Hur är det egentligen att leva som digital nomad och jobba på distans från världens alla hörn? Den frågan ställde Sverige högstadieelever som del av initiativet ’Hela Sverige praoar’. Under pandemin har prao inte kunnat göras fysiskt på plats ute i arbetslivet, och därför lanserade Framtidsfrön ett koncept för digital prao. Elever från hela Sverige har fått ställa sin frågor till bland annat elitsimmaren och OS-medaljören Sarah Sjöström, Visual Effects designern Alfred Lindahl och Svenska Nomaders Emelie Fågelstedt.
Vilken är din favoritplats i världen att jobba på? Hur får man jobb när man jobbar utomlands? Är det ensamt eller har man många kollegor när man är nomad? Det var några av de frågor som kom in när Sveriges högstadieelever fick ställa sina frågor om att jobba och leva som digital nomad.
Nu finns svaren på alla frågor summerade i videon ovan. Är du själv student och behöver inspiration kring vad du ska jobba med efter studierna? Eller är du kanske bara allmänt nyfiken om att veta mer kring vad det innebär att vara digital nomad eller frilansande kommunikatör? Då kan du ta del av samtalet ovan mellan Emelie Fågelstedt och Framtidsfröns Martin Tallvid.
Om Emelie Fågelstedt
Emelie Fågelstedt är digital nomad och har rest jorden runt de senaste sju åren och frilansat som digital kommunikatör. Hon har bott och jobbat från Tokyo och London, bland annat med att hjälpa en japansk startup med marknadsföring, att jobba som tech-journalist, att lansera selfie sticken på svenska marknaden och att undervisa om digital kommunikation på distans för skolor i Sverige. Emelie är även med och driver communityn Svenska Nomader som samlar över 11 000 svenskar med intresse för distansarbete.
Idag finns det medlemmar spridda över hela världen – från Bali i Indonesien och Chiang Mai i Thailand till Lissabon i Portugal, Lofoten i Norge, New York i USA och Medellin i Colombia. Emelie och alla medlemmar inom nätverket Svenska Nomader ser många möjligheter med att jobba på distans från hela världen med hjälp av digitala verktyg. Inom nätverket finns allt från kommunikatörer, utvecklare och designers till veterinärer, jurister och ekonomer. Att jobba på distans blir allt vanligare, och det spås att det kommer att finnas 1 miljard digitala nomader år 2035.
Om Hela Sverige Praoar och Framtidsfrön
Hela Sverige Praoar riktar sig mot högstadieelever och är en sorts PRAO i frågeformat. Det handlar om att visa några av de kanske lite mer otraditionella och under traditionell PRAO, otillgängliga yrken som finns bland de 8500 yrkestitlar som idag finns i Sverige. Frågorna som samlats in från elever runt om i hela Sverige har nu ställts till respektive yrkesperson i en intervju med tillhörande lektionsmaterial. Läs på: helasverigepraoar.se
Bakom initiativet står Framtidsfrön, en ideell organisation som arbetar med att utveckla det entreprenöriella och hållbara lärandet i hela grundskolan.