Digital nomadNomadporträtt

Drömlivet som anställd på distans började med att våga fråga

Emelie Ering på en strand hållandes sin fot i högt läge

Emelie Ering vågade fråga sin arbetsgivare om möjligheterna till att få bedriva sin anställning som digital marknadsföringskonsult på distans. Och det fick hon! Med sin nuvarande setup har hon stor flexibilitet kring arbetstid och fritid vilket gör att hon kan styra sina dagar efter fritidsaktiviteter och väder. Och behöver vi nämna att hon älskar det?

Var befinner du dig för tillfället?

Hemma i Sverige över sommaren efter en vinter i Central- och Sydamerika. Tidigare år har jag rest och jobbat i Asien och Australien. Jag gillar svensk sommar men inte vinter så har valt att vara hemma över sommaren och resa bort under vinterhalvåret senaste åren vilket är en sann dröm! Framförallt har jag rest till platser som erbjuder sol, surf och äventyr, vilket är mycket av det jag saknar i Sverige. Wi-fi är också ett krav så det går så smidigt som möjligt att jobba. Sydney, Australien och Santa Teresa, Costa Rica är de ställen jag hittills stannat längst på och stormtrivts.

Emelie Ering blickar ut om en tropisk strand

Otroligt vackra Tayrona National Park i Colombia. Ett måste!

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som konsult inom digital marknadsföring hos Anegy Online Marketing och är specialiserad inom marketing automation, e-post och sociala medier.

Jag pluggade sam-media på gymnasiet och fortsatte utbilda mig inom olika mediaområden i Sverige och USA. Efter studierna startade jag eget fotoföretag men insåg att det fanns mer jobb inom design och kommunikation så jag började jobba med e-postmarknadsföring och har klättrat vidare på den stegen.

Branschen utvecklas ständigt så det gäller att hela tiden lära sig mer och vara ”up to date”, vilket är kul.

Hur hittar du jobb?

Mestadels via kontakter eller headhuntad via t.ex. LinkedIn samt företag jag varit i kontakt med via andra jobb! Det är viktigt att själv hela tiden prata om vad man gör då man aldrig vet vilka personer man springer på som behöver hjälp eller känner någon.

Jag har till exempel hjälpt en grannes företag med grafisk design på distans från Asien för att vi pratade under en städdag. Jag har även fått ett fotojobb (fastighetsbranschen) när jag letade lägenhet i Australien samt fått jobb på ett företag i Sverige efter att ha varit på konferens i Las Vegas.

Nu har jag turen att vara anställd hos Anegy Online Marketing som fixar uppdragen åt mig! Rekommenderar verkligen att hitta en sådan setup om man inte själv vill fokusera på sälj- och ekonomibitarna.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Jag har inga typiska dagar och rutiner utan gör vad jag känner för! I min nuvarande setup har jag väldigt stor flexibilitet kring arbetstid och fritid så länge jag levererar och är lite extra tillgänglig under svensk arbetstid och kundernas önskemål. Jag styr mina dagar mycket efter surf, aktiviteter och väder vilket gör att jag kan jobba fler timmar vissa dagar och även på helgen för att frigöra tid till annat andra dagar. Fantastiskt!

Emelie Ering med surfbräda i horisonten

Surf i fantastiska surforten Santa Teresa, Costa Rica

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad?

Jag började med att boka in ett möte med min närmaste chef och därefter med VDn. Inför mötena skrev jag ner USP:ar och statistik med fokus på vad arbetsgivaren skulle få ut av det och var förberedd på eventuella frågeställningar från dem. Oftast har jag planerat några månader innan och varit flexibel gällande exakt start utifrån vad som fungerat. Jag har alltid haft inställningen att allt löser sig och att ett nej bara är ett litet hinder på vägen som går att gå runt så tog inte jättemycket mod att fråga. Vad är det värsta som kan hända?

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Ta steget! Sluta tänk på hindren och tänk på möjligheterna. Se över möjligheterna på nuvarande arbete och hur du annars kan få till din dröm. Mitt bästa tips till liknande setup är att våga fråga. Bara för att ingen tidigare fått göra något liknande betyder det inte att det är omöjligt. Mycket handlar helt enkelt om att våga! På så sätt lyckades jag, efter att bara jobbat några månader på företaget, vara den första någonsin som fått jobba utomlands.

Emelie Ering på hästrygg på stranden

Ridning på stranden till magisk solnedgång i Santa Catalina, Panama

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag har jobbat i flera verktyg beroende på vad de företag och kunder jag jobbat med använt sig av (flexibilitet är A och O). Oftast har den mesta kommunikationen skett via e-mail och med Slack, Trello och Skype som extrakanaler.

👉🏼 Följ Emelie Ering på Instagram och LinkedIn.

👉🏼 Läs även nomadporträttet med Anegys VD, Jimmy Björnhård

👉🏼 Inspirerad av denna artikel? Då kan du läsa fler av våra nomadporträtt. Eller vill du kanske själv synas? Dela då med dig av din story via vårt Typeform-formulär.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar