Digital nomadNomadporträtt

Nomadporträtt: Charlotte Ågren

Charlotte Ågren är hjärnan bakom Londonsvenskar – den största communityn för svenskar i London. Just nu är hon på resande fot i Costa Rica.

Var är du just nu?
Just nu befinner jag på​ Nicoya-halvön på Stillahavssidan​ ​av​ Costa Rica, på en plats som heter Santa Teresa. Ett mecka för surfare och mycket svenskar.​ Anledningen att det blev just här för mig är då jag för första gången gav mig ut själv och Costa Rica är en av de säkraste länderna i Centralamerika.

Var var du innan?
Innan var jag i London, jag är väl mer en nybliven nomad då jag precis insett att jag faktiskt har tre månader varje år då jag absolut inte behöver vara i ​L​ondon​ eller baserad på en plats.​ Jag var på Cap verde förra året samma tid och Thailand året innan.

Vart tänker du åka härnäst?
Jag kommer vara i Costa Rica en månad – vill gärna hinna med Mexiko på samma gång​ men har ingen stress att åka runt. Många man träffar på hetsar om att man borde resa runt men det är fantastiskt härligt att hinna ta in ett ställe under längre tid och faktiskt skapa djupare kontakter med resande eller locals. ​

I April blir det Sydafrika och Kapstaden för en festival men passar på att jobba på plats e​tt tag​ innan.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag valde inte utan det livet har valt mig haha. Jag gör tre stora event varje år varav sista är i slutet på December och så sätter det igång i juni igen så att kunna ta sig iväg med datorn och jobba på nya projekt från ett land med värme och sol är väl lite ett drömscenario​ som nu har blivit verklighet. Driver en hemsida som är online också så där har jag iaf en stabil inkomst medan jag reser. ​

Hur försörjer du dig?
Jag driver LondonSwedes.com som förutom mina event har en plattform där jag drar in pengar på annonsering, kampanjer och en jobbplattform. Jag har nya kunder varje månad och sidan växer, mest kontakt är igenom e-mail. ​ Det är väldigt få som vill boka ett fysiskt möte för en enstaka jobb annons, däremot de störra kampanjerna finns ju skype för. Sedan brukar ett snyggt proposal och ett bra kampanjpris funka bra :)!

Hur ser din vardag ut?
Jag har helt sjukt olika rutiner när jag är i ett tropiskt land. Här är det uppe med tuppen, ​springa på stranden i 30 min (yes, jag har faktiskt lyckats med det)​, jobba 4 timmar sedan lunch, bad, sol, ​umgås med folk för att sedan kika mailen en timme till innan jag försöker läsa​ ett tag. Men igår tog havet min Kindle så nu får jag väl försöka hitta böcker någonstans. ​

I London var det upp vid ​8:30​ ( för jag alltid snoozade), träning och sedan började dagen vid​ 11​​. Jobbade ofta i halvdan takt fram tills 8 på kvällen, fick lika myckt gjort på den tiden som 4 timmar i Costa Rica.

Jag är så glad att jag tog steget att resa själv och ändra mina rutiner.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Att leva ur en resväska. Att inte ha säkerhet om man blir sjuk etc samt språket men det är inga problem men däremot det jag i så fall skulle säga är det minst positiva.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Londonswedes.com ( ​L​ondonsvenskar ) är ​mitt företag sedan 2009​, ​och den utvecklar jag konstant. Jag har studerat samtidigt ( fram tills juni förra året) så det är inte fören nu jag kan ta det till nästa nivå. Eventen​ förökas och växer​ och likaså medlemsbasen, nästa steg är en mer avancerad jobbplattform, det är den jag jobbar på i Costa Rica.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
London, alltid, men att få vara borta några månader om året. Jag gillar att ha ett hem, mitt hem är London. ​Men hittills har Costa Rica vart perfekt och jag kommer gärna tillbaka. Nästa Januari – Februari blir det dock Australien och sedan skulle jag gärna testa Tokyo och mer av Asien året efter. ​

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Se till att du har en bra bas med kunder och klienter innan du ger dig iväg.​ Beror ju på vad man gör såklart men i mitt fall är det viktigt att förbereda​. Något år av nätverkande kan ju vara bra då man inte vill stå utan jobb mitt under drömresan.

Följ Charlotte på Instagram @charlotteswe och på londonswedes.com.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar