Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Fredrik Lichtenstein

Fredrik Lichtenstein är entreprenör och småbarnspappa som precis spenderat två månader av föräldraledigheten på Bali tillsammans med sin fru Anne och deras 11-månader gamla son Lorentz. På plats i Stockholm driver han ett kontorshotell och har även planer på att starta upp ett exklusivt smyckesföretag för män.

– Jag tycker om idén att förverkliga affärsidéer och att bygga och skapa. Jag gillar skapandet. När jag var liten lekte jag med lego, när jag var något äldre spelade jag Sim City, och nu försöker jag bygga företag och utveckla spännande affärskoncept.

Var är du just nu?
Jag är på en lång mellanlandning i Stockholm. Vi hade egentligen planer på att vara i Italien nu, men vi var borta i Bali tills ganska nyligen och fick hemlängtan och bestämde oss för att vara hemma nu under våren. Men snart sticker vi vidare.

Var var du innan?
Då var jag, tillsammans med min kära familj, på Bali i Indonesien. Jag startade upp min pappaledighet där under två månader samtidigt som min fru jobbade på distans. Vi valde Bali eftersom det är varmt, billigt att bo och att det samtidigt kändes väldigt barnvänligt.

Vart tänker du åka härnäst?
Vi har nästan hela sommaren planerad. Vi ska först en snabbis till Mallorca på 50-års fest. Sen blir det Italien en stund. Vi ska även åka med ett par andra barnfamiljer till Franska Rivieran. Sen får vi se vad som händer efter sommaren.

Varför valde du att bli digital nomad?
Det är ju inget val, det är ett kall. Haha. För oss har det vuxit fram, snarare i att vi har insett att vi har möjligheten. För ett halvår sen ungefär satte vi upp ett gemensamt mål, jag och min fru. Vi sa att om ett år (vilket blir i augusti i år) ska vi ha möjlighet att vara fria så tillvida varifrån vi bor och jobbar. Det är vad vi jobbar mot nu. Vår förra resa till Bali, som var vår första resa tillsammans med vår son Lorentz, var vårt första test på att bo och jobba någonstans utomlands ifrån tillsammans.

Hur försörjer du dig?
Jag både äger och driver ett företag som jag är anställd i, Selected Office, där vi har kontorshotell i Stockholm. Just nu är jag även föräldraledig, så det är min huvudsakliga inkomstkälla idag. Sen jobbar både jag och min fru på att skapa flera inkomstkällor också.

Hur ser din vardag ut?
Nu är jag pappaledig i Stockholm, medan min fru jobbar med sina projekt. Just nu är jag mycket av en lattepappa som går många härliga promenader och dricker gott kaffe från Fabrique och umgås med vår son. När jag var på Bali såg pappaledigheten annorlunda ut; där var det lite för varmt för att gå på barnvagnspromenader, och svårare att få tag på latte. Så där var vi mest vid huset och hängde och badade vid poolen. Jag jobbade en del på distans, och planerade också kring ett projekt jag driver med min fru.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Internetuppkopplingen. Om man vill vara på de ställen man vill vara på, så är inte alltid internet top notch och så stabilt som man skulle önska. Jag kan tipsa om att skaffa ett litet 4G portabelt modem att trycka i ett lokalt simkort i det. Då får man bra och tillgängligt internet utan att behöva byta simkort i mobilen när man kommer till ett nytt land.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag tillsammans med min underbara fru och ytterligare en person håller på och startar upp ett företag som designar, tillverkar och säljer exklusiva herrsmycken. Vi tycker det är himla kul. Det är lite jag som var initiativtagare eftersom jag själv har ett passionerat smyckesintresse sedan tidigare. Vi gör det framförallt för att det är kul, men vi är även fast övertygade om att det finns ett intresse på marknaden. Vi känner att det finns ett gap på marknaden, efter herrsmycken med lite högre kvalité. Vi tror det bara är en tidsfråga innan herrarna kommer ikapp damerna om att lägga lite mer pengar på dyra smycken. Idag är det vanligare att lägga pengar på dyra fina klockar, men vi ser att ett intresse ökar även för smycken.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Vi försöker ju ta reda på det nu; vi söker efter den platsen. Svaret är att vi inte vet ännu. Vi gillar ju Stockholm väldigt mycket, så vi tenderar att komma tillbaka hit. Men som så många andra gillar vi inte klimatet här alla tider om året, så vi försöker hitta ett Stockholm någon annanstans i världen. Vi får se var det blir.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Skaffa en dator och portable internetuppkoppling och ett pass.

Försök att göra dig av med så mycket saker som möjligt som låser dig vid en plats, allt från fysiska ägodelar till gymmedlemskap som löper på två år och mobilabonnemang. Det gör att du kommer ha större möjligheter att röra på dig, men också mentalt känna dig friare tror jag. Att känna att man kan röra på sig. Jag är ganska övertygad om att de flesta som bor i Sverige har möjligheten att röra på sig till andra platser om de prioriterar det. Frigör du dig rent praktiskt gör det att du också mentalt kommer att känna dig frigjord från den geografiska platsen.

Följ Fredrik på Instagram på @fredriklichtenstein. Inom en nära framtid kommer även mer info om det nystartade smyckesföretaget upp på treasureisland.nu. En intervju med Fredrik och hans fru Anne går även att lyssna på i Svenska Nomaders femte podcast-avsnitt.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar