Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Angeliqa Mejstedt

By februari 7, 2018 No Comments

Angeliqa Mejstedt är en äventyrare och idealist som längtade ifrån ett ”instängt” kontor och använder idag världen som sin arbetsplats. Hon försörjer sig som skribent inom äventyr, friluftsliv och det som hon själv kallar Hikefulness – något hon även praktiserar i sina val av destinationer, senast var hon nämligen på vandringsresa vid Höga kusten och Härjedalen.

Var är du just nu?
Just nu sitter jag uppkrupen i min soffa hemma i Västerås. Vintern är lågsäsong för mig och jag laddar med massor av tända ljus, brasar i eldstaden och dricker skämmigt mycket kaffe.

Vart var du innan?
Mina senaste resor gick till Höga Kusten och Härjedalen. Kan verkligen tipsa alla om att prova nått så galet som tågspårsvandring – det finns en 7 kilometer lång led mellan Runemo och Sörängen där man passerar rytande Voxnan och vandrar längs med den nedlagda tågbanvallen och passerar en rostig gammal järnvägsbro.

Vart tänker du åka härnäst?
Närmast åker jag till Vemdalen, Grövelsjön och Sälen för att snöskovandra och åka turskidor. Jag rör mig ju för det mesta i dessa områden sommartid och tycker det är fantastiskt att upptäcka fjällen i vinterskrud. Sedan ligger mitt fokus på att planera sommarvandringar – just nu drömmer jag om att pilgrimsvandra i Portugal eller Norge. Sommaren kommer definitivt föra mid sig vandring tvärs över Gotland, jag kommer upptäcka urskogarna utanför Mora, vandra bland fjällpanoraman i Åre och skogsvandra i Immeln.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag kommer från en egenföretagarfamilj och jag drivs av äventyret, att upptäcka, att skapa och jag är idealist och drivs mycket mer av känslor och hur jag gör skillnad för andra än av mer materiella värden. På kontor kände jag mig instängd och frustrerad, jag satt och längtade ut och det passade inte mig att behöva ha chefsgodkännande för förändringar jag ville driva. Idag är det bara jag som sätter gränserna. Idag har jag hela världen som min arbetsplats. 

Hur försörjer du dig?
Jag försörjer mig med bloggen som bas, så allt jag gör är kopplat i någon form till vandring och friluftsliv med syfte att få ut fler människor i naturen. Det handlar dels om friluftsföretag som gör annonsering och samarbeten via blogg och sociala medier och dels gör jag föreläsningar, workshops, event om min vandringsfilosofi Hikefulness som handlar om lärdomar från vandringsleden vem som helst kan ta till sin vardag för att skapa sitt drömliv och framför allt hållbart liv. Sedan är jag krönikör i Utemagasinet och projektleder Kvinnliga Äventyrare tillsammans med Morakniv där vi vill peppa och inspirera fler kvinnor att upptäcka äventyret och vi lyfter framför allt kvinnliga förebilder och visar att vi lika gärna kan starta eld med tändstål och yxa till veden.

Hur ser din vardag ut?
Min vardag ser väldigt varierande ut. Lika är att jag alltid går runt med mobilen i ena handen, kameran över axeln och datorn i andra handen. Jag sitter och jobbar på stubbar ute på vandringsleder, framför lägereldar med kokkaffe puttrandes på lågorna, på fjällhotell till konferenslokaler, hemma i Västerås eller på fartyg.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Största utmaningen när jag alltid är på resande fot är att det är svårt att anställa någon – jag behöver definitivt en extra hand i företaget men det är ju klurigt när jag själv aldrig är på samma plats. Så sådana utmaningar hade jag inte räknat med att ha när jag startade mitt företag, men det är ju också en otroligt rolig utmaning som jag inte trodde skulle komma så snart in i företagandet.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Just nu jobbar jag mycket med Vandringsbloggen Community – det är mötesplats för vandrarsjälar som finns via Facebook. Just nu finns vi på 23 platser runt om i Sverige. Jag tyckte själv det var tradigt att behöva lägga så mycket timmar in själv med vandringstränande – så jag ville skapa ett nätverk med andra människor och med tiden upptäckte jag att jag verkligen inte var ensam med detta. Idag består Communityt av nästan 4 000 personer och det har vart över 100 vandrings-meetups senaste året – och det har bildats både starka vänskapsband och kärlek. Och där nånstans finns den absolut finaste meingen med allt det jobb jag gör. Jag tar det mest analoga som finns – gör det digitalt – och så blir det sådana här ”bieffekter” som meningen med livet.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Jag jobbar allra helst nära fjällen och skogen. Älskar de dagar när jag är mitt ute i spenaten och får in det här riktigt vilda.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Mitt bästa tips för den som vill bli digital nomad är att börja omge dig med människor som redan tagit klivet, som landat där ”på andra sidan” för jag minns hur otäckt jag tyckte det var den där dagen jag sa upp mig från min tillsvidareanställning – jag visste ju precis allt jag gick miste om i form av förutsägbarhet, karriärplan, försäkringar och fast inkomst. Men inte en enda dag har jag ångrat valet jag gjorde den dagen. Den slitna klyschan att man måste stänga en dörr för att en annan ska kunna öppna sig – den stämmer verkligen. När jag bestämde mig för att min vardag skulle bli den jag själv skapar, och att det ska fungera ekonomiskt, då gjorde det också det. Och jag älskar att jag varje dag får använda hela bredden av min kompetens.

Följ Angeliqa Facebook, Instagram, Twitter , YouTube, Vandringsbloggen Community , Kvinnliga Äventyrare

Yasmine Åkermark

Author Yasmine Åkermark

More posts by Yasmine Åkermark

Leave a Reply