sig från en del beroende på var jag är. I London jobbar jag hemifrån kanske en 2-3 dagar i veckan, då jag ofta känner att jag får mest gjort då. Sen spenderar jag alltid en dag på Google Campus i östra London, där jag träffar andra entreprenörer och går på spännande seminarium. Jag har främst lärt känna frilansare och startupgrundare i London, så ofta jobbar jag också med någon eller några av dem från ett fik eller co-working-space någon dag i veckan också. Jag gillar att byta miljö ofta! Om jag är i Stockholm blir det mest möten, blandat med att sitta på fik och jobba. Och om jag är på resande fot brukar jag planera så att förmiddagarna går åt för jobb, och sedan från lunch ger jag mig ut och upptäcker platsen jag befinner mig på.  

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Ens sociala arbetsliv blir väldigt mycket av ett eget ansvar. Du har inte några kollegor att ta en kaffe med eller fråga vad de gjorde i helgen. Sök dig därför snabbt till olika platser och sammanhang där du kan träffa andra människor. Så fort jag kommer till en ny plats sätter jag igång och kompisdejtar, genom att signa upp mig för olika event eller att söka mig till co-working spaces där jag vet att det finns andra människor med liknande intresse och vardag som mig själv.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Svenska Nomader är ju ett mycket spännande projekt som drar igång nu här i januari! Sen håller jag på och startar upp en Advocacy Marketing-byrå tillsammans med en annan tjej där vi har en del workshops och föreläsningar inbokade framöver. Under den här resan till Japan har jag även börjat spåna på en ny webbshopsidé och har börjat knyta kontakter kring det. På byråsidan kommer vi nu under första början av året expandera till att erbjuda mer kreativa tjänster genom ett nätverk med grafiker här i Stockholm.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Det är något särskilt med Tokyo. Jag gillar att varje dag känns som ett äventyr, samtidigt som allt är så tryggt och välfungerande. Jag gillar blandning mellan ubermodernt och traditionellt. Och jag älskar japanerna och deras gästfrihet. Antalet frilansare och startups växer i Japan, och det är jättespännande att vara en del av det nätverket med människor.

Annars älskar jag att befinna mig i Barcelona. Nu i höstas åkte jag på kodningsläger dit med Tjejer Kodar, 100 tjejer som lärde sig koda under en vecka tillsammans i Spanien, vilket var helt underbart!

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Du kan börja litet, för att sedan resa mer! Om du tar steget att bli egenföretagare och har stabilt med kunder så kan du testa på att åka bara åka iväg en vecka åt gången till olika ställen och jobba därifrån. När du märker själv att det fungerar blir det sedan enklare att planera längre resor.

Sen är det jättebra att ta kontakt med människor lokalt på platsen man kommer till innan man åker dit. Boka in en kaffe med lite folk redan första dagarna du ska vara någonstans så får du bättre förståelse för platsen och börjar även bygga nätverk så att du har någon att träffas och umgås med under dagarna. Åt andra hållet kan du också göra dig synlig så att du själv finns tillgänglig för personer som är på resande fot och själva kommer för att besöka staden du själv kommer ifrån.

Följ Emelie på Instagram @emeliefagel och Twitter @emeliefagel.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar