Att leva som digital nomad på resande fot är inte alltid helt enkelt när det kommer till frågor som rör skatt, företagande och utlandsvistelser. Franska Amelie Chartton bor idag i Stockholm och har själv bott utomlands i flera omgångar som digital nomad. Sedan sommaren 2020 driver hon Digmak tillsammans med indiska Eshita Mishra som idag är bosatt i Göteborg.
Skatterådgivning för frilansare och digitala nomader
Genom sina egna resor upptäckte Amelie hur svårt det kan vara att hitta korrekt information när det kommer till skattefrågor i relation till att bo och arbeta utomlands – speciellt om man befinner sig i flera olika länder under samma år. Därför startade hon Digmak som erbjuder skatterådgivning och konsultation till frilansare och digitala nomader.
Teamet på Digmak består av rådgivare som specialiserat sig på skattefrågor och utlandsvistelser – det kan handla om allt från bokföring och att starta företag i ett annat land, till att fakturera och få betalt från utländska kunder. På Digmaks hemsida kan man enkelt fylla i ett formulär där man förklarar lite mer ingående vad man behöver hjälp med och blir utefter den informationen satt i kontakt med rätt rådgivare.
Alla som jobbar på Digmak bestämmer helt och hållet själva varifrån de vill arbeta, något som varit viktigt för Amelie och Eshita eftersom de vill att de anställda ska ha en djupare förståelse för frågorna de jobbar med.
“Det är inget sammanträffande att vårt team består av människor med olika nationaliteter och som jobbar från olika delar av världen. Vi har medvetet valt att försöka skapa en företagskultur där de anställda förstår vad det innebär att bo, studera eller jobba utomlands. Endast då kan de verkligen förstå vad vi vill uppnå med Digmak.”
Sätter nomadcommunityt i fokus
Amelie och Eshita menar på att ett av skälen till att det globala nomadcommunityt är så starkt beror på att digitala nomader under en lång tid har behövt hjälpa varandra med frågor som en anställd många gånger kan få hjälp med på en arbetsplats – alternativt att de som bor på en och samma plats lättare kan få svar på sina frågor från Skatteverket. Att det tidigare inte funnits resurser, hjälpmedel och smarta lösningar på skatteproblem för digitala nomader beror helt enkelt till stor del på att företagen inte känt sig bekväma med att låta sina anställda jobba på distans förrän nu.
“Syftet med att bygga Digmak som ett företag för digitala nomader, av digitala nomader, är att kunna ge tillbaka till ett community som alltid funnits där när vi har behövt hjälp.“
Däremot upplever både Amelie och Eshita att många investerare, större företag och den generella publiken fortfarande har svårt att förstå den problematik som finns idag rörande skattefrågor, utlandsvistelser och företagande. Inte bara är det ett kostsamt problem som länge redan berört en stor grupp människor, men i och med att denna grupp kommer att fortsätta växa i takt med att världen öppnar upp, kommer problemen att drabba allt fler.
Att hitta skatterådgivare som kan dessa frågor är dock svårt och det kommer krävas att fler sätter sig in i ämnet allt eftersom behovet ökar. Eshita menar också på att man inte kan förvänta sig att någon som aldrig provat på att leva som digital nomad ska förstå vad det innebär rent skattemässigt. Det är därför Digmak har tagit på sig att försöka hitta lösningar – eftersom både ägare och anställda redan är en del av communityt och förstår dess behov.
Digmak lanserar sin tjänst i Europa
Digmak släpper nu sin beta-plattform med tillgängliga expertrådgivare från 13 olika länder i Europa. Framöver siktar de på att expandera sin närvaro och gå samman med skatterådgivare från ännu fler länder, samtidigt som de bygger en smartare matchmaking-tjänst för att förenkla processen ytterligare för sina kunder.
–
👉 Besök Digmak.com och få svar på dina skattefrågor