Co-workingDet flexibla arbetslivetDigital nomad

Allt mer av Sveriges yta blir till Co-working

By augusti 29, 2018 2 Comments

Boxspace i MalmöMarknaden för co-working har fullkomligt exploderat i Sverige. Bara i Stockholm uppges de största bolagen inom sektorn ha ökat sin yta femfaldigt och hyr nu tillsammans totalt 181.000 kvadratmeter! 

Vad är co-working?

Konceptet co-working innebär delade arbetsytor dit (oftast) frilansare, mindre företag och digitala nomader kan söka sig för att ”husa” sitt kontor för en tid. Ytorna som sådana är i många fall aktivitetsbaserade och erbjuder en rad olika alternativ som soffor, ståbord, telefonbås, skrivbord osv.

Som platstagare tillika medlem får man tillgång till en arbetsplats (antingen rörlig eller fixerad) och grundtjänster som wifi, städning, kaffe och receptionsmottagning. På många platser finns det även mertjänster som tillgång till skrivare, nätverksevent, mötesrum, 3D-printers etc. Så, istället för att ”tillhöra” och gå till samma kontor kan personen välja vilken arbetsmiljö som passar bäst för tillfället och byta efter behov. Detsamma gäller vilka kollegor (även andras) den väljer att ha runt sig.

Medlemskapet är i många fall också utformat för att dessa individer eller mindre grupper ska kunna växa organiskt inom co-working-ytan. På t.ex. GOTO 10 i Stockholm erbjuds kostnadsfria allmänna ytor som du kan få tillgång till för att komma igång och nätverka med likasinnade. När du sedan har kommit igång och/eller kanske fått igång din business och kanske vill ha lite mer ”kontorskänsla” kan du på sätt och vis ”uppgradera” dig inom lokalen till ett betalt medlemskap och tillgång till större kontorsytor med både fasta och aktivitetsbaserade platser.

Varför har det blivit en trend?

För att bättre förstå varför co-working har blivit en stigande trend tog vi hjälp av Martin Ericson, delaktig i vårt community och personen bakom Box Space i Malmö. Han förklarar det som följande:

– Jag tror att co-working-trenden i Sverige i huvudsak kommer ur tre rörelser. 

– För det första är den starkt förknippad med startup-världen som ju har varit ett viktigt inslag i det svenska näringslivet de senaste åren. Det är ett flexibelt sätt för nystartade företag att hitta kontor som de kan växa i och är samtidigt en plats att synas på.

Martin Ericson från Box Space i Malmö
– För det andra så tror jag också att antalet co-working-ställen har ökat för att fler människor väljer att starta eget, jobba som frilansare eller distansanställda. Tack vare teknikutvecklingen så kan fler jobba platsoberoende och tex sitta hemma eller på ett co-working-ställe.

Det skapar också ett naturligt sammanhang och community-känsla vilken så klart är skön att luta sig på om man är ny på en plats och kanske känner sig lite ensam.

– Den tredje rörelsen som jag tror bidragit till utvecklingen är att fler etablerade företag lämnar sina mer traditionella kontor och söker sig till co-working-ställen. Det kan till exempel vara för att erbjuda sina anställda en mer inspirerande arbetsmiljö eller för att fräscha upp sitt varumärke genom att placera sig i en ny kontext.

Ser vi till Fastighetsvärldens sammanställning så har de 19 största aktörerna inom coworking/kontorshotell femfaldigat sin yta de senaste 7 åren. Idag utgör denna yta totalt 181 000 kvadratmeter! Någonstans är vi på väg men vart?

Om du får sia lite om utvecklingen av co-working i Sverige. Vad tror du händer de kommande åren?
– Även om den växer så är co-working hittills en relativt smal företeelse som involverar en liten grupp människor. Det är mest startups, egenföretagare, distansanställda och en särskild typ av företag som väljer co-working. Jag tror, och mycket pekar på, att detta bara är början på något mycket större. Till en början kommer fler mindre och medelstora företag att flytta till co-working-ställen och efter det tror jag att även de stora arbetsgivarna kommer följa med.


– Jag tror också det kommer att dyka upp fler co-working-ställen på mindre orter och utanför de stora städerna. Hittills ligger de ofta placerade på attraktiva adresser i centrum men jag tror att fler människor kommer att vilja jobba nära där de bor istället för att behöva pendla

LÄS MER:
Så kan distansarbete hjälpa den svenska landsbygden.
Är alla regioner i Sverige attraktiva år 2050?

Idylliskt landskap i Sverige

Vad är en service/tjänst som du tror kommer att bli alltmer efterfrågad (som vanligen inte ingår i ett co-working-medlemskap idag)?
– Många co-working-ställen vill lyfta fram tillgång till pingis-bord, gratis öl och bollhav för att särskilja sig från mängden men det jag tror kommer ha störst betydelse i framtiden är praktiska tjänster som förenklar människors vardag. Det kan tex vara barnpassning / tillgång till förskola.

Övrigt… har du någon snaskig statistik eller insikt av att vara i branschen som du skulle vilja dela med mig och med våra läsare?
– Jag har inga statistiskt säkerställda data på det men min erfarenhet säger att vad som har störst betydelse för människor när de väljer arbetsplats är människorna som redan finns där. Man kan göra jättemycket marknadsföring, ha jättehäftig inredning och den modernaste tekniken men det viktigaste är community. Det låter kanske klyschigt men människor attraherar människor, helt enkelt.

Våra co-working-favoriter i Sverige:

Lyssna också gärna på vårt podcast-avsnitt med Isadora Hellegren som är projektledare på Internetstiftelsen i Sverige om GOTO 10 och coworking-trenden

Christoffer Persson

Author Christoffer Persson

More posts by Christoffer Persson

Join the discussion 2 Comments

  • Hasan Fransson skriver:

    Hallå hej.
    Ni missade att nämna co-working stället med det bästa communityt. The castle i Stockholm är oerhört kreativt och har många nomader som jobbar här när de är i stan.
    Nu när vintern närmar sig börjar flera prata om vilket land man ska jobba från närmaste månaderna.
    Dessutom, ett helt yogarum som är oerhört charmigt.

    Prova på en dag om du är i krokarna och säg gärna hej
    http://www.thecastle.nu/sv/

    • Christoffer Persson skriver:

      Hej Hasan,

      Tack för tipset!

      Anledningen till att vi inte nämnde var för att ingen av oss har varit där. Men med det sagt, vi kommer väldigt gärna förbi någon dag och kikar – och i bästa fall till och med bränner av ett arbetspass. 😉 Det ser ju väldigt trevligt ut.

      Är det dig man ska kontakta då? Och i så fall, vill du skicka din e-postadress till oss på hej@svenskanomader.se

Leave a Reply