Digital nomadSmartare arbetsliv

Vad innebär det att vara slashie?

 

Titeln Slashie kommer från att en växande skara och framförallt generation presenterar sig och vad de gör med ett eller flera snedstreck (slash på engelska). Istället för att i vanlig ordning presentera vem man är genom att ange sin yrkesroll väljer en slashie att presentera sin yrkesroll + sina side hustles + sina intressen. Istället för att på frågan “Vem är du?” svara “jag är ekonom” svarar en slashie kanske “Jag är Bitcoin-entusiast / investerare / controller / föreläsare” som ett led i att bli definierad av sin ambition, vision och passion istället för den enskilda yrkesrollen. Och ur ett psykosocialt perspektiv; framstå som mer intressanta.

Man tittar ofta åt Millenials, så även i detta fall

Så fort man pratar nya termer och nya psykosociala fenomen tittar man snabbt mot målgruppen millenials. Målgruppen och generationen många tror på riktigt kommer att skaka om arbetsmarknaden på grund av att de kommer kräva mer, av jobbet men också av sig själva. Det de kräver av sig själva är också det som skulle kunna vara en del av varför fenomenet slashie uppstått. De är nämligen fostrade och infödda i en verklighet där det är viktigt att bygga sitt eget varumärke och då framförallt i sociala medier. De är naturliga varumärkesexperter. Eller ska jag säga varumärkesexperter / influencers / passionhunters?

På samma sätt som de väljer att framställa sig och sin egen profil för att sticka ut, bli mer idoliserade, coolare, roligare osv i sitt (digitala) privatliv tar de med sig samma tillvägagångssätt in på arbetsmarknaden. Och sätter sina professionella titlar därefter.

Men det är inte heller konstigt. De är också födda i en värld där allt plötsligt är möjligt men samtidigt inte. Vad menar jag med det? Jo, inte nog med att det idag är lätt att skapa sin egen titel och sitt eget yrke genom nya tekniska hjälpmedel – det är också en väldigt konkurrensutsatt marknad och snart räcker inte längre en högskoleutbildning. Man måste helt enkelt bli kreativ och hitta nya lösningar… och nya jobb. Och nya slash!

Att slasha är som att plocka sin egen lösgodispåse med bara de bästa godisarna

Slashing (säger man verkligen så?) kan också ha sina kopplingar till den ekonomi (eller en av dem) vi befinner oss i just nu – nämligen delningsekonomin. I och med den och alla de tjänster och plattformar som bygger på den så finns det goda möjligheter till att inneha fler än ett yrke. Du kanske hyr ut din lägenhet via AirBnB på helgerna, kör Uber på veckodagarna och resterande tid lägger sin vakna tid till att bidra till ett bättre arbetsklimat för kvinnor via Sharehive. Detta är en mix men variationen är nästintill oändlig med tanke på antalet plattformar som finns idag. Det är som att plocka ihop en lösgodispåse med de bästa godisarna, som passar just dig. Att slasha är just så, en mix av dig och det du vill göra.

Att vara slashie kan också vara ett sätt att skapa sig ett liv som digitala nomad

Vi får ofta frågor på hur man hittar jobb som digital nomad och det är väldigt svårt att ge ett rakt svar, även om vi skulle vilja. Det handlar ju mycket om vad du kan tänka dig att göra, när, hur och vad du kan sedan tidigare (och mer). Jobb behöver ju inte heller vara i singular, det kan vara i plural. Det handlar om att hitta en eller flera aktiviteter som stödjer det liv du vill leva. Att välja plural och slash kan vara det steg som passar just dig för att ta bättre kontroll över ditt arbetsliv.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar