Det flexibla arbetslivet

Varför gå med i facket som frilansare?

Av september 1, 2021 2 kommentarer

Att vara frilansare kommer ofta med en känsla av frihet och att kunna ta egen kontroll över sitt arbetsliv, men samtidigt kan vardagen ibland kännas otrygg. Särskilt om du blir sjuk, förlorar uppdrag eller vid stora livsomställningar som att skaffa barn eller flytta. Att som anställd gå med i ett fackförbund har länge varit norm på den svenska arbetsmarknaden, men hur kan facket hjälpa mig som egenföretagare och frilansare? 

Vi på Svenska Nomader är glada över att presentera vårt nya samarbete med fackförbundet DIK; ett av de fackförbund som tydligt visar på vikten av att skapa mer trygghet för Sveriges frilansare, giggare och kombinatörer. Men vad kan egentligen ett fackförbund göra för dig med egen firma, som tar uppdrag via gigplattformar eller fakturerar via egenanställningsföretag? Vi ställer frågorna direkt till Anders Bucht, utredare på DIK.

– – Transparens: Artikeln presenteras som del av ett samarbete med fackförbundet DIK – –

Varför ska man som frilansare eller egenföretagare gå med i ett fackförbund?

Den stora fördelen med att frilansa är friheten, men baksidan är många gånger ökad otrygghet. Facket hjälper dig att hålla koll på luckorna så att du inte faller mellan stolarna om något skulle hända. Det kan handla om allt från försäkringar till juristhjälp med avtalsfrågor och inte minst rådgivning av våra egenföretagarcoacher. Facket är en medlemsstyrd organisation och är inte vinstdrivande. Vi jobbar enbart för våra medlemmars bästa. Tillsammans blir vi starkare.

Hur definierar ni ‘frilansare’?

Egentligen kan alla som inte jobbar med en tillsvidareanställning passa in. Det handlar ju om att man hoppar mellan olika uppdrag eller projekt, oberoende om det är inom ramen för kortare anställningar, genom faktureringsbolag, eller via sitt eget företag. Vissa saker, som t.ex. företagsförsäkringen förutsätter dock att man har ett bolag, men det spelar ingen roll om det är en enskild firma eller ett AB.

Varför ser ni ett behov att verka som fackförbund även för frilansare?

Den här frågan kräver egentligen ett långt svar. Den svenska modellen, med trygghetssystem som gäller för alla, har urholkats under de senaste 30 åren. I många fall har fackförbund och kollektivavtal gått in och täckt upp för delar av försämringarna vilket gör att många löntagare inte riktigt förstått hur låga ersättningarna är. Egenföretagare är betydligt mer utsatta. Om du blir arbetslös kan du inte få ut mer än c:a 14 500 kronor från a-kassan, vilket få kan leva på. Som medlem i DIK kan du få ut 80 procent av 100 000 före skatt vilket är en gigantisk skillnad.

DIK jobbar jättemycket med de här frågorna. I november kommer vi släppa rapporten vi kallar för ”Den svenska egenföretagarmodellen” som ligger till grund för vårt fortsatta arbete för att stärka egenföretagares position. Fler och fler vill driva eget och det förstår vi. Friheten är många gånger fantastisk. Det är dock orimligt att egenföretagare inte får del av trygghetssystemen som andra. De betalar ju skatt på precis samma sätt.

Coronapandemin visade med all tydlighet att ensam inte är stark. De som driver enskild firma, nästan en halv miljon svenskar, lämnades helt utan stöd i ett halvår. Det är helt oacceptabelt med tanke på hur mycket pengar som betalades ut till andra grupper. Egenföretagare behöver organisera sig i större utsträckning om de inte ska bli lämnade utanför även i nästa kris. Facket är till för alla som arbetar – oavsett om man är anställd, giggare, konsult eller frilansare. Tillsammans kan vi skapa en arbetsmarknad för alla där ingen faller mellan stolarna.

Hur jobbar ni på Fackförbundet DIK aktivt för att hjälpa frilansare?

Vi jobbar hela tiden på att förbättra för våra medlemmar. Numera har vi t.ex. en företagsförsäkring som ingår i medlemsavgiften. För de flesta innebär det att man sparar pengar på att bli medlem i DIK, varje månad. Att alla förmåner framförhandlas kollektivt, för en större grupp, innebär att vi kan sänka priserna på ett sätt som inte går för den enskilda.

Just nu kollar vi också mycket på den framväxande gigekonomin för att utvecklingen ska bli så bra så möjligt för dem som tar uppdrag på det sättet.

Med frilansare inom vilka branscher jobbar ni?

DIK är facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor så alla som själv känner sig inkluderade i den definitionen är välkomna. Våra medlemmar är allt från kommunikationsstrateger till copys, formgivare och dataspelsutvecklare. Och allt däremellan.

Hur fungerar det med A-kassa och inkomstförsäkring för egenföretagare?

Inkomstförsäkringen gäller för egenföretagare precis som för anställda. Den går in och ersätter 80 procent av inkomsten upp till 100 000 kronor i månaden. Har man bara a-kassa får man inte ut mer än c:a 14 500. Det enda speciella för egenföretagare är att företaget måste läggas vilande under tiden som man får ersättning. Om a-kassan, som är en annan organisation, bedömer att en person är arbetslös aktiveras DIK:s inkomstförsäkring.

Får jag ta del av några företagsförsäkringar eller liknande som medlem?

Ja. En fullvärdig företagsförsäkring ingår som nämnts ovan.

DIK är delägare i Akademikerförsäkring som erbjuder jättebra och väldigt prisvärda försäkringslösningar för egenföretagare men också för dig som privatperson. Rådgivningen ingår i medlemskapet. Hos försäkringsbolaget får du prata med en säljare som tjänar pengar på att du tecknar nya försäkringar. Hos akademikerförsäkring är det en rådgivare, utan provision, och med något som kallas avrådningsplikt. Målet är att du aldrig ska betala för mer än vad du behöver. Här kan man spara mycket pengar, men också få hjälp med att få samma försäkringsskydd som anställda har genom kollektivavtal.

Hur mycket ska jag ta betalt av mina kunder som frilansare? Kan ni hjälpa mig med det?

Absolut. Det är en av de vanligaste frågorna vi får. Alla egenföretagarmedlemmar har tillgång till att när som helst boka tid med någon av våra egenföretagarcoacher. De är experter på att guida kring ersättningar och vad man bör tänka på, men de kan också hjälpa till med massor av andra saker. Om du har en fråga som de inte kan svara på kan de alltid hänvisa dig vidare.

Vad ska jag tänka på när jag sätter mitt timpris för att få den lön jag vill ha?

Det viktiga är att få med alla komponenter som utöver lön t.ex. handlar om pensionsavsättningar, semester, försäkringar, marknadsföring och införsäljning. Sedan gäller det ju att positionera sig utifrån den kompetens man har. Det är egentligen inte så komplicerat, men det är viktigt att man vet vad man gör. Alldeles för många frilansare riskerar att bli fattigpensionärer idag. I genomsnitt tjänar en egenföretagare 22 procent mindre under en livstid än vad en anställd gör – det är något att tänka på, helst redan när man startar sitt bolag.

Om jag hamnar i en tvist med en kund eller samarbetspartner, hur kan ni hjälpa mig då?

DIK har jurister inhouse och avtal med externa bolagsjurister, men också med privatjurist. Du kan få hjälp med allt från avtals- och upphovsrättsfrågor till samboavtal och testamenten.

Under pandemin har flera krispaket presenterats för egenföretagare. Kan ni hjälpa mig med sådana saker också?

Självklart. DIK har under hela pandemin stöttat egenföretagarmedlemmar och även publicerat relevant information kring stödpaket och dylikt.

Vilka andra förmåner kan jag ta del av som frilansare och medlem i facket?

Vid sidan av rådgivning gällande försäkringar har vi också gratis rådgivning kring tjänstepension vilket är väldigt viktigt. Du får också rabatter hos flera banker samt hos SJ och mycket annat.

Vi erbjuder också inspiration och utbildning inom vårt egenföretagarnätverk. När pandemin klingar av kommer vi att ha fysiska evenemang, men allt kommer fortsatt att webbsändas så att man kan ta del av det var man än befinner sig. Det går att läsa mycket mer om fördelarna med att vara med i facket som egenföretagare på vår sajt.

Finns det fler frågor du önskar att vi ställer direkt till fackförbundet DIK? Vad saknar du i form av trygghet som frilansare? Tveka inte att höra av dig till oss på hej@svenskanomader.se eller fraga@dik.se kring dina tankar om en tryggare tillvaro som frilansare, så tar vi diskussionen vidare och jobbar för att skapa bättre förutsättningar tillsammans.  

👉 Läs mer om DIK för egenföretagare här.
👉 Lyssna på vårt podcast-avsnitt med Anna Troberg,  ordförande för fackförbundet DIK, som yrkar för en svensk egenföretagarmodell

 

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion 2 kommentarer

Skriv en kommentar