Co-workingDet flexibla arbetslivetDigital nomad

Co-living kan ha många positiva effekter

Foto: I’m Priscilla – Unsplash

Varför bo själv när du kan bo med andra, drivna och nyfikna människor som hjälper dig att utvecklas? Kom häromdagen över en artikel på DI Digital om kollektivet K9 som är en hybrid av kollektivboende och arbetsplats. Du hyr in dig själv på en liten boyta men delar större och gemensamma utrymmen med andra – skillnaden mot ett vanligt boende är ju att det även blir din arbetsplats och att det kryllar av ambitiösa och innovativa människor. Det blir lite som en levande organism där relationerna människorna emellan blir en blandning av kollega, vän och familj.

Finns många alternativ att välja mellan

När jag spenderade en längre tid i Spanien häromåret sneglade jag åt att flytta in i ett liknande kollektiv. Det heter Sun and Co. och ligger på Spaniens östkust en bit ifrån Valencia. För en ensamresenär som letar efter kreativa arbetsmiljöer skulle jag i detta boende slå flera flugor i en smäll. Men min reseplanering tog mig på annat håll och till viss del kan jag ångra lite att jag inte flyttade in en tid för att få känna på hur det är bo och arbeta på ett sådant sett. Men med det sagt, det är inte för sent ännu och kanske testar jag på det någon gång i framtiden. Yasmine däremot har ju testat på co-living med något som heter WiFi tribe vilket skulle kunna beskrivas som ett resande nomadkollektiv. Boendet, arbetsplatsen och gänget flyttar till en ny miljö varje månad och på deras webbplats kan man se vart de ska härnäst. Det är dessutom en exklusiv klubb, en liten familj, dit du endast kommer in med hjälp av en ansökan. Tänk dig själv att flytta kontoret till en ny miljö varje månad som sätter de anställda inför nya situationer och perspektiv hela tiden. I slutändan skulle det kunna göra mycket för ett bolag då de anställda hela tiden utmanas och matas med nya perspektiv. Nästa månad ska de till Ecuador. Bara en sån sak!

I huvudsak mynnar ju alla dess upplägg ut i att fler och fler verkar se nytta i att omge sig med människor som inte bara är sköna att hänga med utan även som man kan byta kompetenser, erfarenheter och arbetsuppgifter med. Det finns då inte längre en gräns för var jobb och privatliv går, men är det egentligen så farligt som man ibland kan få det att låta? Jag tror faktiskt inte det. Jag menar, istället för att känna ”nu går jag till jobbet” och ”vad skönt att komma hem” så har du istället skapat dig en miljö där du känner dig hemma hela tiden. Och dessutom har du säkert en hel del roligt på vägen + att du har världens bästa förutsättningar för att sätta dina drömmars skepp i vatten.

Co-living kan vara en inkubator för idéer

Det som får mig att tända till extra på det här med co-living är att jag i artikeln läser en sådan grej som:

”- De boende får snart en app för att boka tjänster som städning, matlagning och mötesytor. I vissa fall kan man även boka möten dagtid i det som tjänstgör som sovrum nattetid.”

Inte just för att det är en app. Det är ju inget speciellt med det. Däremot skapar det ju ett nytt sätt att se på hushållssysslor även om det så klart bara är en start. Visst, det är som min kompis Jonas sa när jag pratade om det: ”Det är ju inget nytt, du bara ser till att någon annan gör det du annars skulle gjort”. Förvisso sant men jag ser det snarare som en start på något mer. För är du i en sådan här miljö, i ett kollektiv, som vi alla vet lätt kan skapa irritation kring hushållssysslor och där du redan börjat använda en app som ett första hjälpmedel har du ju sått ett frö för vad mer som kan göras för att saker och ting ska fungera så bra som möjligt. När fröet då dessutom är sått i en så pass bördig och kreativ miljö som förmodligen denna typ av kollektiv är så har vi kanske snart nya spännande lösningar som självbäddande sängar, självstädande rum osv. Innovation föder innovation och det är väl kanske därför nu grundarna även laborerar med olika typer av pooler så som; cykelpool, bilpool och även klädpool. Också en start men samma där, vad för nya typer av pooler kommer vi att se i framtiden? Ingen aning, men jag är jäkligt sugen på att följa det för att få reda på det.

”- Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här. Klädpoolen är något vi utvecklar just nu. Kommer man från Indien för att jobba på Spotify ska man kunna låna en vinterjacka”, säger Fredrik Forss, som har en bakgrund inom hållbara fastighetsprojekt.”

Har du bott i ett liknande kollektivboende som K9 eller rentav bor där får du mer än gärna dela med dig av dina erfarenheter till oss och alla andra svenska nomader här ute. Om man inte vet att möjligheten finns kan man ju inte ta del av den. 🙂

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar