Digital nomad

Ikigai är vad som får dig att stiga upp på morgonen

Vad är det som driver dig och får dig att stiga upp ur sängen varje morgon? Japanerna har uppmärksammat denna anledning till att finnas och paketerat det i ordet Ikigai vilket ungefär betyder ”anledningen till att finnas”. Att finna sitt Ikigai ska enligt japanerna ge en känsla av uppfyllelse, glädje och i slutändan ett längre liv. 

Ikigai är kortfattat den balans som skapas i korsningen mellan passion och talang samt vad du tror att världen behöver och är beredd att betala för.

Visualiserad modell av Ikigai som fenomen

Bild: BodeTree, Adapted From Francesc Miralles

Hitta en balans av vad du bryr dig om

I början kan en djup passion och nyfikenhet inte ge betalt men med en stor drivkraft, tro och nyfikenhet kan din sysselsättning ta dig till högre nivåer och i slutändan också ge betalt. I många av de artiklar jag har läst kring Ikigai kommer Steve Jobs upp som exempel då hans driv för nätt design och stilren typografi skulle driva Apple till att bli det miljardbolag det är idag men också bli hans Ikigai. Drivet att utveckla och innovera ledde till insikten om att världen saknade en snygg, användarvänlig och modulstyrd mobiltelefon. Något som världen också visade sig vara beredd att betala för och då var de fyra ”hörnstenarna” i balans och Steve Jobs sägs då ha nått Ikigai

Det handlar om att finna glädje, upprymdhet och en balans i den dagliga rutinen där man ser att alla bitar som arbete, familj och passion hör ihop i ett eko-system. Allt hör ihop! Det är viktigt att ha det i åtanke när man står inför beslutet om att ta den där högre positionen på företaget som också betyder att du får tumma lite på din egentliga passion och att du pga ökad arbetsbelastning ev. kommer att träffa din familj och vänner mer sällan. Du når högre upp i hierarkin på arbetet och får mer pengar men… då löser du bara halva pusslet.

Värt att komma ihåg! Ordet används för att referera till mentala och spirituella omständigheter då en individ känner att deras liv är värdefullt. Inte till finansiell status.

Vacker natur i Japan

Vad som frambringar Ikigai är högst individuellt och styrs av varje enskilds individs värderingar och tro. För att hitta ditt Ikigai bör du fråga dig själv följande:

  1. Vad älskar jag?
  2. Vad är jag bra på?
  3. Vad kan jag få betalt för? Eller, vad skulle kunna ombildas till en framtida sidoverksamhet
  4. Vad behöver världen?

Mest troligt kommer svaren ovan automatiskt inte få ditt liv i balans och ge dig Ikigai men de kan bli en kompass för både karriär- och privatliv. Med så tydliga hörnstenar kommer förhoppningsvis (och troligtvis) ett tydligt syfte växa fram och leda dig i en riktning som ger dig mer livsbalans och då även (om man ska citera Japanerna) Ikigai.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar