Digital nomadNomadporträtt

Linda Voltaire är en anställd digital nomad med bas i Moskva

Linda Voltaire och hennes pojkvän kände att det var dags för en paus efter att ha arbetat hårt i många år. Efter en tre månader lång resa i Florida, Syd- och Centralamerika har de idag sin vardag och bedriver sitt arbete från Moskva.

Var är du just nu?
Vi har precis kommit tillbaka till ett kallt och vintrigt Moskva (-21 grader) där vi för tillfället bor och arbetar. Minst sagt en chock med 50 graders temperaturskillnad mot vår senaste destination, Miami!

Vart var ni innan?
Vi har precis varit ute på tre månaders resa i Florida samt Syd- och Centralamerika – en välbehövlig paus från vardagen. Dock inte ett helt lätt beslut med tanke på jobb och alla vardagliga förpliktelser men helt klart ett av våra bästa. Det har varit ett fantastiskt äventyr där vi besökt underbara länder och platser, upplevt nya kulturer, knutit många nya bekantskaper och fått massor av inspiration inför framtiden!

Vart tänker ni åka härnäst?
Vi har inte hunnit planera så mycket ännu men Sankt Petersburg, Madrid och Rom står på vår lista, så även en road trip i USA längs route 1 mellan San Francisco till Los Angeles. Vi har en stor födelsedag att fira i höst så då det blir nog en resa till lite varmare breddgrader! 🙂

Vad är det som intresserar er med att vara digital nomader?
Friheten, inspirationen och upplevelserna!

Friheten att kunna styra över när och var du vill jobba är oerhört viktigt för oss, även om vi inte är där 100 procent ännu. Jag har arbetat som konsult eller i konsultliknande positioner under hela min karriär och har därmed haft en relativt stor flexibilitet. Vissa dagar är kontoret den bästa arbetsplatsen medan andra dagar är jag mest produktiv sittandes i min soffa eller på ett mysigt fik.

Vi har båda rest mycket i våra jobb men även privat. Det finns inget bättre för din kreativitet än en storstadsweekend, några slappa dagar på stranden eller att få uppleva en helt ny kultur och del av världen. Resor ger så mycket inspiration, nya perspektiv, och det är oftast på dessa resor som de bästa idéerna eller initiativen föds!

Hur försörjer ni er?
Vi är båda anställda för tillfället men framöver hoppas vi även kunna tjäna lite pengar på våra sidoprojekt!

Hur ser er vardag ut?
Vi bor för närvarande i Moskva, en annorlunda men spännande upplevelse. En helt ny värld och kultur jämfört med Sverige men när man väl anpassat sig till denna nya verklighet är Moskva en mycket häftig stad!

Här är vardagen så som i Sverige fylld med jobb, träning, yoga och hemmamys i vår lägenhet. Det brukar även bli lite vardagslyx i form av middagar eller drinkar på någon av våra favoritrestauranger eller takbarer. Helgerna fylls av promenader i Gorky Park, shopping, besök till något ”art district” eller varför inte en balett! Och så finns det ju nästintill oändligt många hörn av denna gigantiska stad som väntar på att bli utforskade!

Vad är den största utmaningen med ert äventyr?
När det gäller vår resa var den största utmaningen helt klart själva beslutet att ta ledigt, något som inte alltid mottogs positivt och som lett till många höjda ögonbryn och frågor. Ett beslut som detta är något som du måste ta själv och våga stå upp för. Vi har helt klart en bit kvar innan näringslivet anpassat sig till ett mer flexibelt och digitalt arbetssätt!

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Vår resa var ett välbehövligt andrum från vardagens ekorrhjul och har givit oss så mycket inspiration. Kreativiteten har flödat och några idéer har följt med oss ända till resans slut. Nu återstår det bara att förverkliga dessa, eller, kanske inte så bara haha!

Resebloggandet som från början mest var till för våra nära och kära har utvecklats till en ny passion och något som vi definitivt kommer att utveckla och jobba vidare med. Jag brinner även för kvinnors roll i näringslivet och har en hel del idéer rörande detta ämne. Sen finns det två andra konkreta idéer som vi också kommer utforska lite mer! 🙂

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Oj….. jättesvår fråga! Det finns så många fantastiska platser i denna värld men vi älskar båda värme och sol så efter Moskva är det dags för lite varmare breddgrader. Bangkok, Miami och Barcelona är några av våra favoritstäder som vi gärna återvänder till. Olika i många avseenden men alla tre har ett härligt klimat och en atmosfär som inspirerar oss!

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Våga ta steget, men gör det på ditt sätt – om du vill förändra ditt liv är det bara du som kan göra det. Men gör det på ditt sätt. Jag har två kollegor som gått från anställd till ”digital nomad” mer eller mindre över en natt. Så imponerande och helt klart mina förebilder men för oss känns en stegvis resa som ett bättre alternativ.

Skapa din egen struktur – att hitta någon slags struktur och rutin i vardagen tror jag är nyckeln till framgång i ett digitalt nomadliv, även om det inte behöver vara en 9-5 struktur. Det finns mycket som lockar när man är på resande fot men en blogg, ett reportage etc. skapar inte sig själv.

Få inspiration och support från andra – när vi begav oss ut på vår resa öppnades en helt ny värld för oss i sociala medier. Den som söker finner och där ute fanns ett stort nätverk av likasinnade som tagit, eller funderar på att ta steget, mot en mer fri och flexibel livsstil. Om du inte får det stöd och den hjälp du behöver av dina nuvarande vänner och kollegor så finns det massor av inspiration och stöd att få i dessa nätverk!

Var kan vi följa dig i sociala medier / hemsida?
Ni kan läsa allt om vår resa, framtida resor och initiativ på vår blogg http://nouw.com/travellovers, på Instagram @lindavoltaire & @fredjonss samt på Facebook, Linda Voltaire & Fredrik Jonsson.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar