Digital nomadResa

Destination: Lissabon, Portugal

Husfasaden av området Alfama i Lissabon

Lissabon är en av världens äldsta städer. Det är också just den egenskapen som ger kanske de två mest kända områdena Bairro Alto och Alfama sin charm. Små gränder, vintagefärgade byggnader, ”känn-dig-som-hemma”-restauranger och gatumusik finns i massor. Inget som personligen golvade mig vid en första anblick men har fångat mig mer och mer för varje gång jag befinner mig i de kvarteren. Det finns så mycket mer i och runt Lissabon än dessa två turistkända områden och framförallt är det en bra stad för digitala nomader. Det är också en av anledningarna till att jag valde att flytta ner hit i början på januari.

Någonstans i slutet på sommaren tog jag beslutet att på vinst och förlust förbereda mig för en flytt ner till Portugal och Lissabon. Jag har fått frågan ”varför” ett antal gånger och svaret är uppdelat. Alltid velat bo i södra Europa, har inte varit i Portugal, varmt och skönt, mer för pengarna. Lite så. Men, det är också för att jag tror på Lissabon och Portugal som en gömd pärla – det är nämligen inte lika ofta man hör om Lissabon och Portugal som t.ex. Spanien, Frankrike, Italien osv. När jag skriver detta inlägg börjar jag närma mig en månad som Lissabon-bo och än så länge trivs jag väldigt bra!

Väder

Lissabon med sin sydliga placering bjuder på ett härligt väder de flesta av månaderna. December, januari och februari innebär de kallaste temperaturerna men håller sig fortfarande runt en medeltemperatur likt tidig vår hemma (runt 10 grader). Det kan dock kännas kallare i och med att man möter liknande temperaturer inomhus på många ställen i Lissabon – ibland känns det som att det inte finns några väggar. Liknande byggnadstekniskt fenomen går att uppleva på sina håll i Spanien. De varmaste månaderna är juli, augusti och september då medeltemperaturen lägger sig på runt 23-24 grader. Kan låta lite för så sydliga breddgrader men vill då påpeka att det räknas över hela dygnet. 😉 Har inte varit här under dessa månader själv men har förstått att det kan bli rätt varmt i stadskärnan.

Stad eller strand?

Främst stad men räknar man in närheten till städerna/stränderna i Cascais och Estoril så är det lite både och . Det bor lite över 500 000 människor i Lissabon (2015) så tänk dig ett lite mindre (och varmare) Göteborg.

Bild ifrån Belém föreställandes Maat:s exteriör och på 25 de Abril Bridge

Internethastighet?

Medium. Om jag tittar på de mätningar jag har gjort på de platser jag har suttit så ligger jag runt 10-15 mbps och har kunnat arbeta och ha möten utan problem.

Har ni wifi?

Você tem wifi?

Adapter?

Behövs ej. Samma uttag som hemma.

Populärt bland svenskar?

Det man hör talas om mycket och det många nämnde för mig innan jag flyttade ner var att många svenskar flyttade hit pga skattefördelar och då framförallt för pensionärer. Det har också lett till att det för varje år är ett ökande antal svenskar som flyttar hit. Har än så länge inte träffat en enda dock.

Utsikt över Lissabon, Portugal från en av stadens kända Miradouros

Populära lokala maträtter?

Det mesta inom seafood egentligen med Bacalhau (torsk) som någon form av nationalklenod. Bacalhau är egentligen en samling olika rätter då det finns en rad olika variationer av hur du tillagar torsken och vad du äter till. Det är också därför det är spännande att varje gång gå in till de lite mindre ställen och fråga efter just deras Bacalhau-special.

Utöver torsk så har de också en konstig besatthet av Sardiner. Och framförallt att sälja samt äta dessa ur konservburk vilket de gjort till någon form av konstform.

Och pratar vi inte bara mat så är ju Lissabon också väldigt känt för sina bakverk. Och då främst kanske sina Pastel de nata:s – ett sorts bakverk där äggulor är huvudingrediensen. De är precis så goda som alla recensioner utgör de för att vara!

Bästa co-working-ställena?

Det finns ett några co-working-ställen som utmärker sig lite extra i Lissabon.

IDEIA Hub
Min favorit så här långt och där jag också är medlem. Verkligen ett hav av olika typer av arbetsplatser, ljust, fräscht och bra pris. Här samlas både den enskilde entreprenören och de lite större företagen. Ett co-working space som verkligen fungerar för alla.

Betalar 120 €/mån för deras HUBshared-medlemskap vilket innebär tillgång till faciliteterna under svenska kontorstider. Ingen fast plats utan kan välja fritt mellan en rad olika typer av platser varje dag.

Second home 
Besökte faktiskt detta ställe redan första dagen i Lissabon. Det var dock en slump att jag gick förbi dess pampiga entré som ligger i samma byggnad som det välrenommerade Time out market. Det som verkligen sticker ut på Second Home är dess enorma samling växter som på sätt och viss ringar in de olika arbetsplatserna inuti deras öppna kontorslandskap. Lite växthuskänsla. Jag gillade stället och valde ända in i slutet på om det skulle bli IDEIA eller Second home som skulle få glädjas av min närvaro men medlemskapsform och att det inte var bindningstid vägde över för den första.

Bild inifrån Co-working-stället Second Home i Lissabon

Foto: Iwan Baan

CoWorkLisboa
Med dess positionering inuti området LX Factory (en samling utställare, restrauranger och hippa affärer) får man mycket på en och samma gång. Det blir lite av att arbeta inuti i ett kreativt mekka. Själva co-working-stället i sig kan jag dock tycka ha mer att önska och för min del var det aldrig aktuellt men det är möjligt att andra tänker och tycker annorlunda.

Transport

Tunnelbanan fungerar klockrent och är väldigt enkel att lära sig. Det enda du behöver skaffa är ett Viva Viagem card och beroende på hur länge du stannar och hur mycket du åker får du ju välja vad som passar dig bäst – själv använder jag mig av alternativet Zapping som fungerar väldigt bra. Man sätter kortet mot en maskin och laddar det med lite pengar då och då. Planerar du att åka kommunalt och framförallt via buss ska du ha lite marginaler i dina planer då du inte kan förvänta dig svensk punktlighet.

Flygtider och priser

Norwegian och TAP flyger bägge direkt och flygtid från Stockholm -> Lissabon går på 4 – 4,5 h. Priser varierar men det är billigast att åka i januari och dyrast i juli, ta en titt på Momondo när det är dags.

Personlig erfarenhet

Har blivit så oerhört bra välkomnad av Lissabon och av folket härnere. Efter bara en månads tid har jag verkligen lärt känna och tagit till mig staden. Jag tycker att staden har väldigt mycket potential på många olika håll och det är också därför jag sökt mig ner hit. Det känns också som att fler och fler har börjat upptäcka den potentialen och det kan innebära en massa nya och härliga initiativ som jag gärna vill vara en del av.

Är också förvånad över bra restauranger/caféer/bagerier/barer som Lissabon har att erbjuda. De finns verkligen överallt och jag hörde senast idag av en vän härnere att man behöver en livstid för att upptäcka alla. Och sen några dagar till.

Jag väljer att stanna ett tag till. ❤️

👉🏼 Tips! Letar du boende i Lissabon? Testa att söka i den här Facebook-gruppen eller den här gruppen. Du kan ju givetvis även leta på sidor som Casa Sapo och olx. Letar du midrange-boende, alltså 3-6 månader så kan NomadX vara ett bra alternativ.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar