Digital nomadNomadporträtt

Mikael Karlsson surfar och jobbar ifrån Costa Rica

Av januari 15, 2017 One Comment

Mikael Karlsson var kanske en av de första i Sverige som började att prata om digitalt nomadskap. I skrivande stund har han sin bas på Costa Rica där han kan surfa varje dag och jobba från hängmattan med havet som utsikt.

Var är du just nu?
Just nu är jag i Santa Teresa, en kustby i Costa Rica. Här bor jag nu för andra gången sedan 2015. I morse var jag ute och surfade i vågorna här som är riktigt bra. Jag går ut och surfar varje dag innan frukost och sedan även en gång till på eftermiddagen, efter jobbet.

Var var du innan?
Sommaren 2016 spenderades i Stockholm där jag också är uppväxt och har min bas.

Var tänker du åka härnäst?
Min nästa resa går till Miami i USA för att förnya mitt visum här i Costa Rica. Var tredje månad måste jag lämna landet för att förnya visumet med ytterligare 90 dagar. Ibland är det jobbigt att behöva lämna men jag passar samtidigt på att upptäcka nya länder och städer. Senaste resan gick till staden Granada i Nicaragua.

Varför valde du att bli digital nomad?
Jag älskar att resa och upptäcka världen. Om jag inte reser så kryper det i kroppen och jag blir rastlös. Upptäckandet gäller inte bara nya språk och kulturer utan även inom de jobb jag utför. Upptäckandet leder ofta till innovationer som jag delar med mig av till mina uppdragsgivare.

Hur försörjer du dig?
För att få det hela att fungera startade jag eget företag som jag jobbar utifrån. Mitt företag åtar sig konsultuppdrag inom digitala medier, teknik och även text. I dagsläget har jag fyra uppdrag som jag jobbar med parallellt.

Hur ser din vardag ut?
En normal dag vaknar jag upp kl 05:30 för att få i mig en kopp kaffe och lite flingor innan jag går ned till stranden och surfar i cirka två timmar. Efter surfen sätter jag mig vid skrivbordet för att läsa mail, checka av status i mina projekt och se över dagens uppgifter. Jobbar fram till lunch och tar då en timmes rast. Efter lunchen är det dags igen för eftermiddagspasset som ofta avslutas med att skicka statusmail till mina uppdragsgivare. Sen tar jag återigen surfbrädan under armen för att tackla vågorna.

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Du är ofta själv i ditt arbete och även i början på plats, innan du får nya vänner. Även infrastrukturen kan vara en utmaning när elen försvinner eller internet går upp och ned. En del av utmaningen är också att övertyga andra om att det du gör är okej. Det finns en inbyggd tro att man bara kan göra jobbet på ett kontor i exempelvis Stockholm, trots att det mesta jobbet sker över internet.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Just nu skriver jag på svenska sajten Dagensanalys.se. Det är en onlinetidning för digitala marknadsförare.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
I hängmattan på stranden.

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Att inte tänka så mycket. Vi lever bara en gång så det gäller att ta tillvara på tiden vi har.

Följ Mikael på Dagensanalys.se och Connected Work – en textbyrå med internet som kontor.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar