Workation

Work + Vacation – att kunna jobba samtidigt som man semestrar är just vad en workation syftar till. Att många idag kan jobba helt eller delvis på distans möjliggör denna form av flexibel "semester".

Vad är workation?

Workation har blivit ett trendigt begrepp och beskriver, det som på engelska, är en sammanslagning av work + vacation (stavas även ibland workcation). Det finns en viss vaghet i begreppet men rent krasst är det att du tar semester från din vanliga arbetsplats/bas men inte från arbetet i sig själv.

Att kunna åka iväg på en workation kräver inte att man arbetar 100% på distans, att man har ett sparkapital avsett för en planerad långresa eller en massa ihopsparade semesterdagar. Nej, en workation kan vara allt från ett par dagar till ett par veckor då man tar jobbet med sig till en plats där man kan vara produktiv och samtidigt njuta av sådant man gärna gör på en “traditionell” semester. Perfekt för när man behöver en paus från vardagen men samtidigt inte vill hamna efter med jobbet. Eller om man vill testa på livet som digital nomad.

👉 Se vår guide för hur du kommer igång med livet som digital nomad.

Hitta din workation-destination

Att åka iväg på en workation innebär en chans för dig att få ett miljöombyte, utan att använda dina värdefulla semesterdagar. Du kan fortfarande upptäcka en ny plats, träffa vänner/familj på avlägsna platser eller göra den där aktiviteten som du kanske inte kan göra i din hemstad.

Så, för att hitta en passande destination eller aktivitet, går du tillväga på samma sätt som om du skulle åka på en vanlig semester. Skillnaden är att du i din research även lägger själ, tid och pengar på att lösa en bra arbetssituation på plats. Och självklart då även att du anpassar det till dina eventuella arbetstider.

Om du vill känna dig trygg med att arbetssituationen på plats håller måttet under din workation kan vi varmt rekommendera att boka in dig på ett coworking/ coliving-ställe. Förutom att ha en bestämd plats att gå till, som dessutom är anpassat för distansarbete, är det också ett ultimat sätt att nätverka och lära känna nya människor.

Och givetvis har vi samlat ihop några favoriter från vårt nätverk. 👇

Sun and co. (Javea, Spanien)

Sun and Co. erbjuder precis vad namnet avslöjar, Sol och Co. Det senare är en sammanslagning av coliving, coworking och community under ett och samma tak på soliga medelhavskusten. Deras målsättning är att vara hemmet för alla digitala nomader – oavsett om man är ute efter miljöombyte, en snabb workation eller en ny plats att kalla hem.

Sundesk (Taghazout, Marocko)

SunDesk är ett coworking- och coliving-ställe i staden Taghazout i Marocko – ”Nordafrikas svar på Bali”. Folk kommer till Taghazout av två anledningar; sport och att ta det lugnt.

👉 Läs om vår medgrundare Yasmines upplevelse av Taghazout.

Arctic Co-working Lodge (Lofoten, Norge)

Arctic Co-working Lodge erbjuder coworking och coliving i den lilla fiskebyn Tangstad i Lofoten i Norge, med närhet till fantastisk natur, surfing, bergsklättring och skidåkning. Hubben startades sommaren 2018 av de två entreprenörerna Rolf Oftedal och Stian Morel som drömde om att spendera mer tid i Lofoten.

Här finns bra faciliteter för att arbeta på distans och tillhöra en community, i kombination med närhet till surfing året runt. Idag attraherar Arctic Co-working Lodge äventyrslystna människor från såväl Norge som andra delar av Europa och Nordamerika.

👉 Läs mer om hur du kombinerar äventyr med nomadliv på Arctic Co-working Lodge.

WiFi Tribe

WiFi Tribe byter destination varje månad och har med andra ord alltid något nytt att erbjuda. Det som är spännande med WiFi Tribe är att det just är en grupp av likasinnade som arbetar tillsammans samtidigt som de upptäcker världen tillsammans, ett land i taget. Antingen följer man med månad efter månad eller hoppar du av/på längs vägen.

”If you’re easy-going, excited about community, and love adventure, shape this journey with us and dive into a new lifestyle full of wonder! (WiFi Tribe)”