Digital nomadNomadporträtt

Helle Kikerpuu vill uppmärksamma resande kvinnor via nätverket Femtastic travel

Helle Kikerpuu ligger bakom nätverket Femtastic Travel som har som ambition att uppmärksamma resande kvinnor. Hon är också anställd på Plan International och sköter interaktionen med allmänhet och givare på deras sociala medier. Arbetet har också givit henne en rumslig frihet att jobba från var hon vill.

Var är du just nu?
I gamla kära Stockholm där jag avslutar mina studier i genusvetenskap, jagar lite frilansuppdrag och är i färd med egna projekt. I skrivande stund sitter jag med min sista hemtenta och sliter mitt hår.

Var var du innan?
Förra året reste jag mycket med min pojkvän, som tagit långledigt från sitt jobb, och reste till bland annat Australien/Tasmanien, Nya Zeeland och Japan. Har även varit på min årliga resa till Estland där jag har mina rötter.

Vart tänker du åka härnäst?
I vår kommer jag att resa till New York för att fira en väns fantastiska kombination av kärlek och green card. Några resor inom Europa är till viss del planerade med besök i Serbien, Berlin och kanske en roadtrip genom Baltikum, dels för eventuella frilansjobb, dels för upplevelsen.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag är väl inte där till 100% men jobbar för att bli mer frikopplad rent rumsligt. Som frilansande journalist, och kontorslös kommunikatör/skribent, ser jag enorma fördelar i att själv välja både arbetsuppgifter, tider och platser (så länge man ser till att allt går runt rent ekonomiskt och socialt). Mina tidigare anställningar i andra sammanhang har varit rätt flexibla vilket påverkat mitt val att bli frilansare. Jag har bland annat jobbat på Greenpeace i Sverige, Japan och Åland och vill vara på plats, möta människor och förstå hur saker och ting hänger ihop. Det är ytterst givande.

Hur försörjer du dig?
Just nu är jag anställd på organisationen Plan International och sköter interaktionen med allmänhet och givare på deras sociala medier (Facebook, Twitter och Instagram), vilket ger mig den rumsliga frihet att jobba varifrån jag vill. Jag är även visstidsanställd på Kungliga Operan och ansvarar för barnen som är med i de olika produktionerna. Nu planerar jag dock att få igång frilansandet och försörja mig mer via den inkomsten under 2017.

Hur ser din vardag ut?
Just nu är den helt öppen för förändring och omstrukturering då jag avslutar mina senast påbörjade studier. Lite som alla mina vårar de senaste åren – dags för förnyelse.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
För mig som inte har en utbildning inom det digitala spektrumet var det i början rent av skrämmande att inte veta vart man ska börja. I mitt fall kunde (och kan) jag ibland inte se skogen för alla träd. Vilken plattform? Måste lära mig fota som ett proffs, nej redigera som ett proffs, nej koda som ett proffs osv. Men det handlat mycket om att be om hjälp, vilket kan vara svårt men absolut nödvändigt.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
2016 startade jag Femtastic Travel på Instagram som fokuserar på resor och kvinnor i allmänhet, men kvinnliga resenärer i synnerhet. Tanken är att denna plattform ska växa, både kanalmässigt och i omfång gällande perspektiv. För ett par år sedan reste jag till Nepal och började på allvar intressera mig för reseindustrins dominerande inslag av manliga resenärer, författare, åsiktsmakare och tillgång till världen i stort. Jag kunde inte släppa tanken på en plattform med fantastiska reseskildringar och en rejäl dos gammal hederlig Girl Power.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Förr trodde jag att det var myllriga kaféer, vilket visade sig vara en katastrofal stereotypisk bild av den digitala nomaden, men i själva verket gillar jag lugna fik på bakgator med en stilla ström av stammisar. Under en tid bodde jag och min pojkvän i Berlin och det är mitt absoluta favoritställe i Europa, än så länge. Kreativiteten där är helt enkelt makalös och verkar inte ha några gränser.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Ta kontakt med dina vänner och bekanta, men även nya människor som har en fot inne eller som kan hjälpa dig förstå olika delar av det digitala nomadlivet, såväl gällande det tekniska, som det kreativa eller vilken stadsdel som är absolut grymmast i Tokyo. Kör bara, eller som en god vän sa till mig ”kasta dig ut”!

Följ Helle Kikerpuu på Instagram @femtastictravel och på hennes blogg på Vagabond: Världen i en ryggsäck.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar