Digital nomadNomadporträtt

Mia lever minimalistiskt med familjen i en ombyggd buss

Av september 28, 2020 Inga kommentarer

Mia utomhus med barn på ryggenSvenska Mia och hennes amerikanska man Ben ville se mer av USA och valde därför att bygga om en gammal skolbuss till ett hem på hjul. Detta har öppnat upp för en minimalistisk livsstil och mer tid tillsammans med barnen Nora och Silas. Tillsammans vill de inspirera fler föräldrar till att leva ett liv med mindre ägodelar och mer tid över för familjen.

Var befinner ni er för tillfället?

Vi befinner oss just nu i Iowa, USA. Vi började i Portland på västkusten där vi köpte och byggde om bussen vi nu bor i. Vi ska hälsa på lite familj här i mitten av landet innan vi kör vidare mot New England.

buss i skogen

Vad jobbar ni med?

Ben har en egen arkitektfirma och jag har tidigare jobbat med vilda djur men arbetar nu inom djurrättsrörelsen med fokus på ”factory farms”, dvs livsmedelsindustrins djurfabriker. Viltrehabilitering var länge mitt stora intresse men då jag tycker om alla djur och vill bespara dem från så mycket lidande som möjligt, valde jag att byta inriktning till livsmedelsindustrin då det är där jag kände att jag kan göra mest nytta.

Berätta lite om vägen till ert platsoberoende arbetsliv och livet som digitala nomader?

För Bens del har det alltid varit enkelt att jobba hemifrån just för att han driver sin egen arkitektfirma och ”tack vare” pandemin har det blivit ännu enklare. Nu är det normalt att alla hans möten hålls online och det är ingen som tycker det är konstigt längre. För min del är det inte heller några problem att arbeta på distans. Det är vanligt inom ideella djurorganisationer, som oftast är väldigt underfinansierade, att alla involverade jobbar hemifrån.

Folk frågar ofta hur man vågar ta steget och leva en alternativ livsstil. Personligen förstår jag inte hur man vill leva ”hämtning-och-lämningsliv” med sina barn och bara träffa dem en stund på morgonen och sen igen en stund på kvällen innan läggdags. De växer så otroligt fort och vi var betydligt mer rädda för att leva ett vanligt 9-17 liv och missa så mycket av deras uppväxt. Det har varit den främsta motivationen för på att prova på att leva vanlife – eller för vår del, buslife. Innan vi bestämde oss för att bygga om den buss vi har nu har vi både renoverat en gammal campingbuss och byggt ett s.k. ”tiny house” på hjul. Därefter blev detta, en gammal amerikansk skolbuss, vårt nästa projekt.

Mia med son ute vid en sjöTanken med bussen är inte bara att leva en enklare livsstil utan också att vi ska kunna besöka många s.k. ”animal sanctuaries” och träffa djur många barn tyvärr bara träffar på sin tallrik. Som etiska veganer hoppas vi kunna göra världen lite snällare genom att uppmuntra våra barn att visa medkänsla för alla levande varelser.

Vi vill samtidigt också visa våra barn att vi inte behöver äga massa saker, utan att vi får glädje från att göra fina saker tillsammans och för andra. Samtidigt hoppas vi kunna inspirera andra föräldrar att man kan ha barn utan att äga en massa grejer. Vi äger t.ex. ingen barnvagn och använder inga blöjor. Vi dömer givetvis aldrig andra föräldrar då vi vet hur tufft det är att ha barn, men vi hoppas kunna normalisera minimalism med barn, blöjfria bebisar, att föda hemma etc.

Hur hittar ni jobb?

Passion Placement och Idealist är båda bra hemsidor för de som vill arbeta med att förbättra världen på olika sätt. Tyvärr finns det ofta inte mycket pengar inom dessa yrken och därför är det bra att vara beredd på att man många gånger måste volontärarbeta eller ta en obetalt praktikplats till en början för att få in en fot i den industrin man är intresserad av.

Hur ser en vanlig dag ut för er?

Barnen väcker oftast oss tidigare än vad vi skulle önskat. På morgonen ammar vår minsta, Nora, medan pappa och vår 2-åring, Silas, fixar gröt och tänder en eld om det är kallt i bussen. Sen brukar en av oss jobba en stund medan den andra är med barnen – oftast utomhus om vädret tillåter eftersom vi har så lite plats i bussen. Sen försöker vi alltid göra en utflykt innan lunch, antingen hajkar vi eller hittar någonstans att bada.

Barnen sover  två timmar efter lunch och då passar vi  på att antingen jobba eller köra vidare mot vår nästa destination. På eftermiddagen tar vi ofta det lugnt tillsammans eller hittar på fler äventyr. Vi äter gärna middag utomhus och gör upp en liten eld där vi myser tills det är läggdags for barnen. Sen jobbar jag och Ben igen på kvällen om vi behöver, annars läser vi mycket och spelar musik.

Vilka är era främsta tips till någon som vill bli digital nomad?

Försök att identifiera varför du vill bli digital nomad på ett djupare plan. För oss var det först att vi ville se USA, men ju mer vi tänkte efter och pratade om det kom det fram andra tankar också. Vi kände att Sveriges ramar var för snäva och vi ville hitta en plats att stadga oss på, även om vi nu inte är stadgade på så sätt att vi befinner oss på en och samma plats hela tiden.

Har ni några digitala verktyg som frälst er och som ni kan tipsa om?

Vi trivs på Zoom och Google Meet, både med familj och arbetskamrater.

👉 Du kan följa Mia och hennes familj på Instagram
👉 Vill du dela med dig av din story? Fyll då i vårt Typeform-formulär!

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar