Hanna Granroth och hennes familj gjorde det många pratar om, de bröt sig loss från tryggheten och flyttade till en tillvaro som var mer hållbar för dem. Den tillvaron var en bondgård i Andalusien där de kunde odla egen mat och ha möjlighet till mer utomhusaktiviteter för hela familjen. Både Hanna och hennes man försörjer sig som onlinepsykologer via Mindler.
På vilken plats befinner du dig för tillfället?
I ett naturreservat i södra Spanien. Min man och jag har länge haft en dröm om att leva närmare naturen i ett varmare klimat och kunna odla en del av vår egen mat. När våra barn började närma sig skolåldern tänkte vi att det är nu eller aldrig, så vi bröt upp från vårt trygga och inrutade stadsliv i centrala Uppsala. Jag sade upp mig från mitt arbete och vi köpte en liten bondgård i Andalusien, en gammal lastbil och begav oss söderut.
Vad jobbar du med?
Jag är utbildad psykolog och psykoterapeut. Jag har alltid stortrivts med mitt arbete men det var tidigare en sorg för mig att psykologyrket var så platsbundet. När vi bestämde oss för att flytta till Andalusien var jag beredd på att jag kanske skulle bli tvungen att arbeta inom något helt annat område. Men precis när vi fattat vårt beslut om att flytta dök det upp en annons om att Mindler sökte psykologer som vill arbeta online.
Mindler är en helt ny typ av vårdcentral som endast finns online och där bara psykologer arbetar. Som psykolog är samtalet mitt viktigaste verktyg och att samtala går precis lika bra att göra över videolänk som på en fysisk mottagning, så jag blev eld och lågor över denna möjlighet. Tänk att kunna följa min dröm att flytta ut i naturen i ett varmare klimat och fortsätta arbeta med det jag brinner för.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag vaknar då solen stiger upp över berget och börjar förbereda frukost till oss och lunchlådor till mina barn. Vi äter ofta egna apelsiner, granatäpplen och vindruvor och brukar få avokado och andra goda råvaror av grannen.
Min man för barnen till skolan så att jag kan börja med att läsa mina mail och sedan ha mitt första terapisamtal klockan 8. Jag jobbar intensivt med korta terapisamtal under dagen och hämtar sedan barnen från skolan klockan 14. Vissa dagar bokar jag också in några samtal på sena eftermiddagar.
För att hålla mig uppdaterad inom mitt yrke brukar jag lyssna på föreläsningar online till exempel då jag lagar middag. De flesta eftermiddagar är vi ute och jobbar i trädgården hela familjen och avslutar vanligen dagen med att ta en promenad med hunden längs stranden och se solen gå ner i havet.
Ibland åker vi in till vår närmaste stad för olika aktiviteter. Som i alla andra familjer får vi även hos oss greja med disk, tvätt och städning och hantera barnens syskonbråk, ja, allt som hör vardagen till.
Vi har filosofin att vi alltid vill ha öppna dörrar i vårt hem och har ofta vänner och släktingar som kommer förbi och stannar en kortare eller längre tid.
Berätta gärna lite mer om något av dina specialistområden.
Jag är utbildad inom KBT och ACT samt har tidigare jobbat inom BUP och vuxenpsykiatrin. Nu arbetar jag med allt från ångestproblematik till depression, ätstörningar och relationsproblem.
Jag använder mig av många verktyg hämtade från dialektisk beteendetrapi, DBT. Det är en omfattande terapiform som utvecklats för personer med emotionell instabilitet, men färdigheterna som lärs ut inom DBT upplever jag att många har användning av, så som verktyg för att reglera starka känslor, att hantera relationer, att vara medvetet närvarande och att stå ut i kris. Med inspiration av DBT försöker jag också guida de jag möter att hitta en balans mellan acceptans och förändring i livet.
Jag har ett stort intresse för existentiella frågor och samtalar ofta om de stora frågorna kring liv och död och vad det innebär att vara människa.
Vad är dina bästa tips för att jobba på distans?
- Strukturera upp dagarna så att du varvar aktivitet och återhämtning.
- Fundera över vilken typ av återhämtning du mår bra av, sitter du mycket framför skärm i arbetet kanske den bästa återhämtningen är att vara ute i friska luften snarare än att titta på serier.
- Fundera över hur du kan skapa ett givande socialt liv trots att du kanske inte sitter med dina kollegor. Det kan t.ex vara värt att hyra in sig på ett kontorshotell för att kunna fika och luncha med andra. Jag jobbar hemifrån men har daglig kontakt med vänner och släktingar. Jag och min man som också jobbar för Mindler brukar ofta äta lunch tillsammans. Vi har alltid dörren öppen till vårt hem och en tekanna som väntar om någon sticker sig in hos oss, jag struntar i om det är välstädat eller inte.
- Ordna en fysisk arbetsplats där du trivs och kan jobba bekvämt. Jag sitter t.ex i en bekväm fåtölj som jag kan luta mig tillbaka i mellan mina samtal.
Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?
När det gäller mitt arbete har vi egna verktyg med hög säkerhet inom Mindler för videosamtal, journalföring och kalender. Mindler erbjuder ett oerhört uppskattat I-KBT-program för våra patienter, det är ett komplement till våra samtal som ger alla patienter tillgång till psykoedukation och KBT-övningar för olika problemområden.
För att kommunicera med mina kollegor som sitter runt om i världen använder vi oss av Slack. Privat använder jag mig väldigt mycket av WhatsApp för kommunicera med andra. Jag och mina vänner pratar ofta in långa röstmeddelanden till varandra och håller nära kontakt trots att vi befinner oss på olika platser på jorden.
–
👉 Vill du komma i kontakt med Hanna eller någon annan av Mindlers onlinepsykologer? Ladda ned Mindler-appen.