Digital nomadResa

5 saker att göra i New York på vintern

Av november 21, 2019 Inga kommentarer

Tidigare i år publicerade Aftonbladet en lista på Svenskarnas populäraste resmål för vintern 2019-2020. New York kom på tionde plats och är även en nykomling på listan. Som resmål har staden ökat med hela 32% sedan förra året. Så vad kan man göra under vintern i New York? Här nedan har jag samlat på mig mina bästa New York vinter tips efter att ha spenderat två vintrar här.

new-york-vinter

1. Åk skridskor på Manhattan

En New York-klassiker är att åka skridskor på en av de många skridskobanor som finns runt om i staden. Den mest kända är såklart The Rink vid Rockefeller Center som du med all säkerhet sett i julfilmen Ensam hemma 2. Scenen jag tänker på är den då Kevin står och tittar upp på den stora granen och hans mamma hittar honom! Det är i alla fall Rockefeller-julgranen – mer New York och framförallt juligt kan det nog inte bli om du växte upp under den tiden.

rockefeller-skridskor En annan klassiker är Wollman som du finner mitt i Central Park. Varför inte ta en vinterpromenad genom parken för att avsluta med att åka skridskor? Du kan förboka och köpa biljetter till de två nämnda skridskobanorna. Åker du i december kan förbokning verkligen vara att rekommendera då det många gånger är fullbokat.

I Bryant Park kan du gå på både julmarknad och åka skridskor gratis (den enda platsen i New York som erbjuder det) – var dock beredd på långa köer!

2. Hållbar shopping och julmarknader i New York

Julmarknader med vackra handgjorda varor finns det gott om i New York under december månad. Några av de största är Union Square Holiday Market och Columbus Circle Holiday Market.

Jag skulle även besöka Williamsburg en lördag. Då är nämligen Artists and Fleas och Brooklyn-vintermarknad öppna. Går du även längs Bedford Avenue så kommer du ramla över ett flertal mysiga vintagebutiker så som Arbor Vitae Vintage Clothing och Amarcord Vintage fashion, plus en massa andra roliga småbutiker.

I Manhattan finner du också en marknad som heter Artists och Fleas men personligen tycker jag den i Williamsburg är mysigare. I Manhattan skulle jag istället besöka Canal Street Market här har du vintage, handgjort, mat, kaffe m.m.

3. New York Museum (gratis!)

När jag först flyttade till New York berättade folk hur kallt det är här under vinter. Jag trodde inte på dem plus att jag tänkte; ”men jag är ju svensk, inga problem”! Men oj vad fel jag hade. Vintern här är iskall, även om temperaturen kan vara något varmare än i Sverige så blåser det som sjutton och vinden är iskall! Så packa med allt varmt innan ni beger er. Under vintermånaderna söker jag mig därför till att göra saker inomhus. Och en av de sakerna jag uppskattar mest med New York är alla museum.

guggenheim-newyorkEn av mina absoluta favoriter är Guggenheim. Fantastiska utställningar och själva byggnaden i sig själv är en erfarenhet att se. Du kan dessutom kombinera en promenad i Central Park, skridskoåkning och Guggenheim på samma runda då de alla ligger ganska så nära varandra. Är du i staden en lördag är det även gratis mellan 17-20 – annars kostar det cirka 250 kr för en vuxen. Men var beredd på att köa för att komma in!

MoMa i Midtown är en klassiker som jag tycker man bara måste besöka. MoMa renoverades nyligen och öppnades upp igen i slutet på oktober så om du redan besökt är det värt ett nytt besök. Även här kan du gå in gratis på fredagar mellan klockan 17-21.

Jag gillar också New Museum som har fokus på modern konst och ligger i Lower East Side. Här är det alltid något spännande på gång från videokonst till andra spännande installationer.

brooklyn-new-york4. Värm upp dig med en kopp kaffe

Bästa kaffet i New York finner du i den lilla butiken Porto Rico Importing i Greenwich Village som är en kaffegrossist. Kaffet är billigt och smakar supergott! Det finns inga sittplatser inomhus utan ta istället med dig kaffet och ta en promenad i Washington Square Park som bara ligger 2 minuter bort och titta på folk.

Om du inte är i Greenwich Village kan jag rekommendera Birch Coffee som du finner lite över hela Manhattan. Även Maman är supermysigt. Blue Bottle kanske inte är det mysigaste stället men gott kaffe har de och de finns på många platser – och precis som de andra nämnda ställena ett mycket bättre alternativ än Starbucks.vinter-new-york

5. Vinterfestivaler i New York

Är du inte i New York under jul utan i januari eller februari  finns det många olika typer av spännande festivaler att besöka. Bland annat har du Winter Jazzfest i Januari för den musikintresserade. Om du är mer för matfestivaler kan du besöka NYC Restaurant Week. Det är en festival då många kända restauranger erbjuder rabatterade specialmenyer. Men även här, förboka innan!

I februari är det även det Kinesiska nyåret och det firas stort med en häftig parad i Chinatown!

Andra vinterresor vi på Svenska Nomader tipsar om:

👉🏼 Taghazout och Marrakech, Marocko
👉🏼 Miami – för den som letar efter något lite varmare USA-resmål.

Fakta om New York

Var ligger New York?
Du finner New York i nordöstra USA.

Flygtid från Sverige till New York?
Det tar cirka 7 timmar att flyga från Arlanda till New York.

Hur tar man sig runt bäst runt?
Tunnelbana, taxi eller gå.

Klimat?
Liknande Sverige men mer extremt klimat. Kalla vintrar och varma somrar.

Priser?
Dyrt. Glöm inte bort att du även bör dricksa 20% på all mat och dryck.

Valuta USA?
Amerikanska Dollar.

Visum till USA?
Du måste ansöka om ett Esta (turistvisum) innan du anländer till USA minst 72 timmar innan. Du kan ansöka själv på den officiella hemsidan

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar