Startskottet – Christoffers resa till Sri Lanka
Sommaren 2015 åker Christoffer Persson på semester till Sri Lanka — en destination som snabbt tar en plats bland favoriterna. Under resans gång blir han guidad runt av några från lokalbefolkningen och de kommer snabbt bra överens. När Christoffer vid ett tillfälle berättar att han arbetar som digital marknadsförare uttrycker hans nya vänner att de själva gärna vill lära sig mer om ämnet men att de behöver hjälp att orientera sig i den digitala djungeln. Christoffer visar dem lite grundläggande steg i Google Analytics och i utbyte öppnar de upp både sina hem och hjärtan för Christoffer som erbjuds både mat och logi som tack för hjälpen.
Inte långt därefter börjar Christoffer fantisera om ett liv han inte behöva ta semester från. Så fort han är tillbaka på svensk mark börjar han undersöka hur han på bästa sätt kan göra verklighet av sina drömmar. En snabb googling resulterar i termen digital nomad – ett begrepp som verkat börja trenda så smått på sociala medier, främst i USA. Därefter går allting snabbt och snart är planen klar. Om ett halvår ska han vara på resande fot igen, denna gång som digital nomad med sikte på Shanghai, Taiwan, Bali och Australien.
Efter 10 månader på resande fot har Christoffer besökt 14 länder och är mer än övertygad om att detta är livsstilen för honom. Han vill stanna utomlands och fortsätta jobba platsoberoende men nu står han plötsligt inför nya utmaningar. Frågor och funderingar kring skatt, försäkringar och bolagsformer dyker upp men inga svar finns att hitta. I jakten på hjälp från andra svenska digitala nomader stöter han på en artikel skriven av Emelie Fågelstedt. Lite snabbt slänger han iväg ett meddelande till henne på LinkedIn, helt ovetandes om vad det skulle leda till.
Från London tar Emelie projektet vidare
Det är en grå och regnig höstdag i London 2016 när Emelie Fågelstedts mobil plingar till. Det är en notis om ett meddelande på LinkedIn från en Christoffer som undrar om hon är intresserad av att diskutera digitala nomader och möjligtvis skulle vara sugen på att starta upp någon typ av initiativ tillsammans.
Emelie har sedan 2010 frilansat inom digital kommunikation och trivs väldigt bra med att vara egenföretagare. Detta ger henne möjligheten att följa med hennes man till Japan när han 2014 blir erbjuden ett jobb i Tokyo. Samtidigt som hon fortsätter jobba med sina svenska och amerikanska kunder passar hon på att insupa den japanska kulturen så mycket som det bara går, bl.a. genom att studera japanska.
Inte långt därefter börjar hon även jobba för en japansk start-up som innebär resor både inom landet men också till San Francisco och Sydney. Sen rullar det på — Emelie blir frilansjournalist för svenska Internetworld där hon skriver om digitalisering, tech och den asiatiska start-up-scenen. I svenska resemagasinet Vagabond skriver hon om Japan och får kontakt med Yasmine Åkermark Morrison som även hon skriver researtiklar för samma magasin.
2015 bär flyttlasset av till London där Emelie fortsätter involvera sig i olika communities för frilansare och digitala nomader, precis som hon gjort under tiden i Japan. Tillsammans med Yasmine, som vid denna tidpunkt också bor i London, utforskar de olika co-working-ställen, caféer och hotellbarer att jobba ifrån. Samma dag som Christoffer hör av sig har Emelie och Yasmine bestämt sig för att prova på hotellobbyn på The Hoxton i Shoreditch, East London. Emelie läser högt upp Christoffers meddelande och frågar om Yasmine vill haka på.
Yasmine – Den sista pusselbiten
Idén till appen Tibba väcks på en roadtrip mellan Förenta Arabemiraten och Oman i början av 2015. Yasmine Åkermark Morrison spenderar den fem timmar långa resan tillsammans med väninnan Erica och de diskuterar allt mellan himmel och jord. När de kommer in på ämnet lycka är båda överens om att det är upplevelser och att lära sig nya saker som gör en lycklig – inte pengar. Att hjälpa andra genom att dela med sig av sina kunskaper och utbyta tjänster blir grunden för deras nystartade företag Tibba.
Resten av året spenderar Yasmine mestadels i London där arbetet med Tibba går snabbt framåt. Det är även nu hon själv börjar komma i kontakt med termen digital nomad och inser efter en timmes scrollande på Instagram att hon själv varit digital nomad de senaste åren. Hon har ju bl.a. drivit ett företag i London på distans från Buenos Aires.
Hösten 2016 väntar en resa till Bali där Yasmine ska träffa upp fler digitala nomader från runtom i världen. Därför är hon intresserad, men samtidigt tveksam när Emelie läser upp Christoffers meddelande. Hur mycket tid kommer hon ha att investera i ännu ett projekt, speciellt nu när Tibba ska lanseras i Indonesien? Emelie tar kontakten vidare med Christoffer men ser till så att Yasmine alltid är med på ett hörn, om hon vid ett senare tillfälle skulle bestämma sig för att vilja vara med och satsa på… ja, vad det nu skulle bli att satsa på.
Spola fram tiden ett par dagar och klockan har hunnit bli tre på morgonen Indonesisk tid när Yasmine avslutar ett tungt telefonsamtal med Tibbas europeiska investerare. Hon vet att det är nu hon behöver gå all-in och satsa allt hon har på sitt företag. Men så var det ju det där projektet Emelie och Christoffer snackade om också… Vem har sagt att dåliga beslut tas mitt i natten? Där och då hoppar Yasmine på tåget och blir en del av den trio som i september 2017 grundar bolaget Svenska Nomader AB.
Text: Ronja Missler