Digital nomad

Anna Åberg om att vara digital nomad

Jag ringer upp Anna Åberg på Skype en regnig tisdagseftermiddag för att prata nomadliv, rädslor och hur man tar steget till att bli digital nomad.

Anna Åberg, 53 började sin karriär som nomad redan för 25 år sedan då hon reste med ett importföretag som stöd för ett nomad liv. När Anna skaffade barn bestämde hon sig för att flytta hem till Sverige men på ett villkor; hon lovade sig själv att när barnen växt upp och den sista flyttat hemifrån skulle hon ännu en gång bege sig ut som nomad i världen. I mars 2011 flög sista ungen ur boet och redan januari 2012 stod Anna på flygplatsen i Umeå med en enkelbiljett till Malta.

Sedan dess har hon befunnit sig på resande fot, hon har bland annat varit i Spanien, USA, Indonesien, Hong Kong, Filippinerna, Singapore och Costa Rica. Hon försörjer sig med att lära ut hur man bygger företag på webben, vilket hon har gjort på den Svenska marknaden i 5 år men nu kommer hon även att expandera till den engelsktalande marknaden.

Det bästa med att vara digital nomad är just den där känslan av frihet och att upptäcka nya platser, de håller mig ung, sägner Anna. Om Anna hade fortsatt att leva som hon gjorde förut tror hon att hon hade blivit gammal och bitter. Igenom att resa måste man hela tiden lära sig nya saker och  det tror hon receptet till att hålla sig ung. Anna berättar om när hon var på London City Airport och gick igenom passkontrollen, kvinnan som kollade passen hade då sagt “May I say something? You look so much younger!”.

Våran planet är helt fantastisk, det skulle nästan kännas oförskämt att inte erfara så mycket som möjligt, säger Anna.

Men det handlar också om att möta folk från olika kulturer, det man upptäcker är att vi faktiskt har mer likheter än olikheter, vilket jag tycker skapar samhörighet, säger Anna.

Att vara digital nomad kommer även med en rad svårigheter och många funderingar blandat med rädslor. Anna var rädd för allt när hon börja som nomad men framförallt var det relationen till hennes familj som kändes läskigast och tankar som tänk om vi nu kommer att få en dålig relation dök ofta upp i Annas huvud. Idag menar Anna på att det är tvärtom, idag värdesätter hon och sin familj mycket mer och när vi ses tar vi väl hand om varandra berättar Anna.

Det första som hände när jag valde livet som en nomad var att jag inte längre blev bjuden på fester, då jag reste så mycket det var ingen ide att bjuda mig. Många gånger kände jag mig utstött och ignorerad. Det var som att jag inte följde normen och folk såg ner på mig och de finns fortfarande de som säger att det liv jag har levt de senaste 5 åren inte är möjligt, säger Anna.

Anna har blivit ifrågasatt många gånger och fått frågor så som du behöver ett hem och vad flyr du ifrån, och hur kan du lämna dina barn? I och med att välja ett liv som digital nomad får man hantera andras rädslor också. Folk ställer frågor ut efter deras verklighet. Lyssna på deras fråga och förstå att det är i deras verklighet men svara från din egen verklighet.

Det som hjälpte mig mycket på vägen var att ha mentorer och ständig kontakt med andra i samma situation, för att på så sätt se att det faktiskt är möjligt att leva som en nomad. Det hjälper inte att bara studera folk på avstånd utan du behöver vara nära dessa människor om det är att du bor tillsammans med andra nomader, jobbar på samma plats eller på ett annat sätt har en stark kontakt tycker Anna är jätte viktigt.

– Om man hänger med andra så smittar det liksom av sig det är som att ta en genväg till ett bättre liv, säger Anna.

Alla söker vi trygghet, om man själv inte vill ta ansvar för den är det lätt att lägga den på en arbetsgivare, det vi gör som digitala nomader är att vi tar ansvar för vår trygghet och säger fuck that vi gör vår egen grej och det tror jag kan skrämma många, säger Anna.

Vår hjärna fungerar på så sätt att den vill inte göra förändringar för det tar mycket energi och är svårt. Till exempel tar det lika mycket energi att göra de förändringarna vi har gjort som att springa ett maraton, menar Anna.

Anna säger att de flesta väntar tills det blir på liv och död innan man gör en förändring och vågar ta steget. Det kan vara allt ifrån en hjärtattack till att man går in i vägen.

För att avsluta säger Anna – Jag råder dig som vill leva annorlunda än gängse norm att umgås med dom som har gjort det, då går det enklare och fortare att skapa drömlivet!

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar