Det flexibla arbetslivet

10 distansjobb som betalar bäst

grafisk designer - distansjobbAtt jobba på distans har många fördelar, både för dig som anställd och för det företag du jobbar för. En stor fördel är den ökade friheten som kan öka motivationen, men distansjobb kan även vara ett mer ekonomiskt alternativ för alla parter.

Många tror att ett distansjobb ofta innebär en lägre lön, men så behöver det inte alls vara. Det finns en mängd distansarbeten som kan betala riktigt bra – så länge du har den kunskap som jobbet kräver kräver.

Nedan ska vi ge dig 10 tips på yrken man kan jobba hemifrån som ger en bra lön.

1.Webbutvecklare/webbdesigner

Med tanke på att allt fler företag förflyttar stora delar av sin verksamhet online är efterfrågan på webbutvecklare och webbdesigners alltid stor.

Som webbutvecklare får du arbeta med att utveckla och designa olika tjänster för webben, till exempel hemsidor, appar eller olika e-handelssystem. Du kan antingen arbeta som fast anställd hos en webbyrå, som frilansande egenföretagare eller som IT-konsult.

Medellönen för detta yrke 2019 ligger omkring 40 000 kronor per månad. Dock får du räkna med att lönen varierar sig beroende på hur och vart du jobbar. Även din personliga erfarenhet har stor betydelse.

2. Teknikinformatör

En teknikinformatör jobbar med att förmedla pedagogisk och användarvänlig information om teknik. Som teknikinformatör kan du bland annat arbeta som teknisk skribent, teknisk informatör eller teknikjournalist.

Med tanke på att utvecklingen alltid går framåt kommer teknikinformatörer alltid att behövas, särskilt av större teknikbolag. Om du är intresserad av teknik och kommunikation kan detta alltså vara ett yrke för dig.

Som teknikinformatör kan du tjäna omkring 35 000 kronor per månad.

utvecklare-distansjobb3. Mjukvaruutvecklare

Som mjukvaruutvecklare – eller programmerare – skriver du den kod som får olika datorsystem att fungera. Till skillnad från en webbdesigner som har hand om ”utsidan” har en programmerare alltså ansvar för ”insidan”.

Programmering sker med hjälp av olika programmeringsspråk och ju fler du har kunskap om, desto enklare kan du hitta välbetalda jobb. Efterfrågan inom denna bransch är redan nu mycket stor och beräknas dessutom öka i framtiden.

Som mjukvaruutvecklare kan du tjäna mellan 30 000 – 45 000 kronor i månaden. Tänk dock på att längre erfarenhet innebär högre lön.

4. Headhunter

En headhunter, eller rekryterare som det också kallas, hjälper företag eller myndigheter att hitta och rekrytera passande jobbkandidater när behovet uppstår.

Du jobbar helt enkelt med att leta upp personer vars kunskap och erfarenhet motsvarar den position företaget vill tillsätta. Därför passar det bra om du är lösningsorienterad, social och gillar människokontakt.

Som headhunter kan du tjäna en lön på upp emot 40 000 kronor i månaden. Lönen varierar dock beroende på utbildning samt hur lång erfarenhet du har i branschen.

5. Psykolog

Psykologer kan antingen jobba på kliniker eller sjukhus, men det finns även möjlighet att jobba hemifrån. Du kan till exempel ha en mottagning i ditt eget hem för att skapa en mer avslappnad atmosfär.

Numera blir det dessutom allt mer populärt med psykologmöten online. Detta eftersom klienter enklare kan välja mellan olika psykologer som dessutom specialiserar inom olika områden.

Beroende på om du är nylegitimerad eller har lång erfarenhet som psykolog kan du tjäna mellan 35 000 – 50 000 kronor i månaden.

6. Marknadsansvarig

Som marknadsansvarig – eller marknadschef – ansvarar du bland annat för marknadsföring, analyser, marknadsstrategier och uppföljning samtidigt som du sköter större delen av all kommunikation med kunder.

Uppgifterna delegerar du vidare till andra medarbetare, men i slutändan är det du som hålls ansvarig för arbetet.

Detta är alltså ett jobb som kräver en hel del ansvar och noggrannhet. Om du kan din sak kan du räkna med en lön på runt 40 000 kronor i månaden.

digital-marknadsföring-distansjobb7. Affärsanalytiker

Affärsanalytiker, som även kallas för affärsutvecklare eller affärsrådgivare, hjälper företag att analysera marknaden för att skapa ett bättre affärsvärde vid investeringar.

Som affärsanalytiker krävs det att du har en god förmåga att se hur företagets resurser kan utnyttjas på bästa sätt. Du kan jobba inom områden som finans, marknadsföring, IT eller projekthantering.

Den genomsnittliga lönen för en affärsanalytiker idag är omkring 40 000 kronor i månaden. Dock krävs en hög utbildning inom exempelvis ekonomi eller teknik samt goda kunskaper inom affärsbyggande.

8. Supportarbetare

Som supportarbetare ansvarar du för företagets kundtjänst, till exempel via telefon, mejl eller live chatt. Du kan även ansvara för reklamationer och andra kundrelaterade ärenden. Detta är ett utav de mest populära distansjobben idag.

Som mest kan du tjäna omkring 30 000 kronor per månad om du jobbar som supportarbetare.

Lönen varierar dock lite beroende på hur och vart du jobbar, samt på vilka språk du behärskar. Om du till exempel kan kinesiska, japanska eller arabiska kan du tjäna extra bra.

kundtjänst -distansjobb9. Grafisk designer

Ett yrke som blir allt mer populärt på distans, och som dessutom kan betala riktigt bra, är grafisk designer (eller grafisk formgivare).

Grafisk design är ett kreativt yrke där du skapar en design med hjälp av olika typsnitt, former och logotyper som sedan används på exempelvis trycksaker eller i digital media. Några vanliga kompetensområden som krävs är layout, typografi och kalligrafi.

Dina arbetsuppgifter som grafisk designer varierar en hel del beroende på vart du är anställd och detsamma gäller lönen. Den genomsnittliga lönen är dock omkring 35 000 kronor per månad.

10. Översättare

Många företag idag är i behov av översättare, särskilt de som planerar att expandera sin verksamhet till nya länder.

Som översättare ansvarar du för att översätta text eller artiklar till andra språk. Det finns även jobb där du kan översätta böcker till andra språk. Du bör ha goda grammatiska kunskaper och vara intresserad av att bearbeta texter.

Lönen skiljer sig beroende på hur du jobbar (om du till exempel frilansar eller om du är anställd) samt om du kan översätta till extra eftertraktade språk. Medellönen ligger dock på runt 30 000 kronor i månaden.

översättare - distansjobb

👉🏼 Hitta distansjobb på Svenska Nomaders jobbplattform

👉🏼 Läs om olika typer av yrken och arbetsformar du kan göra på distans

Alexandra Eriksson

Skribent Alexandra Eriksson

Fler artiklar av Alexandra Eriksson

Skriv en kommentar