Digital nomad

Spara pengar som digital nomad

spara pengar

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Att fritt kunna resa omkring i världen och jobba från stranden i Rio de Janeiro eller ett café i Paris är för många det perfekta livet. Men att resa kostar trots allt en del och då kan man fråga sig om det över huvudtaget är möjligt att spara pengar.

Har du läst boken 4 timmars arbetsvecka eller tidigare surfat på vår sajt är du säkert redan bekant med uttrycket lifehacking. Kort betyder det att förbättra sitt liv på alla plan, från hälsa till finansiellt. Och stora delar av 4 timmars arbetsvecka handlar just om hur man sparar pengar och får ut mer av sin inkomst. Här nedan har vi samlat våra bästa tips på hur du sparar pengar – både för dig som redan är digital nomad och för dig som planerar att bli det.

Spara pengar innan du blir digital nomad

Om du planerar att säga upp dig för att bli platsoberoende är det givetvis en god idé att spara lite pengar först. Det kan ta ett tag att hitta pålitliga jobb, så sparade pengar är något du definitivt bör satsa på innan du ger dig ut på ditt nya äventyr. 

För att förbättra din ekonomi ytterligare kan du också följa tipsen nedan.

Sälj allt du inte behöver

Du har säkert gamla kläder, möbler eller andra prylar som du inte behöver, så varför inte tjäna in en extra slant? Du kan till exempel använda dig utav Sellpy för att sälja gamla kläder.

Samla dina lån

Har du smålån och krediter som är krångliga att hålla reda på? Då bör du samla dina lån, så att du både får en lägre ränta att betala och får klarhet över dina utgifter.

Få ner kostnaderna hemma

Ibland kan det vara svårt att hitta jobb på distans, speciellt som ny digital nomad. Det kan ta lite tid att hitta arbetsgivare och tillräckligt mycket arbete, och då är det inte så kul att behöva betala för dyra försäkringar eller t.ex. elavtal. Om du har kvar din lägenhet och inte hyrt ut den i andra hand kommer du bl.a. få betala för ditt elavtal, bilförsäkring och hemförsäkring.

Genom att besöka t.ex. Zmarta.se kan du jämföra kostnaden hos olika företag och eventuellt byta till billigare alternativ.

spara pengar digital nomadSpara pengar som digital nomad

När du väl hunnit bli digital nomad och är ute på din drömdestination finns det en del andra sätt att spara. Framförallt du som reser ofta har flera möjligheter som du kanske inte ens tänkt på. Nedan följer våra bästa tips!

Välj gratis boende

Vilket boende du väljer beror ofta på hur mycket du ska arbeta när du är på en viss plats.

Om du behöver arbeta mycket behöver du en lugn plats där ingen distraherar dig men det betyder faktiskt inte att du måste hyra en lägenhet eller boka ett hotellrum. Tjänster som Couch Surfing gör det nu möjligt att bo gratis hos folk i olika länder och eftersom värden oftast jobbar har du lägenheten för dig själv hela dagen!

Du kan också volontärarbeta via t.ex. Workaway.info. Då får du gratis boende i utbyte mot att du hjälper till med olika sorters voluntärarbete, vilket gör att du som digital nomad också får chansen att hjälpa lokalbefolkningen. Du arbetar bara ett par timmar dagligen, så du får tid för ditt nomadjobb också!

Satsa på eget kaffe

De flesta av oss behöver kaffe för att jobba effektivt och visst är det härligt att dricka nya och spännande typer av latte eller cappuccino när vi befinner oss utomlands. Men en kaffe kostar ofta runt 40-50 kr även i andra länder så tänk hur mycket en kaffe om dagen kostar under en månad! Det är klart att du kan unna dig kaffe på café men du kan spara mycket pengar på att ha med dig eget kaffe när du t.ex. ser dig omkring på stan eller besöker stranden. Det gäller främst om du vistas i dyrare länder.

Välj rätt kontokort

Resvänliga kontokort är något som fortfarande känns främmande för många. Framförallt du som flyger mycket vinner på att använda t.ex. Mastercard Gold eller VISA Platinum, eftersom de ger dig flera fördelar. Bland annat får du gratis livförsäkring när du bokar resan med kortet och du får gratis tillgång till business-lounger världen över – där du dessutom får konsumera gratis! Du kan även få poäng på alla dina resor, och reser du mycket kan du till och med boka resor gratis tack vare poängen.

Villkoren kan skilja sig åt beroende på vilket kort du använder och vilket land din bank finns i men det är definitivt värt att höra med banken och ansöka om ett sådant kort!

Hitta rätt lån i krissituationer

Det är sällan man som digital nomad förväntar sig att hamna i krisande situationer men de kan trots allt uppstå. Om du inte lyckas spara tillräckligt mycket pengar och får oförutsedda utgifter kan du vända dig till, tidigare nämnda,  Zmarta.se för att hitta ett bra lån. Då kan du få hjälp med att hitta lånen med lägst ränta och det är givetvis också ett sätt att spara om du nu måste ta ett lån.

Självklart finns det många fler smarta sätt att spara pengar på och det är lite det som är grejen med att vara digital nomad, nämligen att hela tiden se över sin finansiella situation – att spara pengar och maximera sin inkomst så att man kan leva bättre.

👉🏼 För dig som inte läst 4 timmars arbetsvecka kan du läsa om våra Fem lärdomar från 4 timmars arbetsvecka

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Gästskribent

Skribent Gästskribent

Fler artiklar av Gästskribent

Skriv en kommentar