Digital nomadNomadporträtt

Katarina Waern studerade i Kina och försörjde sig som frilansöversättare och DJ

Katarina Waern studerade inom Business Administration (handel) i Beijing, Kina och flyttade sedan till Hong Kong för non-profit-jobb med fokus på förbättrade CSR-strategier i asiatiska företag. dag arbetar hon som projektledare ifrån Stockholm med fokus på att utveckla ett digitalt spel som ska hjälpa individer med psykisk ohälsa och tidigare försörjde hon sig som frilansöversättare och DJ, det sistnämnda också i Asien.

Var är du just nu?
Just nu bor jag i Stockholm, Sverige.

Var var du innan?
Jag bodde i Beijing, Kina i fem år där jag studerade en kandidatutbildning inom Business Administration med inriktning på internationell handel och arbetade både på företag och med egen frilansverksamhet. Jag flyttade sedan till Hong Kong och jobbade för en non-profit som verkar för att förbättra CSR-strategier i asiatiska företag.

Vart tänker du åka härnäst?
Jag har många ställen på min lista. Jag har ännu inte varit i Sydamerika och är väldigt taggad på att utforska Argentina, Peru och Brasilien.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag gjorde aldrig ett aktivt val utan det föll sig bara väldigt naturligt. Jag flyttade till Beijing ensam när jag var 21 och hade då ingen aning om vad jag gav mig in på. De första veckorna var en enorm utmaning. Då jag inte kunde ett ord kinesiska kunde jag inte ta mig någonstans eller ens köpa mat på egen hand. När jag gick hemifrån visste jag inte säkert hur jag skulle ta mig hem igen. Efter några veckor hade den största chocken lagt sig och allting förändrades nästan över en natt. Jag gick ifrån att tycka att allt var obekvämt till att börja älska alla utmaningar jag stötte på. Varje dag kändes som ett äventyr med nya vänner, erfarenheter och lärdomar.

Hur försörjer du dig?
Nu jobbar jag som projektledare i Stockholm. Projektet är att utveckla ett digitalt spel som ska hjälpa individer med psykisk ohälsa att få en mer aktiv fritid.

När jag bodde i Kina försörjde jag mig genom att jobba som frilansöversättare. Det var väldigt smidigt då jag kunde göra det var och när som helst. Jag har även ett stort intresse för musik och under tiden i Kina dj:ade jag en hel del både runtom i Kina och på andra platser i Asien.

Hur ser din vardag ut?
I dagsläget så har jag många bollar i luften! Utvecklingen av spelet som jag projektleder lanseras första veckan i februari 2018 så det är full fart med att få allting klart i tid. På fritiden jobbar jag flitigt med att lära mig spelprogrammering och UI/UX-design.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Den största utmaningen är att de flesta vänner man skaffar utomlands inte kommer att bo på samma plats som du för alltid. Många flyttar till nya ställen alternativt flyttar hem till sina hemländer igen. Den stora fördelen med det är att man snabbt får vänner över hela världen, utmaningen är att man får vänja sig vid att personerna man har i sitt nätverk rör på sig mycket.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Ja! Jag älskar att lära mig nya saker och har sedan något år tillbaka lärt mig programmering på egen hand. Det roligaste jag vet är att bygga egna robotar eller digitala produkter. Mitt senaste projekt är en språkapp som jag byggde till företaget Swedish for Professionals som ska hjälpa deras studenter att träna på en och ett. (Om ni är nyfikna hittar ni appen här: iPhone och Android.)

Just nu arbetar jag med att bygga en hemsida med för min digitala portfolio. Mitt mål är att kunna jobba ännu mer med digitala utvecklingsprojekt framöver och lära från andra personer i branschen.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Min favoritplats att bo och jobba på är i Beijing. Staden fullkomligt spricker av möjligheter och det känns i luften att allting är möjligt. Det finns så otroligt mycket utrymme för kreativitet och varje person man träffar har en unik historia att berätta om varför de hamnat i just Beijing. Staden och människorna får mig att utvecklas i alla riktningar och att våga mer!

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Mitt främsta tips är att ta steget och våga testa. Det är väldigt lätt att man sitter hemma och inte kommer till skott. Man kommer inte att kunna vara helt förberedd på hur det kommer att vara att bo i ett nytt land och det enda sättet att ta reda på mer information är att åka dit.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar