Resa

Norge – ett alternativ för den digitala nomaden

Ingen har väl missat den stora utvandringen till Norge som skett bland unga svenskar de senaste tio åren. Trenden som utgörs av jobbsugna ungdomar och unga vuxna startade runt åren för den svenska finanskrisen 2008-2009 och fortsatte när jobbmarknaden hemma i Sverige inte längre levererade. För många svenska gymnasieungdomar har jobbturen till Norge blivit lika givet under sabbatsåren innan universitetet som Asienresan eller tågluffen i Europa. Då Norge fortfarande har slagkraftiga löner, speciellt inom restaurang och andra serviceyrken, är det även något som kan finansiera en sådan resa.

Bland de som söker sig till jobben i Norge hägrar drömmen om en stor sparkassa, en långresa eller att bo i ett land som ändå inte ligger för långt bort. Norge är rikt på friluftsliv, och för den som vill kombinera jobb med semester eller äventyr är det en perfekt tillvaro. Det är just i den här aspekten som Norge blir intressant för aspirerande digitala nomader. Som erfaren Norgeresenär och digital nomad ser jag klart tjusningen med landet. Det finns flera fördelar med att jobba i Norge som digital nomad, eller något man kanske ska kalla semi-digital nomad. För den som när en önskan om att starta en karriär som digital nomad är Norge ett bra ställe att börja på. Förutom språkliga likheter, bra wi-fi, den korta distansen till Sverige och alla andra som gör samma sak, går det att hitta en snabb inkomst för att stötta upp sin business.

Under min tid i Norge har jag träffat på människor med olika drömmar och planer; allt från de som jobbar i väntan på insikten om vad de ska göra med sitt liv, till de som har en dyr hobby att försörja. En lettisk kvinna som jobbade på samma hotell som mig berättade att hon pendlade mellan säsongsjobb på vintern och sommaren. Månaderna däremellan bodde hon i sin bil och reste runt i Europa.  En annan svensk tjej i min egen ålder som är inne på sin åttonde omgång i Norge berättar att hon började resa till Norge för att tjäna snabba pengar, men att hon snabbt upptäckte fördelen med att leva asketiskt i perioder, iväg från vänner och familj, och på så sätt lättare kunna lägga tid och fokus på olika kreativa projekt. Själv jobbar jag i restaurang för att kunna försörja mig som skribent, och utnyttjar min fritid för att kunna bygga en portfolio och öka min publicitet.

En annan faktor som spelar in för den digitala nomaden är möjligheten att hitta jobb och boende på en ödslig plats långt ute på landet, där det finns gott om arbetspass att skörda och färre saker att spendera sina pengar på. På sådana ställen kan arbetsgivare ofta erbjuda boende i samband med anställningen, inte sällan i personalhus där man får ta del av andra nomaders erfarenheter och livsberättelser. Även om det kan vara påfrestande att bo i kollektiv är det givande att få ge och ta emot inspiration i den lilla hub man lever i, inte helt olik en co-working space för innovatörer, kreatörer och de som vill finna en plats för soul searching. För den som vill leva helt ensam finns många fjällstugor som är i behov av personal.

Att jobba och bo i Norge är i sig en upplevelse, speciellt för den som uppskattar att vara ute i naturen. Kombinationen av höga löner och den brist på utgifter som uppkommer på en liten ort är en bra förutsättning för den som behöver lite tid för att utveckla en digital verksamhet, öva upp en färdighet, jobba på ett projekt, eller bara tjäna pengar en säsong för att resten av året vara mindre ekonomiskt beroende. Drömmen om att kunna försörja sig ortsoberoende kan ha en mer eller mindre lång startsträcka, och av de jag träffat som arbetar i Norge uttrycker nästan samtliga att de gör det för att uppnå något annat. Platsen de befinner sig på blir å ena sidan en oas för själen, å andra sidan en jordplätt för att plantera stora idéer.

Länkar för vidare läsning:
Facebookgrupp: Svenskar som vill jobba i Norge
Boende: Cribs Norge
Jobb: Sverige Norge – personalförmedling


Om Skribenten och Fotografen:
Katja Slonawski är en reseälskande frilansande skribent och nomad, för tillfället stationerad i Lund.

Instagram: @slonawskaya
Hemsida: katjaslonawski.wordpress.com

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar