Co-workingDet flexibla arbetslivet

Fredrik och Common Grounds vill skapa ett ekosystem av arbetsplatser

Av september 21, 2020 Inga kommentarer
Fredrik Henningsson poserar framför ett coworking-ställe

Fredrik utanför Entreprenörsgatan i Göteborg.

Fredrik Henningsson är en av medgrundarna till appen Common Grounds som kopplar samman människor och företag med de outnyttjade arbetsplatser som finns tillgängliga inom världens coworking-scen, i ett medlemskap. Deras ambition är att skapa ett ekosystem av arbetsplatser och människor där alla kan dra nytta av varandra. Vi ville ju så klart veta mer och tog oss en pratstund med Fredrik.

Var befinner du dig för tillfället?

Just nu befinner jag mig i Göteborg där jag har varit under stora delar av pandemin. Det är intressant hur man återvänder tillbaka till sina rötter i kristider. Imorgon ska jag däremot ta tåget till Stockholm för att sedan flyga till Amsterdam.

Om jag ska vara en bra ambassadör för vår tjänst så borde jag först jobba från ett coworking-ställe i Göteborg, checka in på 7A vid Stockholms Central och jobba från United Spaces vid Arlanda innan flyget. Sedan har jag ett mysigt coworking-ställe tvåhundra meter från lägenheten i Amsterdam med sena öppettider haha!

Berätta, vem är du och vad är din bakgrund?

Jag har kloka vänner och min masterutbildning att tacka för att de i ett tidigt skede hjälpte mig förstå vad jag drivs av vilket öppnade upp dörrarna till entreprenörskapet. Jag prövade först många olika saker som anställd inom startup-världen med allt från filmproduktion, digital marknadsföring, yachting och e-commerce. Parallellt med detta startade jag mitt första företag som också fokuserade på delningsekonomi och coworking. Jag lärde mig mycket från alla misstag vi gjorde där!

Med de samlade lärdomarna startade jag sedan Common Grounds tillsammans med två av mina bästa vänner. Samtidigt bestämde jag mig för att djupdyka i min passion för mat och bli kock. Det var riktigt kul, täckte räkningarna i början men var för stressig kombination i längden. Nu fokuserar jag bara på Common Grounds och hoppas att vi kan fortsätta skapa värde för alla intressenter i vårt ekosystem.

Hur kläcktes idén om Common Grounds?

Idéen grundar sig i att jag själv länge kände mig begränsad av konservativa sätt att arbeta och behövde mer variation. Människor har olika behov och förutsättningar för att prestera och må bra i arbetslivet. Våra arbetssätt och tillgång till arbetsplatser måste reflektera människors olika behov. Common Grounds syn på frihet, flexibilitet och anpassning växte fram som ett svar på det. Detta kombinerades med lärdomarna från mitt första företag där vi lärt oss att vi kunde lösa problematiken med hjälp av delningsekonomin och tomma ytor.

Med vår affärsmodell kopplar vi samman människor och företag som efterfrågar ökad flexibilitet med de outnyttjade ytor som finns hos på coworking-ställen. På så vis kan vi stimulera delningsekonomi, bättre använda samhällets resurser och skapa nya intäkter för våra coworking-partners. Samtidigt ger vi människor den frihet och flexibilitet de förtjänar. Det är helt enkelt bra för alla parter!

Fredrik på ett café i Amsterdam

Vem riktar ni er till?

Vi har både individuella medlemskap och team accounts som riktar sig mot företag. På individnivå riktar vi oss främst mot frilansare, entreprenörer och digitala nomader.

På företagsnivå så är det riktigt intressant att många organisationer nu ändrar sina arbetssätt och tillåter anställda arbeta på distans. Det är en utveckling vi sett under en längre tid och väntat på. Pandemin har verkligen påskyndat hastigheten och snabbt utbildat marknaden. Vi ser en ökad efterfrågan från företag som ställt om, minskar eller helt säger upp sina fasta kontor för att endast betala för en arbetsplats när de behöver en. Vi existerar för att tillgodose just den typen av flexibilitet.

Vad är nästa steg för er?

Vi expanderar inom våra existerande marknader och är också på väg till flera nya länder. Ju fler länder, städer och coworking-ställen vi lägger till, desto bättre blir tjänsten.

Men för oss, och viktigt att tillägga, är att ha de bästa snarare än de flesta ställena. Man har också blivit ödmjuk inför 2020:s förmåga att ändra planer både en och tre gånger.

Vi kommer också att fortsätta experimentera med att testa nya funktioner och erbjudanden i samråd med våra medlemmar som vi alltid har gjort.

Om man är nyfiken och vill testa på er produkt – hur gör man då?

Alla nya kunder får en gratis vecka när man laddar ner appen och registrerar sig. Vi är en community-driven plattform och jag är helt övertygad om att vi kan lära oss massor från nätverket av Svenska Nomader. Så vad sägs om att jag ger er 30% rabatt med rabattkoden SVENSKANOMADER och så ser ni till att komma med feedback? 😉

👉 Se alla våra tillgängliga rabattkoder just nu.

Ett drömscenario hade också varit att ert nätverk önskar coworking-ställen med vår Add space-funktion. På så vis kan vi bli ännu mer relevanta för våra användare och lansera på rätt lägen.

Slutligen, har du någon coworking-favorit?

Det varierar faktiskt väldigt mycket men när jag är i Stockholm så sitter jag ofta på A house. Det händer mycket där och man känner sig aldrig ensam samtidigt som dom har ett bra tyst arbetsrum när man vill fokusera.

Inifrån A House i Stockholm

Fredriks coworking-favorit A House i Stockholm.

👉 Läs även om att allt mer av Sveriges yta blir till coworking.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar