digital_nomad_talt_naturBegreppet digital nomad beskriver ett sätt att jobba; och ett sätt att leva. Digitaliseringen möjliggör för oss att förändra vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9 till 5-jobb. Med en uppkopplad laptop, mobil eller surfplatta kan vi sköta våra arbetsuppgifter från vilken plats som helst; vare sig det är hemma från soffan, på ett café i Tokyo eller i en hängmatta på Bali.

Enligt Wikipedia: Digitala nomader är människor som använder telekommunikationsteknik för att tjäna pengar och leva sina liv på ett nomadiskt sätt. Dessa personer arbetar ofta på distans – vanligtvis från utlandet, fik, offentliga bibliotek, co-working spaces och till och med fritidsfordon – för att utföra uppgifter och uppnå mål som traditionellt ägde rum på en enda stationär arbetsplats.

Distansarbete – en växande trend

Att arbeta på distans är en växande trend – både för frilansare, entreprenörer och anställda. Bara i USA uppges 35% av arbetsmarknaden bestå av frilansare, och siffran beräknas öka, både i USA och resten av världen.

Enligt en undersökning från UpWork uppger 92% av digitala nomader att de har blivit lyckligare sedan de blev platsoberoende i sina arbeten. Enligt samma undersökning uppger också 59% att de tjänar mer sedan de blev digitala nomader.

Enligt Digital Nomad-profilen Pieter Levels, som ligger bakom nomadlist.co, kommer det finnas 1 miljard digitala nomader år 2035.

Artiklar på ämnet:

Om Svenska Nomader

Svenska Nomader är en mötesplats för svenska digitala nomader där vi kommer att samla tips, fakta och inspiration för dig som vill ut och uppleva världen och samtidigt jobba på distans. Bakom initiativet står Christoffer Persson, Emelie Fågelstedt och Yasmine Åkermark – alla tre digitala nomader som jobbat och jobbar från olika platser runtom i världen.

Följ @svenskanomader på InstagramTwitter och Facebook.