Digital nomad

Minimalism: Ha inte mer än du behöver

Minimalism handlar om att förenkla livet genom att äga mindre saker men även om att ta nödvändig ställning. Med nuvarande världsläge och en framtid med allt fler digitala nomader kan det både bli en nödvändig riktning och en mer vedertagen princip.

Dave Bruno är ett namn som figurerar i och omkring texter som handlar om minimalism eftersom han myntade teorin (och tumregeln) om att ägandeskap på 100 saker eller mindre innefattar ett lyckligare liv. Det skapar alltid diskussion och ställningstagande med den gränsen men i slutändan är dess mening bara att sätta en rubrik på en teori. Det är alltså betoning på tumregel. Har några gånger hamnat i diskussion kring ämnet och i slutändan diskuterat ifall ett par strumpor räknas som 1 eller 2 saker o.s.v. Det finns väl inga regler på det egentligen eftersom det är principen man vill åt. Siffran är oviktig.

Minska dina ägodelar för ett friare liv

Det viktigaste enligt anhängare runt teorin är helt enkelt att minska antalet ägodelar för ett friare liv. Ur min synpunkt handlar det mentalt om att dra ner gränsen för vad du själv anser dig behöva och se ifall du kan hitta dubbla/trippla (o.s.v.) användningsområden för de saker du väljer att äga och ändra sitt konsumtionsbeteende till att kvalitet går före kvantitet. Precis som man behöver göra när man till exempel backpackar eftersom du helt enkelt inte kan bära med dig mer än ett visst antal saker. Det blir en ganska naturlig rensning då man vet att varje extra gram blir ett extra gram att bära.

Vi lever i en delningsekonomi och i en tid där allt fler väljer att arbeta på distans under rörelse. Tillsammans med bland annat växande miljöproblem och en växande befolkning så kan minimalism möjligtvis bli en nödvändig riktning för oss människor. För oss digitala nomader som lever ett flexibelt och platsoberoende liv blir det självklar följd.

Tips för att minska antalet ägodelar

  • Se och inspireras av den hyllade filmen Minimalism (trailer ovan). Filmen finns bl.a. på Netflix.
  • Oavsett om det gäller kläder, teknik eller inredning. Försök köpa saker med minst dubbla användningsområden.
  • Köp kvalitet och inte kvantitet.
  • Var minimalistisk även i val av plats att bo på – då behöver du inte lika många saker.
  • Varje sak du köper måste svara ”ja” på om du verkligen behöver den i ditt liv.
Christoffer Persson

Author Christoffer Persson

More posts by Christoffer Persson

Join the discussion 3 Comments

Leave a Reply