Co-workingDet flexibla arbetslivet

DOSPACE – med fokus på mångfald, community och hållbarhet

Av februari 18, 2021 Inga kommentarer

dospace
Lisa, CMO för DOSPACE berättar om resan från att ha varit bolagets första anställda till företagets expansion som landat i hela åtta coworking-ställen runtom i Linköping, Norrköping, Jönköping och Gävle. Vi pratar om mångfald, varför människor behöver människor och hur alla kan hitta hem i deras lokaler och community.

Berätta, vem är du och vad är din bakgrund?

Jag heter Lisa Blyckert och jag är 27-åring med rötterna i Närke. Mina universitetsstudier i grafisk design och kommunikation tog mig till Norrköping där jag hittade mina vänner, min relation, mitt vuxen-jag och bolaget DOSPACE. Jag var den första personen som anställdes på DOSPACE och vi var då fyra personer på tre olika kontorsplatser. Under den här resan har jag fått vara med och forma allt från hur vi bygger vårt community, hur vår produkt bör se ut, säljarbete, grafiskt manér och tillslut köpresan som gjorde att jag fick ta steget till CMO vid årsskiftet 20/21.

Vad är historien bakom DOSPACE?

Jag tror startskottet var när vår VD Niclas Söör jobbade extra på Mjärdevi Science Park i Linköping och träffade massa häftiga, innovativa bolag och startups, men fick panik när han såg hur sjukt tråkiga kontor alla hade. De var också så frånskilda från varandra utanför de event och mingel som parken arrangerade. Till slut fick Niclas tillgång till en liten lokal i Mjärdevi Science Park och skapade en arbetsplats utifrån tanken att man ska inte behöva jobba på Google för att ha ett riktigt nice kontor.

2016 öppnade DOSPACE med gungor i taket och stora citat på väggarna. Där fanns schyssta soffor, spel i kombination med ett starkt service-tänk, att kaffet skulle vara extra gott och att wifit skulle vara extra snabbt. Lokalen fylldes av lounge-ytor, mötesrum, arbetsplatser och blev snabbt populär – allt från små startups till Swedbank ville arbeta hos oss. Martin Strid var en tidig medlem som först bytte ett medlemskap mot marknadsföringshjälp och sedan gick in i bolaget som medgrundare.

Vem får man träffa på DOSPACE?

När du kliver in på DOSPACE möter du först av allt de personer som tycker om att vara i ett varmt sammanhang och som gillar att göra nya bekantskaper. De är bjussiga med sin kunskap, sin tid och uppskattar att allting funkar som det ska. Tar du några steg längre in hittar du de som uppskattar att ha ett kontor för sitt team där allt man behöver finns, som gillar att alltid ha någon att luncha eller ta en öl med, men som också gillar att vara lite utanför händelsernas centrum.

Branschmässigt hittar man allt från yogainstruktörer och psykologer till jurister och byggkonsulter hos oss. Från de som precis startat företag och som vill få stöd av de mer erfarna, till kompisarna som drivit bolag tillsammans så länge de kan minnas. Skulle jag beskriva vårt community med ett ord är det BREDD.

Hur skapar ni interaktion och samarbete i ert community?

Framförallt med våra platschefer, också kallade Site Managers. De är spindeln i nätet som sätter prägeln för varje plats. De kopplar samman människor, uppdaterar och gör information lättillgänglig, skapar event och är allmänt en person våra medlemmar kan vända sig till.

Våra Site Managers sköter onboardingen av nya medlemmar, något som vi tycker är väldigt viktig för att varje person ska lära känna oss och vi dem. Vid detta tillfället introducerar vi både lokalen i sig, men också DOSPACE som stort där vi berättar om våra värderingar och vårt mission. Utöver onboardingen är också mikro-events och get togethers saker som skapar gemenskap, tillsammans med de digitala verktyg vi använder för chatt och kommunikation, där man kan komma i kontakt med likasinnade.

Hur arbetar ni för att vara en hållbar och klimatsmart arbetsplats?

Coworking i sig är redan ett klimatsmart alternativ jämfört med många traditionella kontorslösningar. Utöver det givna som att alla företag inte behöver köpa in varsin egen kaffemaskin och skrivare, handlar det också om att kunna samla flera personer på en mindre yta så att färre fastigheter behöver byggas. Vi kan istället med vårt koncept blåsa liv i och återbruka tomma lokaler, något som skapar hållbarhet på lång sikt. Med delade lounge-ytor och mötesrum används och effektiviseras varenda kvadratmeter.

Ju mer vi växer desto lättare har våra medlemmar och deras anställda att hitta en DOSPACE-site nära sitt hem så att de inte behöver pendla och sparar på så sätt in på sitt klimatavtryck. Likaså väljer vi lokala aktörer för t.ex. catering, samt att vi lagar och tvättar möbler istället för att slänga och köpa nya när de blivit utslitna.

Vilka spaningar har du kring framtidens arbetsplats?

Framtidens arbetsplats tror jag erbjuder koncept likt coworking men med fler typer av flexibla medlemskap, t.ex. att kunna hyra ett kontor för en dag. På så sätt kommer man möta de behov som uppstår ju mer remote working-trenden ökar. Jag tror att kraven på flexibilitet och service kommer att öka i takt med att arbetsgivare vill investera mindre i det fysiska kontoret och mer på att bygga en välfungerande internkultur och en attraktiv arbetsplats.

Arbetsplatsen i sig kommer fortsatt vara viktig men mer som en mötesplats för att bygga kultur och umgås än ett ställe att arbeta på. Men jag gissar att vikten av att ha gardiner i samma färg som bolagets logga kommer ses som mindre viktigt. Slutligen tror jag att vi kommer se coworking växa sig allt större utanför Stockholm, Malmö & Göteborg och fortsätta göra det möjligt för anställda att sitta spridda över hela Sverige. Något man som företag tjänar på i längden då man kan anställa mer baserat på kompetens snarare än geografi.

Del av ett internationellt ekosystem

DOSPACE är ett av många coworking spaces du kan boka med Common Grounds som har samlat hundratals arbetsplatser och kreativa communities i ett medlemskap. Du kan hitta, boka och checka in på coworking spaces genom att ladda ner appen för iOS eller Android.

👉 Nyttja vår rabatt för att komma igång med Common Grounds
👉 Vill du ha Common Grounds närmare dig? Lägg till din egen coworking-favorit hos Common Grounds och boosta delningsekonomin

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar