Digital nomadSmartare arbetsliv

Koppla ner och av med digital detox

Med digitaliseringen kommer inte bara fördelar. Något man hör ofta, och inte bara av bakåtsträvare, är att vi matas med för mycket data. Så pass mycket att vissa mår dåligt av det. Ökad stress, dåligt fokus, prestationsångest men framförallt skapar det ett skadligt beroende som ingen pratar om. Jag pratar alltså om beroendet till våra digitala enheter och kanske framförallt beroendet till vår telefon, internet och sociala medier. Det finns säkert flera som kan känna igen sig i att konstant ta upp mobilen ur fickan för att se ifall något nytt har hänt, inte kan hålla sig för att titta när man får en notis och/eller håller på med ändlöst scrollande i sociala medier. Jag är skyldig till alla tre. 😉

Det är också därför ett begrepp som digital detox tagit fäste och idag är mer aktuellt än någonsin. Det kan beskrivs som man avstår från att använda elektroniska enheter så som smartphones och datorer för att minska stressnivån och/eller för att fokusera på det sociala i den fysiska världen. Bra att att det tar fäste tycker jag, framförallt skapar det en medvetenhet om att det är bra att kanske varva ner lite. Även om medvetenheten finns där så är det fortfarande lättare sagt än gjort att “skära ner”, kanske lite extra svårt för oss digitala nomader. Jag, precis som många i vårt community, skapar ju sitt levebröd via digitala enheter så det gör ju det svårt att vara utan dem. Att ha nolltolerans på digitala enheter efter jobb är ju också svårt, du har ju åtminstone alltid din smartphone med dig också som är väldigt svår att klara sig utan. Jag menar, det är ju ditt verktyg, din kontaktbok, din bank, din GPS osv. En svår ekvation helt klart.

Estée Lalonde visar i nedan video hur svårt det är att hålla sig undan digitala enheter (med fokus på telefon och internet) bara under 48 h. Just eftersom det är så många situationer i ett vardagligt liv som kopplas ihop med det.

Tips på hur du får in doser av digital detox i vardagen

Nedan kommer några tips som jag själv också försöker följa för att koppla ner lite då och då. Även om jag i ärlighetens namn fortfarande är lite för dålig på det.

  • Bestäm några fasta tidpunkter då du får använda digitala enheter. Kanske kan det också bidra till högre effektivitet?
  • Skaffa en hobby som ej innehåller digitalitet.
  • Stäng av push-notiser.
  • Byt skärmen mot en bok när du går och lägger dig.
  • Be alla vid matbordet lägga sina (ljudlösa) telefoner i en hög. På restaurang kan man dessutom göra en kul lek av det då den första som tittar på sin mobil under måltiden får betala notan.
  • Utmana dig själv med digitalfria dagar som Estée i videon ovan. Varför inte göra det till en kul grej tillsammans med några andra?
  • Åk på en digital detox-resa till något öde ställe och njut av fin natur, tystnad och gott sällskap. Fler och fler aktörer

Vad är ditt bästa tips för att hålla det digitala på en hälsosam nivå? Skriv en kommentar nedan.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar