Co-workingDet flexibla arbetslivet

Coworking-ställen som plattform för nätverkande

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

En trend som sedan några år tillbaka har förändrat den arbetsvärld så som vi tidigare känt den är coworking-ställen. Här delar framför allt frilansare, småföretagare eller kreativt verksamma på flera rum och oftast under en kortare tid. I dessa rum arbetar de antingen med egna projekt eller samarbetar med likasinnade. Den infrastruktur som krävs, som internetuppkoppling, projektor och telefon, finns oftast redan på plats. Coworking öppnar på så sätt nya möjligheter till nätverkande. Vad du kan få ut av detta och hur du hittar ditt coworking-ställe förklarar vi här.

Hitta en plats för gemensamt arbete

Coworking-ställen är en trend som framför allt breder ut sig i världens storstäder. För att till exempel hitta en plats i ett av de tio bästa coworking-ställena i Stockholm är internet det bästa stället att börja på. Nuförtiden finns det flera portaler där du kan söka efter en arbetsplats i din närhet och även boka den omedelbart. Du bör då tänka på följande faktorer:

  • Tidsperiod: Under den tid du arbetar med ett projekt ska du också ha tillgång till arbetsplatsen. Coworking-ställen erbjuder vanligtvis flexibla modeller där du kan välja mellan månadshyra, deltid eller dagspass.
  • Öppettider: Är du en morgonmänniska eller är det först på natten som idéerna spirar? Välj ett kontor som passar din arbetsrytm. Många coworking-ställen har öppet dygnet runt.
  • Prova på: På många ställen kan du få testa arbetsplatsen innan du bestämmer dig. På så sätt märker du ifall arbetsmiljön passar dig.
  • Utrustning: Ingår skrivare och hur ser det ut med den tekniska infrastrukturen? Kolla upp i förväg vad du behöver ta med dig för att kunna jobba.

Coworking = nätverkande

Har du hittat ett ställe som motsvarar dina förväntningar? Då är det bara att sätta igång och jobba. Och i ett coworking-ställe kan du dra nytta av en stor fördel som du förmodligen inte hittar på vanliga arbetsplatser: ett väl utbyggt nätverk – något som kan löna sig för dig på flera plan.

  • Support under projekt: Du vill förverkliga en idé men saknar den kunskap eller bemanning som krävs? Inga problem. Fråga runt bland dina skrivbordsgrannar och du hittar garanterat såväl motiverade som erfarna personer som vill hjälpa dig.
  • Väcka intresse: Att nätverk utgör kreativa tankesmedjor är inte heller längre någon hemlighet för stora företagskoncerner och dessa stödjer ofta lovande coworking-koncept eller söker målinriktat inom nätverk efter nya unga förmågor. Detta är en fördel om du vill vidareutveckla dig professionellt.
  • En plats att marknadsföra dig: Coworking-ställen är mer än bara skivbordslandskap. Flera communities värdesätter events eller föredrag där medlemmarna kan vidareutbilda sig eller där gemenskapen stärks – en ideal plats att marknadsföra sig själv. Om du sitter inne med fackkunskap, låt din publik ta del av den. Och glöm inte att ta med några egendesignade visitkort. Man kan aldrig veta vilka kontakter som ett föredrag kan generera.

Dra nytta av gemenskapens fördelar

Sammanfattningsvis: Coworking-ställen gör att du kan dra nytta av gemenskapens kraft. Oavsett om du vill förvärva ny kunskap eller driva innovativa projekt framåt så gör flera kloka huvuden på ett och samma ställe detta möjligt. Samtidigt kan du utveckla dig professionellt. Det är detta som gör coworking-ställen till en plats där du kan göra reklam både för dig själv och för dina idéer.

– – Transparens: Artikeln innehåller sponsrade länkar – –

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson