Co-workingDet flexibla arbetslivet

Blooms – Londons första co-working och businessklubb för kvinnor

I veckan öppnade Blooms – Londons första businessklubb för kvinnliga företagsgrundare. Blooms kommer att fungera som ett co-working och eventspace, och ligger i techmeckat Shoreditch i östra London.

– Vi vill skapa en inspirerande miljö som fungerar som en mötesplats för kvinnliga grundare, berättar Lu Li när hon visar oss runt.

Blooms har byggts för kvinnor, men är öppet för alla att bli medlem i. Bakom initiativet ligger Lu Li, grundaren av nätverket Blooming Founders och författaren av boken Dear Female Founder.

Blooms är fortfarande under uppbyggnad, men när allting är klart kommer det förutom ett ”vardagsrum”, mötesrum, telefonrum och co-workingutrymme även att finnas gym, vilorum, eventrum och barnpassning, för de kvinnor som har småbarn. Förskoleplatser i England är dyra, och det är vanligt att en förälder stannar hemma med små barn. Att ha ett daghem på Blooms kan bidra till att låta fler föräldrar fokusera på sin företagsidé, och konceptet med barnpassning finns idag på ett antal co-workingplatser i London.

– Vi har utrymme för runt 600 medlemmar, berättar Lu. Vi har medlemskap anpassade både för dem som bor i London och för dem som bara kommer på besök då och då på affärsresor.

Själv har jag skaffat ett Passport-medlemsskap, vilket innebär att jag får komma in och jobba på Blooms 12 gånger per år, samt att jag har tillgång till kontoret på helger och får komma på alla event. För dem med heltidsmedlemskap ges tillgång till kontoret 24/7.

På Blooms första medlemsträff igår kväll pratade jag med en kvinna som drev ett eventbolag, någon som designade bröllopsklänningar och en annan som jobbade med att hjälpa med revision av förnybar energi som produceras på landsbygden. På plats fanns även två kvinnor som drev en marknadsföringsbyrå, en kvinna som var investerare och en handfull män som också jobbade inom startup-världen.

– Bara nu i helgen monterade vi ihop de sista möblerna, och idag har folk suttit här inne och jobbat hela dagen. Det är på riktigt nu! Vi kommer att fortsätta utveckla utrymmet när vi ser hur våra medlemmar använder det, säger Lu.

Förra året öppnade det omtalade The Wing i New York City – ett av USA:s första co-workingspaces för kvinnor. Många spår att gigekonomin, där allt fler människor väljer att bli egenföretagare, kommer leda till en uppsving av co-workingkontor som möter olika typer av behov.

Häromveckan skrev tidningen Företagaren om den co-workingtrend som även frodas i Sverige. I takt med att trenden fortsätter att växa får vi se om en ”all female club” öppnar upp även i Sverige i framtiden. Men tills dess ska det bli spännande att följa utvecklingen av Blooms i London.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar