Det flexibla arbetslivet

Corona-viruset får fler att jobba på distans hemifrån

Spridningen av Corona-viruset runtom i världen har fått allt fler företag och länder att uppmana till distansarbete. Medarbetare ombes ta med sig datorer och annan jobbutrustning och att jobba hemifrån för att undvika spridning av viruset.

CNN kallar Corona-viruset för världens största experiment för distansarbete. De beskriver tomma kontorslandskap över stora delar av Asien i rädsla för spridningen av viruset, samtidigt som människor sitta hemma och jobbar. Japans premiärminister Shinzo Abe har stängt ner skolor i landet och uppmanar föräldrar att jobba hemifrån. [Uppdatering: även Danmark och Norge stänger alla skolor]

Globala företag som Twitter, Apple, Google, Microsoft och Amazon har börjat uppmana sina medarbetare att jobba hemfirån i Asien, USA och Europa, skriver Business Insider. Europeiska Centralbanken uppmanade i måndags alla sina 3500 medarbetare i Frankfurt att jobba hemifrån för att testa så att alla system fungerade om de kommer tvingas stänga kontoret längre fram till följd av Corona-viruset.

Påverkan på svenska arbetsplatser

Daniel Ek på Spotify skickar hem alla medarbetare och uppmanar de ca 5000 anställda att börja jobba hemifrån från och med idag, onsdag. Han uppmanar fler företag att göra detsamma. Flera svenska techföretag valde strax därefter att följa samma exempel och uppmana till distansarbete bland sina medarbetare, bland andra Paradox Interactive och Blocket.

LinkedIns Nordenchef Lisa Gunnarsson skriver ett uppmärksammat inlägg på LinkedIn där hon pratar om mindre personal på kontoret och ber om tips för hur man bäst håller effektiva videomöten.

”Vi har tack vare Corona nu ett ibland helt virtuellt team. Jag slås av hur annorlunda det ändå är men också hur sjukt briljant det är med den digitala infrastruktur som finns på plats. Vi använder internt Microsoft Teams (såklart) till VC möten och det funkar så bra!! Heja sverige och Europa för så bra nät måste sägas,” skriver hon i inlägget.

Vad leder ”experimentet” med distansarbete till på sikt?

Hur det här påtvingade experimentet med distansarbete ute hos olika företag och organisationer kommer att fungera och vilka effekter det får återstår att se. Men som redan beskrivits av flertalet medier blir en effekt av Corona-viruset att vi just nu upplever världens största experiment för distansarbete. Kanske kommer det på sikt även att leda till en förändrad syn på arbete utanför kontoret?

Tips: så jobbar du på distans

👉 CNN: Corona-viruset är världens största experiment för distansarbete
👉 Vår guide kring att jobba hemifrån: Distansjobb – så kan du jobba hemifrån
👉 Se till att du har rätt skydd som passar din livsstil. Ta en titt på Safety Wings försäkring

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar