Digital nomadNomadporträtt

Ebba Beattie försöker lista ut livet som digital nomad

Foto: Andrej Bozic

Ebba Beattie är frilansande copywriter och skidinstruktör som fortfarande håller på att lista ut exakt hur livet som digital nomad ska gå till!

– I bagaget har jag flera års erfarenhet som skidinstruktör, en två-årig Turism och Skidlärarutbildning och en kandidatexamen i Informationsdesign. Jag reser med min man, David, och vi lämnade Sverige i februari i år.

Var är du just nu?
Jag befinner mig på en riktig backpackerresa genom Centralamerika och är just nu uppe i de costaricanska bergen i en by som heter Monteverde.

Var var du innan?
Vi reste runt i Belize och Guatemala, två helt underbara länder!

Vart tänker du åka härnäst?
Imorgon reser vi vidare mot Stilla havskusten och byn Uvita. Efter Costa Rica åker vi vidare till vänner i Sydney, Australien och sedan till Nya Zeeland där vi kommer arbeta och resa runt i ett år.

Foto: David Beattie

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag bodde i Australien under ca 1,5 års tid som barn och har sedan dess i princip alltid tänkt att jag kommer att resa under större delen av mitt liv. Under mina högskolestudier både frilansande jag och jobbade extra som copywriter men kände att livet som frilansare passade mig bättre. Tanken av att stadga mig ordentligt och skaffa en heltidsanställning efter examen kändes fel, när skulle jag då hinna resa? Så, när även min man började prata om att resa mer tänkte jag: varför inte ta med mig jobbet och resa längre? Att vara digital nomad ger mig inte bara utrymme och möjligheten att resa utan även att arbeta med flera yrkesroller och projekt!

Hur försörjer du dig?
Just nu lever vi främst på sparade pengar. Tiden i Centralamerika ser vi lite som kombinerad semester och bröllopsresa. Annars arbetar jag som frilansande copywriter men är också utbildad skidinstruktör. Under sommarhalvåret kommer jag kombinera de två yrkesrollerna, digitalt arbete och säsongsjobb på Mount Ruapehu, Nya Zeeland. Min man kommer istället kombinera säsongsjobb med svenska studier på distans.

Hur ser din vardag ut?
Helt ärligt så har jag ingen riktig vardag för tillfället, alla dagar ser olika ut och vi har inga egentliga rutiner. Vissa dagar utforskar vi platsen vi är på och vissa reser vi vidare till nästa plats. På kvällarna umgås vi med personer vi träffat under resans gång eller arbetar med vår reseblogg. Det är härligt, men jag ser fram emot att få stanna lite längre på ett ställe och verkligen lära känna kulturen och människorna som bor där, vilket jag tycker är svårt att göra på djupet under en backpackerresa!

Foto: David Beattie

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Kanske är detta detsamma för alla frilansare, men att hitta återkommande jobb och lära sig att verkligen ta betalt för tjänster har varit svårt. Att hitta bra internetuppkoppling är ett dagligt problem!

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Både jag och David jobbar en del med vår reseblogg, The Beatties, om kvällarna, som hittills enbart är ett roligt projekt för att hålla nära och kära uppdaterade men som också förhoppningsvis kan inspirera fler till att resa mer.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Svårt att säga, det finns så många underbara platser i världen! Men jag måste nog säga Mount Ruapehu och den lilla byn National Park Village i Nya Zeeland som ligger bredvid berget. Här träffades jag och min man och det är även här vi planerar att arbeta under sommaren.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Prova dig fram! Själv är jag fortfarande i en testfas och det är oerhört lärorikt. Du kommer också långt med en utbildning i bagaget, dels för att sälja in uppdrag till kunder men också för känslan av att ha ett säkerhetsnät att falla tillbaka på om livet mot förmodan skulle förändras! Men viktigast är väl egentligen bara att våga, köra på sin idé och att lyssna mer på de som redan lever ett liv på resande fot än på skeptikerna på hemmaplan. Kör hårt och nöj dig inte!

Missa inte att följa Ebba och Davids reseblogg, the-beatties.com, och deras Facebooksida. Du hittar även Ebba på Instagram @ebbabeattie.

Foto: David Beattie

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion 2 kommentarer

Skriv en kommentar