Digital nomadNomadporträtt

Från träningscoach till digital nomad i Portugal – Intervju med Yasmin Casaca

Av december 5, 2017 One Comment

Vi intervjuar Yasmin Casaca, digital nomad och grundare av Visio Business. Vi pratar om hur ödet kan leda till nya möjligheter, företagsamhet och hur man får motivation till att vara digital nomad.

År 2011 köpte Yasmin en enkelbiljett till Portugal, då hade hon ingen aning att hon skulle kalla Portugal som hem 6 år senare. Idag är hon gift med en portugis och tillsammans har de en son och familjen bor mellan Sverige och Portugal.

Hur Yasmin skolade om från träningscoach till att starta eget företag

Yasmins bakgrund är främst inom träning; hon har utövat allt ifrån kampsporter till dans. Bland annat gick hon en kampsportsskola, och gick dansskola.

Redan som 14 åring började hon arbeta som träningscoach runt om i hela Sverige, och 2012 tog hon steget och startade upp sitt eget företag med träningscoaching och eget träningskoncept. Då hon själv varit aktiv inom träning sedan tonåren kändes det som en självklarhet att coacha andra.

Men kort efter att hon startat sitt träningsföretag var hon med om en träningsolycka som gjorde henne sängliggande i 6 månader. Det fick henne att lägga om sitt fokus och starta upp en annan verksamhet som denna gång inte fokuserade på att coacha inom idrottandet utan istället inom företagande och entreprenörskap.

Yasmin berättar; – Än idag har jag problem med min rygg sedan olyckan men utan den hade jag inte startat min coachingverksamhet för företagare, något som öppnat upp för många nya möjligheter. Det som jag trodde var the end på min karriär visade sig istället vara början på en fantastisk karriär som jag aldrig tidigare kunnat drömma om!

Yasmin menar att det är bakgrunden i träningen som ligger till grund för hennes coaching. Med träningen har hon lärt sig att motivera sig själv och andra, hur man skapar disciplin och får det där kickass mindsetet. Man måste hela tiden utvecklas och kämpa framåt, finna lösningar och ha stora mål, precis som inom entreprenörskap.

Vikten utav att konstant utveckla sig själv

Yasmin säger att företagare ibland missar vikten av att också utveckla sig själv och må bra; för faller du så faller oftast hela företaget. Att utveckla sig själv samtidigt som man utvecklar företaget går hand i hand.

Yasmin fortsätter och säger att för att lyckas i sitt företagande, och i livet, handlar det om att ta fram varför man gör det man gör. Det är först när du verkligen är tydlig med ditt ”varför” som du enormt ökar dina chanser till att förverkliga din definition av framgång, och det är utifrån ditt ”varför” som du hittar en stor del av din motivation när du stöter på motgångar.

I sin roll som motivationscoach möter hon ofta egenföretagare och drivna entreprenörer som vill ta sin karriär till nästa nivå, men som av någon anledning fastnat längs vägen. Att ha en bra coach som motiverar och hjälper, pushar och uppmuntrar, är en investering som kan skapa extraordinära resultat, och med Yasmins bakgrund, med allt från träning och coaching, sälj och service, företagskonsult på advokatfirma och mycket annat, så har hon stor kunskap inom det mesta.

Att hon dessutom har en enorm förkärlek till business och entreprenörskap, samt fingertoppskänsla när det kommer till att motivera människor gör att hon brinner för egenföretagande och att se människor lyckas.

Yasmins liv som digital nomad

År 2012 registrerade jag mitt företag – då med fokus på träning, men efter olyckan så fokuserade jag på business coaching, och eftersom jag flyttade runt rätt så mycket så blev det naturligt för mig att skapa en tjänst som var digital, dvs att den kunde ges online. Annars hade jag inte kunnat driva företaget alternativt inte flyttat runt som jag ville och behövde.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag sover tills min kropp (eller min son) vill vakna, det vill säga utan någon alarmklocka. Då ligger vi kvar och myser och leker innan jag går upp för att äta min hemmagjorda müsli. Då och då kollar jag mina mail och sociala media men som oftast försöker jag lägga ifrån mig mobilen för att fokusera på stunden.

Sedan plingar min telefon som påminner mig om att lägga ut ett schemalagt inlägg på Instagram och Facebook, innan jag tar en lång varm dusch som efterföljs av att slå på datorn och kolla allt nytt som skett, svara på mail till kunder och ha coaching-samtal, och sen är det lunchdags och en espresso (med lite mjölk i).

Efter lunch brukar jag umgås och göra något med familjen; något utomhus eller bara ta det lugnt hemma. Jag försöker alltid att ha kvalitétstid med familjen och prioritera dom först, och anpassa företagandet efter det så långt jag kan.

På kvällen jobbar jag ganska ofta, och gärna i myskläder med tända ljus och något gott att äta. Sedan lägger jag mig när jag är trött – oavsett vad klockan än är!
Och ja, jag kollar in ”det sista” i sociala media innan jag lägger mig. 😉

Vart bor du?
Just nu bor jag i en liten traditionell liten by i Portugal i några månader, annars bor jag i Stockholm.

Bästa med att vara nomad?
Det bästa är såklart friheten! Friheten av att kunna lukta på blommor och se fjärilar flyga förbi apelsin- och olivträden, mitt i December i Portugal, om jag vill. Och att vara nomad får mig att utveckla mitt företag ännu bättre då det ”kräver” att jag skapar bra tjänster online så jag kan leva på det och leva mitt drömliv.

Värsta med att vara nomad?
Det värsta är nog att ha dålig internetuppkoppling eftersom man är beroende av internet och det är sällan bra täckning. Och ibland så blir man trött av att hela tiden längta till det ”andra” landet, eller ett annat ställe.

Motivationstips för digitala nomader

Se över din nuvarande situation i livet; är du där du vill vara eller vill du ha något mer? Varför vill du leva som digital nomad, vad är det som du lockas av? Och om du inte skulle vara digital nomad; vad skulle du istället göra och skulle du vara genuint lycklig och glad då? Dessa frågor är bra att ställa sig för att motivera sig att bli/fortsätta vara digital nomad.

Och allra först,så ta reda på allt du kan om den livsstilen du önskar ha som digital nomad; då har du något att utgå från och kan ta konkreta steg som behövs för att förverkliga det. Och ta sedan reda på de länderna du vill till fungerar och dess system; då märker du snabbt om det landet (länderna) är passande för din önskade livsstil eller ej, och dina förväntningar som digital nomad.

Om du är motiverad, vill vara nomad och har informationen (och kanske redan några kontakter?) i landet/länderna du vill till, så är det dags att se vad du kan göra för att (över-)leva; Vad gillar du att göra och vad är du bra på; och kan du sätta detta i action genom att paketera det i digital form (online-tjänst/blogg/online-kurser/egenföretagande online/jobba på plats etc).

Kolla upp hur andra har gjort! Och fråga, fråga, fråga!

Det som många kan tycka är läskigt, med att vara/bli digital nomad är andras åsikter. Ofta möts vi av negativtet eller, kanske snarare, skeptism. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att vi (människan) är ”uppfostrade” med att ha ett vanligt jobb på ett företag, jobba 8-17 måndag till fredag.

Vår familj och vänner vill oss väl och det visar dom på sina sätt, vilket inte alltid är vad vi (som tänker outside the box och faktiskt GÖR det), vill höra eller behöver. Det är viktigt att vi respekterar deras åsikter likaväl som dom bör respektera oss och våra val. Och känner man att man inte får den stöttning och positivitet som man behöver så är det bra att söka efter likasinnade (andra nomader) för att fylla upp den biten om man vill det.

Detta, ovan, och en osäkerhet i sig själva är det som jag upplever att mina coaching-klienter tycker är svårast att hantera, vilket ofta sätter stopp i deras förverkligande av denna önskade livsstil. Osäkerheten visar sig i många former och det är nyttigt, till en viss del, att känna så; Det kan få dig att kolla upp saker ännu mer, bli tydligare i vad du verkligen vill och det kan göra så att du kanske tar fram en ännu ”vattentätare” plan som faktiskt kan vara precis det du behöver för att nå din framgång i denna livsstil!

Omfamna det som du tycker är läskigt och svårt; och använd det till din fördel! Att bli digital nomad är inte till för alla men om det är vad du önskar så börja smått, testa en ”light-version” med en liten resa och prova.

För om du verkligen vill något så kommer du att hitta lösningar på problemen!

3 steg för att bli digital nomad

  1. Ta fram ett tydligt ”varför”, dvs varför du vill vara digital nomad. När du är tydlig med varför du vill vara digital nomad så kommer det att ge dig motivation och bränsle när du stöter på motgångar och hinder som känns omöjliga. Och om inte det ger dig bränsle; påminn dig om hur ditt liv kommer att se ut om du INTE blir/är digital nomad. Det brukar få fart i de flesta då dom vill ta sig vidare och följa sin dröm, vilket kanske inte kan ske om dom inte vågar förverkliga sitt digital nomad-liv.
  2. Gör bra research om länderna du vill till, vad som gäller både där och här hemma i Sverige, och kolla upp hur andra digitala nomader har gjort; fråga vilka misstag dom har gjort och hur dom löste det osv. Ju mer kunskap (och kontakter) du har, desto mer självförtroende får du till att våga bli eller fortsätta vara digital nomad.
  3. Hitta likasinnade! Hitta forum med andra digitala nomader, co-working spaces eller träffa andra irl som är i samma land som du är. Det kan bli ensamt men hittar vi dom som vet ens resa och allt vad det kan innehålla, så är det lättare att hålla sig motiverad och driven!

Ditt favorit citat? Och varför!
Jag har två: ”Om du alltid gör vad du alltid har gjort så kommer du att få vad du altid har fått!” och ”Känn rädsla och våga ändå”.

Dom påminner mig om varför jag skall våga göra saker jag tror på även om jag känner mig rädd eller osäker inför det.

Yasmin är även aktuell med sitt nya företag Beyond The Limits Network ett nytt business nätverk. Du kan redan idag signa upp dig på deras nyhetsbrev här för att få all information inför lanseringen som sker i början av 2018.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Join the discussion En kommentar

  • Chana Must skriver:

    ✨Du är fantastisk Yasmin, bl.a. denna resa genom livet du gjort först! Otrolig duktig att vända” på det dårliga” till lärdom och kunskap och att kunna se det positiva i det hela! En ödmjuk och klokt person ser alltid till din nästa – coachning ligger dig varmt om hjärtat ❤️ Att kunna leda ” människor” över tröskeln är du en hejare på. Du har humor, är rolig, massor av kunskap, ödmjuk, glad, vågar kliva in i ”(o) bekväma situationer, målinriktad, målfokucerad, uppmuntrar människor, vågar att bjuda på dig själv, duktig inom entreprenörskap och företagande,hitta lösningar, motivera människor… ja listan är lång! Citat: Ramla inte över något bakom dig DU ÄR FANTASTISK YASMIN! ?

Skriv en kommentar