Digital nomadNomadporträtt

Anna sköter ekonomin åt andra, på distans

Anna Wadén Winqvist tillsammans med sitt barn i famnenAnna och hennes företag Happy Accounting hjälper entreprenörer med sin ekonomi – helt på distans. Hon bor i Stockholm, jobbar just nu från Skåne och har kunder över hela landet.

Var befinner du dig för tillfället?

Jag bor i Stockholm men just nu befinner jag mig i Skåne. Det är härligt att kunna jobba härifrån på sommaren.

Vad jobbar du med?

Jag hjälper entreprenörer med bokföring, löner, årsbokslut, årsredovisningar och deklarationer. Många tycker att det här med ekonomi är både tråkigt och svårt. Därför lägger jag mycket tid på att gå igenom företagets ekonomi tillsammans med kunden. Mitt mål är att kunden ska tycka att det där svåra och tråkiga känns roligt och lätt istället! Jag håller även workshops för nystartade företag.

Hur hittar du jobb?

Jag har fått uppdrag genom att vara med i olika nätverk (t.ex. Företagarna), genom att prata med personer jag träffar på cafér men också genom min hemsida.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det bästa med att ha eget företag tycker jag är friheten och flexibiliteten. Istället för att stressa med barnen till förskolan på morgonen för att hinna i tid till jobbet kan jag nu ta det lugnt istället. Jag börjar alltid arbetsdagen med en stor kopp kaffe och med att gå igenom min att-göra-lista. Sen har jag mycket kontakt med mina kunder via mail och telefon. Jag jobbar helt digitalt och har kunder över hela landet.

Visitkort från Happy accounting bredvid dator och en kopp kaffeBerätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Eftersom jag är gift och har barn så var min partners stöd viktigt. Även om det bara är jag som jobbar i företaget så är det ett gemensamt projekt. Vi har en femårsplan (som vi uppdaterar en gång om året) där vi skriver in när vi tex ska flytta, byta jobb och göra längre resor. Så att jag skulle starta eget har varit inplanerat sedan många år tillbaka. Min tidigare chef är nu min mentor. Jag är oerhört tacksam för hennes stöd och jag har lärt mig väldigt mycket av henne.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Börja med att göra en affärsplan. Det finns mallar att fylla i. Den kommer att hjälpa dig att få en realistisk syn på din affärsidé. Ett tips är att tänka att allting tar tre gånger långt tid som du tror och att allting kostar tre gånger så mycket som du tror. Du måste även ha en plan för hur du ska försörja dig fram till dagen du kan börja ta ut lön från ditt företag.

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Excel. 🙂

👉 Följ Anna på Instagram och LinkedIn.
👉 Besök Annas webbplats och läs mer om hennes företag.
👉 Läs även om Maria Lofors som jobbar som digital redovisningskonsult och specialiserar sig på att hjälpa digitala nomader.
👉 Vill du dela med dig av din egna story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar