Co-workingDet flexibla arbetslivet

Nomad Inn nyttjar tomma kontorslokaler i Göteborg

Nomad Inn är ett co-working space som nyttjar kontorslokaler som står temporärt tomma i Göteborg vilket möjliggör att de kan erbjuda några av stadens billigaste kontorsplatser till frilansare och småföretagare. Vi har pratat med Maikol Petersen som idag driver initiativet.

Maikol kommer själv från en PR-bakgrund inom elektronisk musik där han jobbat med både artister och festivaler. Han tog över Nomad Inn från GapActors som startade spacet som ett pilotprojekt för att undersöka hållbarheten med att det står flera tomma lokaler i Göteborg, samtidigt som det finns företag som inte har råd med dyra kontorsplatser enligt marknadspris.

– Jag hyrde själv bord där och fick sedan möjligheten att ta över verksamheten efter att projektet var slut.

Ett medlemskap hos er kostar från 1000kr ex moms i månaden. Hur kan ni hålla priset så lågt?
Eftersom vi som max kan stanna i en lokal nio månader så behöver inte vi besikta lokalen som annars skulle resultera i högre kostnader för fastighetsägaren. Därför kan de ge oss reducerad hyra.

Varför tror du att fler människor söker sig till co-working spaces idag?
Många startar eget och att sitta på caféer och bibliotek är inte hållbart i längden. Det blir värt att investera i att gå med ett co-working space för man får mer gjort och har en plats att kalla “sitt kontor” som gör sitt företagande mer seriöst utåt men även för sig själv.

Vad är viktigt för att skapa ett bra co-working space?
Utöver wifi och kaffe så är det viktigt att alla trivs och känner sig hemma och som en del av co-working spacet. Ett co-working space är inget utan sina medlemmar.

Hur viktig del är själva ”nätverkandet” på ett co-working space?
Det finns alltid en social aspekt som alla söker eftersom det kan bli väldigt ensamt att vara egenföretagare och därför är det ganska skönt att ha andra företagare i sin närhet som man kan relatera till. För att komplettera vårt co-working space är Nomad Inn även värd för Start Up Bar i Göteborg där alla företagare och icke-företagare är välkomna att nätverka, något som är väldigt uppskattat bland besökarna. Men något som det inte pratas mycket om är att ett co-working space främst är en plats där man får saker gjort så att man faktiskt kan lyckas med sitt företag. Så lika mycket som det är viktigt med arbetskamrater så är det viktigt att alla får möjligheten att koncentrera sig.

Hur jobbar du idag?
Jag börjar dagen med mina morgonrutiner, sedan jobbar jag med den jobbigaste uppgiften för dagen hemifrån medan jag är alert. Runt klockan 11 – 12 tar jag mig till kontoret och kör nästa arbetspass.

Hur tror du att framtidens arbetsplats kommer att se ut?
Det kommer att vara mer anpassat efter hur vi faktiskt lever och hur kroppen fungerar. Google är på framkant inom detta och även brasilianska entreprenören Ricardo Semler som gjort om hans företag till en mer demokratiskt arbetsplats där medarbetarna är med och bestämmer.

Kommer fler personer, och även företag, att söka sig till co-working spaces framåt tror du?
Ja det tror jag verkligen. Det är väldigt riskfyllt att binda upp sig för många år ifall man har startat ett nytt företag. Man vill minimera riskerna så mycket som möjligt och det möjliggör coworking spaces med mer flexibla kontorsplatser.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar