Digital nomadNomadporträtt

Kattis jobbar som illustratör på distans från Åre

Kattis Olofsson valde att lämna Tyresö, det eviga pendlandet och bristen på snö om vintrarna för att bosätta sig i Åre. Från sin nya bas invid det jämtländska fjället jobbar hon idag som illustratör på distans.

”En vecka när vi var hemma i Tyresö och längtade efter snö fick vi åka ända till Nynäshamn bara för att finna en kvadratmeter snö. Då insåg vi vansinnet i det vi höll på med. Flytten till Åre blev fastställd. Och här är jag nu.”

Varför bestämde du dig för att börja jobba på distans från Åre?

Jag bodde tidigare i Stockholm, Tyresö med min make och hans två döttrar. Han har ett eget företag för schaktmaskiner och jag knegade på ett finansjobb i Solna. Det var tufft för mig en längre period där jag blev sjuk bara någon hostade till på tunnelbanan. Jag låg ofta däckad med hög feber, förkylningar och halsont. Minst en gång i månaden var jag hemma sjuk utan att någon läkare kunde svara på varför. Det påverkade till slut mitt nervsystem och jag fick göra en MR-röntgen. Då fann man i ett bihang mellan synnerven och hypofysen en cysta. Efter många vändor med kirurger från London och väntan på andra resultat och 3D-bilder kunde de konstatera att det troligtvis skulle påverka mig mer att försöka ta bort den än att låta den vara kvar.

Med den upplevelsen kände jag att stressen, sjukdomarna och att pendla till Solna varje dag gjorde mig helt slut både mentalt och fysiskt. Min bägare rann över en dag när jag satt på bussen och det återigen var tjockt av köer på Nynäsvägen och Centralbron och stopp på tunnelbanan; följt av förseningar hem från jobbet. Jag sa upp mig och startade eget. Det gjorde även att vi kunde pendla Åre – Stockholm varannan vecka. Och snart valde vi att flytta helt.

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar som frilansande illustratör och konstnär. Jag har alltid ritat lite bilder, tatueringar och sådant till vänner och bekanta. Men jag förstod inte riktigt att det var något jag faktiskt kunde livnära mig på. Jag tänkte tankar som ”varför skulle någon vilja köpa mina bilder?” eller ”är rita och pyssla ett riktigt jobb?”. Sen ansåg så klart banken att det inte var ett riktigt jobb så jag kunde först inte få en egen lägenhet om jag jobbade som illustratör och konstnär. Jag la det på hyllan och såg det lite som en hobby.

Jag fortsatte göra lite bilder och ritade mest för min egen skull för att rensa hjärnan och få ut det kreativa som kunde växa inom mig. Jag la ut lite bilder på sociala medier och insåg rätt snabbt att det uppskattades och att jag faktiskt kunde tjäna en hacka på det. Så jag kollade upp hur man jobbar som illustratör och gjorde i ordning en portfolio och skickade ut till lite olika förlag. Det gick ett par veckor och helt plötsligt fick jag svar från Bonnier att jag skulle provskissa för en författare. Efter det insåg jag att det går att livnära sig på det här, och det är där jag är nu. Jag jobbar även som undersköterska på timmar vilket innebär att jag helt bestämmer mitt eget schema. Det är skönt att ha en extra inkomst om man inte har så många projekt med ritandet.

Berätta lite om vägen till ditt platsoberoende arbetsliv och livet som digital nomad.

Jag jobbade på Hälsocentralen i Åre som undersköterska innan jag tog steget. Det som hände var att jag inte hade ritat så mycket på ett tag. Jag hade jobbat i flera månader som undersköterska under säsongen och gjort en egen hemsida för att kunna visa mina bilder och ta in eventuella beställningar. Så en dag fick jag det där mailet från Bonnier som önskade att jag skissade på lite bilder till en författare. Jag insåg att jag fick mitt livs chans. Jag var tvungen att bestämma mig om jag ville ta det där steget jag drömt om så länge. Efter en diskussion med min make som bokstavligt talat tvingade mig att slå ut vingarna och ta chansen att flyga, så gjorde jag det.

Jag var vikarie på Hälsocentralen men jobbade heltid. Det var mitt i juni månad och jag visste att jag hade en månads uppsägningstid. Alltså skulle jag sluta mitt i när semestern drog igång. Jag satte mig ner och berättade om den stora chans jag fått och de förstod att jag behövde ta den. Jag hade skuldkänslor ett tag men min chef förklarade att de förstod att det var en chans som jag måste ta; ’om man inte spelar kan man inte vinna’. Så jag sa upp mig.

Jag gjorde upp massa listor om hur jag skulle jobba och se till att komma upp som illustratör. Men det har på något sätt blivit en annan rutin och jag planerar inte in i minsta detalj idag. För det här jobbet är något som jag älskar att göra och även om det inte strömmar in pengar varje vecka så får jag jobba hemifrån eller från ett café eller vart i världen jag än önskar. Vi åkte på en resa i oktober och det gick hur bra som helst att jobba därifrån. Vilket fick mig att inse att jag kommer närmare drömmen att kunna åka snowboard hela vintern i Åre och sedan kanske bo utomlands när det är lågsäsong på varmare breddgrader. Man ska alltid våga drömma stort!

Hur ser en vanlig dag ut för dig idag?

En vanlig dag för mig finns nog inte. Jag har lite rutiner men de beror på vart jag ska jobba den dagen och vad jag har för projekt och annat på gång. Men en sak jag älskar är att sippa på mitt kaffe och se solen gå upp från mitt vardagasrumsfönster där jag ser ut över Sylarna. Bara fjälltoppar med andra ord. En sak jag börjat göra är att bryta mitt ritande och ta ett steg tillbaka. Jag fastnade oftast i ritandet tidigare; körde fast eller övermålade bilden. Numera tar jag kortare pauser och går ut med hunden och inser att jag har en helt ny tanke eller syn på bilden när jag kommer tillbaka. Det är ett annat tempo här uppe så jag blir lugnare. Jag kan lämna en bild som inte är färdigmålad och fortsätta med den dagen efter. Det kunde jag inte i Stockholm. Jag kan även träna eftersom min rygg behöver det. Jag har problem med en disk sen handbollstiden och den kräver att jag tränar för att inte strula. Tidigare i Stockholm fixade jag aldrig det för det fanns inte riktigt tid för det. Men att jobba hemifrån och slippa åka kommunalt ger mig mycket mer tid och mycket mindre stress.

Hur hittar du jobb?

Jag kollar hemsidor med förlag, studerar deras typ av bilder och sedan skickar jag in CV och portfolio. Jag kontaktar reklambyråer och olika affärer som kan tänkas sälja mina posters. Jag har åkt runt, framförallt i Åre och pratat med hotell och ställen som hänger ut andra konstnärers tavlor för att se om jag kan hänga några av mina där. Jag gör reklam på sociala medier och skriver blogg för de som är lite intresserade av ritandet och hur jag jobbar. Jag ska vara med på julmarknader och sälja lite olika projekt jag håller på med som jag tänker kan bli bra julklappar eller mysigt julpynt. Jag gör även lite egna projekt och egna böcker som jag hoppas, när de är klara, att något förlag vill publicera och trycka.

Vilka är dina främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Jag vill säga, nä skrika ut att: ”våga ta steget!”. Men jag vet hur svårt det är med banker som anser att man inte har ett riktigt jobb eller att man inte kan få en lägenhet eller hus eller vad det än må vara. Men jag lovar att om du slutar drömma så dör drömmen. Om du fortsätter kämpa, även om du får ett nej så fortsätt, och till slut kommer någon som säger ja och då har du hela din dröm framför fötterna. Det är då du iinser att allt hårt arbete var värt det. Jag kan få nej varje dag på olika jobb men det tar tid att sätta sitt namn där ute och om du inte vågar visa dig så är det ingen som vet att du finns. Jag valde att ta en anställning som timmis som undersköterska så jag har lite slantar som kommer in men jag kan ändå lägga mestadels av min tid som illustratör. Men det är värt det. För det är så mycket annat som att kunna resa när jag än känner för det för att jag inte behöver fråga om semester. Jag tar bara med mig jobbet och familjen. Det finns inget roligare än att var så här fri. Och allt är möjligt i den digitala världen vi lever i idag!

Har du några digitala verktyg som frälst dig och du kan tipsa om?

Jag använder mig inte av så många olika verktyg. Men jag köpte mig en Microsoft Surface Go som är en surfplatta och dator i ett. Och till det ett tangentbord och penna. Så jag kan både ha den som ritplatta och som dator så jag lätt kan svara på mail, fixa min hemsida och redigera bilder med mera. Men en app som jag är rätt frälst i är OneNote. Där kan jag skriva mina långa listor och lägga till sidor och alltid ha den med mig. Jag lägger in det på OneDrive så jag, oavsett om jag använder mobilen eller surfplattan eller något annat, alltid kommer åt mina bilder, listor, att-göra-saker eller skisser. Den har olika sidor och kapitel så lite som en anteckningsbok men den blir inte så tung att bära med sig hela tiden utan allt kan jag ha i min Surface Go. Och har jag inte den med mig så skriver jag i appen på mobilen och sparar i OneDrive och sedan kan jag öppna det i surfplattan när jag har den tillgänglig. Underbart verktyg för mig.

👉🏼 Kattis finns att hitta både på sin hemsida, blogg och Instagram
👉🏼 Inspirerad och vill läsa fler nomadporträtt?
👉🏼 Har du kanske en egen story att dela med dig av? Fyll då i vårt Typeform-formulär.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar