Det flexibla arbetslivet

Från Skype till Social VR – hur möts vi i framtiden?

Mötesrum i digital miljö

”Hallå! Hör du mig? … Va? Jag hör inte dig!” Snart ett minne blott?

Ovan introduktion är något vi alla säkerligen känner igen från våra distansmöten över Skype. Tyvärr får man väl säga att Skype länge varit en ”go to”- plattform” och ett bra verktyg för att främja distansmöten. Tyvärr är situationen med 10 minuters ”hör du mig?” mer regel än undantag och det häller en hel del bensin på elden för många i distansarbetets motståndarläger.

Under min tid som digital nomad så provade jag en rad olika för att hitta den bästa lösningen och tyvärr upplevde jag ändå allt som oftast någon form av inställningstid för en själv och/eller mötets motpart eftersom det på ett eller annat sätt krånglade. Just digitala mötesverktyg känns som att de halkat efter och det är synd när vi har så många fina möjligheter kring distansarbete annars. Man kan ju tycka att det ska vara lätt att mötas digitalt år 2017!

Kan Social VR vara början på en ny möteskultur?

Så länge det fungerar knackigt och inte kommer en lösning som är ikapp kraven kommer önskan om digitala möten att mötas av en del skepticism. Jag både tror och hoppas att det inte är långt kvar tills knackiga möten över Skype är ett minne blott. Något vi kommer att peka på och skratta åt om några år likt vi gör med t.ex. disketten idag. Ingen har väl missat Virtual Realitys (VR) framtåg och vad för möjligheter det skulle kunna ha? Många tänker kanske på spel i första hand men det kan även bli en mycket effektiv och stimulerande mötesplattform.

Den som följer Facebooks framfart har säkerligen inte missat deras F8-konvent och att de pratade om det som de kallar för Social VR. Som den community de är siktar de alltså nu på att skapa digitala ytor att träffas på via VR-teknik. Din kropp ”överförs” till en avatar och placeras i valfri digital miljö. Detta kan vara i rymden, på kontoret eller på en båt utanför Kroatiens kust etc. Nu finns kanske inte alla dessa miljöer att välja mellan till en början men skulle inte bli förvånad om de och många fler finns i framtiden när Social VR har lämnat Beta-stadiet (där det befinner sig nu). I dessa miljöer (eller spaces som de kallas för) kan du sedan hänga med valfria vänner från Facebook och göra massa häftiga grejer som du kanske inte kan göra i verkliga världen. Men även saker du kan göra i verkliga världen som att svara i telefon, ta en selfie eller spela spel.

Foto: Facebook – Rachel Franklin f8 2017

Tänk vad det hade kunnat göra för arbetsmötet. Om nu kontor som det är idag ska fortsätta finnas skulle man kunna göra en digital replika dit man som en avatar av sig själv skulle kunna komma på besök. Du skulle kunna gå runt på arbetsplatsen precis som om du var där fysiskt. Vem vet, kanske ta lite skitsnack vid kaffemaskinen på ett kontor som ligger i andra sidan världen. Bara för att du kan. Om man inte vill vara på kontoret för sitt möte kan man säkerligen bara ta det i ett (digitalt och) avlägset tempel i Thailands djupaste djungel. Möjligheterna är många och vem vet vad vi kan få för utfall genom att mötas digitalt på det här viset.

Foto: Doublerobotics

Något som också finns på marknaden och som kan komma att höja den digitala mötesnivån något är det som kallas för telepresence-robot. Istället för att du endast ser det som mottagaren väljer att du ska se via kameran på deras dator kan du själv styra och manövrera kameran på en telepresence-robot. Det blir skillnad från ett vanligt konferenssamtal där du t.ex. vid en paus kan hänga med mötesdeltagarna ut och hämta kaffe och köra lite mellansnack. Dricka kaffet får du dock fortfarande göra hemma! 😉 Vem vet, kanske kan det kännas betryggande att iklä ens digitala närvaro med en ”kropp” och rörelse? Och detta fortfarande i en fysisk miljö. Oavsett vad nästa steg blir känns det naturligt att ett steg tas och det ska bli spännande att följa utvecklingen.

 


De konferensverktyg/mötesplattformar som jag provat (utöver Skype) hittills är:

– Go to meeting
– Uber Conference
– Join.me
– Google Hangout
– Skype for business
Zoom

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar