För ungefär två år sedan bestämde sig Hanna Petterson och Sandra Hindskog för att lära sig att koda. Båda två hade en utbildning från KTH och jobbade inom IT, men kände ett behov av att bättra på sina programmeringskunskaper för att bli mer självständiga i sina jobb.
– Vi bestämde oss för att åka en vecka till Spanien och bjuda med en utvecklare som kunde lära oss grunderna i utbyte mot en betald semester. Mer i farten skrev vi ut på Facebook och undrade om någon annan var intresserad av att följa med. Nästan direkt fick vi 120 intresseanmälningar. Det var så Tjejer Kodar startade, av vårt eget intresse att lära oss.
Tjejer Kodar är Sveriges kanske största intiativ för att få fler kvinnor att intressera sig för och lära sig att koda. Den första resan till Spanien sommaren 2015 hade 20 deltagare och senare samma höst gick en resa till London. I september 2016 packade 100 svenska kvinnor sina väskor och åkte tillsammans ner till Barcelona för att lära sig olika programmeringsspråk som Python, C# och React. Idag har över 150 kvinnor gått deras kurser.
– Vi ville hitta ett roligare och mer inspirerande format att lära sig att programmera på. Att resa någonstans ger ny inspiration. Om du befinner dig på en ny plats och lär känna nya människor är du ganska öppen för att lära dig något helt nytt. Det känns lite mer som en nystart.
Tjejer Kodar har fått flera av Sveriges största IT-företag som supportrar. Bland har Ericsson, iZettle, Academy och Paradox Interactive hjälpt till med utbildningarna.
– Att lära sig programmering kan vara ett sätt att möjliggöra ett liv som digital nomad. Många programmerare är redan idag digitala nomader, som reser i team och jobbar från olika delar av världen. Det är många företag som har behov av att plocka in programmerare, och just därför kan det vara en bra karriär att satsa på om man har nomaddrömmar. Man kommer absolut att få jobb, menar Hanna.
Hanna menar också på att även om man inte väljer att ta sin utbildning så långt att man kan börja jobba som programmerare så finns det mycket att vinna på att lära sig grundläggande kod idag.
– Om du har en egen blogg, kanske där du skriver om resor eller ditt arbete, kan det vara nyttigt att kunna programmering. Då kan du ta mer kontroll över din egen kanal, och ändra på design och fixa med olika teman, t.ex. i WordPress. Det är sådant man kan göra relativt enkelt. Alla hemsidor vi ser på nätet använder html och css. Lär du dig de språken så blir du mer självständig.
Html och css är språk som används för att ändra på det som är synligt på en hemsida – som färger, typsnitt, och disposition. Programmeringsspråk som Ruby eller Python jobbar istället mer med serversidan av en webbplats. För dem som redan kan html och css rekommenderar Hanna Javascript som ett bra språk att fortsätta med.
De kurser som Tjejer Kodar arrangerar leds av erfarna programmerare som själva är vana att både jobba med och undervisa i de programmeringsspråk de ansvarar för. Fokus under kurserna är att jobba mer hands-on för att verkligen lära sig. I slutet av veckan ska varje person ha byggt något som de kan visa upp. Målet är att göra deltagarna mer tekniskt självständiga, och även lägga grunden för den som vill fördjupa sig ännu mer i ett specifikt programmeringsspråk. Många deltagare får kursen betald av sina respektive arbetsgivare.
– Sedan årsskiftet jobbar både jag och Sandra heltid med vår egen verksamhet, där Tjejer Kodar blev startskottet. Sen starten har vi fått flera förfrågningar från företag som vill ha vår hjälp att sätta ihop interna utbildningar för deras anställda. Att ta fram ett nytt tankesätt som främjar IT inom deras verksamheter. När vi åkte till Spanien hade vi ingen aning om att det skulle växa så här stort.
I mars släpps information om årets planerade kodningsresor till Berlin och Barcelona. Tillsammans med Academy, en del av Academic Work, arrangeras nu i mars också en kodningsresa på en privat skärgårdsö. Biljetterna släpps idag, tisdag 14 februari, på tjejerkodar.se.