Digital nomadNomadporträtt

Olivia Hoback är digital designer och utvecklare som bor och jobbar ifrån Spanien

Olivia Hoback är digital designer & frontend-utvecklare som bor och jobbar från Spanien tillsammans med sin dotter och man.

Var är du just nu?
Jag jobbar just nu i solen i Spanien som webbdesigner och bloggar om Koreansk
hudvård som jag brinner för.

Det här är femte året jag övervintrar utomlands. Jag har jobbat från Teneriffa, Alicante, Fuengirola, Nerja, Sicilien-Syracuse & Rom. Min dotter går just nu på spansk förskola (pappa är från Argentina). Allt jag behöver är en dator och internet så överlever jag. Vi hyr ut vår lägenhet hemma i Sverige, så resan är i princip gratis då det är billigare att leva och bo här i Spanien. Jag tjänar mycket mindre pengar nu än som anställd, men jag är rik på livet!

Varför valde du att bli digital nomad?
Efter 10 år på förskola först i barngrupp, sen som kock, sen som admin och chefens högra hand, så blev det skakigt. Omorganisation = min chef fick sparken = min tid var räknad. Jag var outbildad. Jag hoppade av det sjunkande skeppet och sökte en kreativ utbildning som webbdesigner. YH-utbildningar mina vänner är din bästa vän om du vill utbilda dig till ett nytt yrke inom 1-2 år och sedan nästan garanterat få jobb! Jag var 30 år, satt längst fram i klassrummet och hade alla rätt på alla prov. Jag gick ut skolan med högsta betyg och nya värdefulla kontakter inom branschen.

Jag blev anställd som webbdesigner på en av Stockholms då största byråer och fick jobba med svindlande stora väletablerade varumärken. Man fick frukostbufféer, grillkvällar och på fredagar öppnades kylen med cider och ibland champagne! Jag hade drömjobbet och skapade en grym portfolio. Jag fick sparken efter bara 1 år (jag och många andra). Det var dåliga tider.

Det var 5 år sedan. Jag var arbetslös mitt i en ekonomisk svacka när ingen ville anställa. Hopplöst? Jag mailade säkert 150 reklambyråer 1g/mån. I väntan på fast, trygg anställning så startade jag eget företag för att kunna erbjuda frilans. Fick starta eget bidrag från AF. (Kolla upp Starta eget bidrag om du är arbetslös och funderar på eget företag). Mitt första jobb som frilans var för Systembolaget & Apoteket och sen dess har det rullat på med stora och små kunder.

Hur ser din vardag ut?
Jag går upp vid 8 tillsammans med familjen, lämnar dottern på förskolan vid 9. Med barn så har man ju en viss rutin på vardagarna. Är jag i Stockholm så handlar jag mat vid den här tiden, då är butiken tom på folk men fylld av nedsatta varor med kort datum. Vi äter ofta ekologiskt samtidigt som vi sparar pengar.

När dottern är på förskolan så jobbar jag oftast ett par timmar. Jag kanske har ett kundmöte eller kodar på en ny hemsida. Hemma i Stockholm händer det ofta att nån kompis vill spontan-luncha eller fika på stan med kort varsel. Jag bor centralt på Kungsholmen och tackar alltid ja!

För tillfället är jag i Spanien och hämtar dottern på förskolan vid kl 14. Då brukar vi gå tillsammans till en bio park/zoo och titta på krokodilerna, eller plocka snäckor på stranden eller leka i lekparken med gröna papegojor i palmerna. Allt ligger runt knuten. På kvällarna brukar jag hinna jobba nån extra timme.

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Jag har alltid en massa roliga sido-projekt när jag inte har skarpa uppdrag. Bloggar sedan ett år tillbaka om Koreansk hudvård som är något av det bästa som hänt mig. Billigare och mycket bättre än något annat jag provat. Jag har bättre hud nu vid 40 än jag hade som 20-åring! Bloggen bygger helt på ett brinnande intresse och både familj & vänner har fått prova produkter med stor förtjusning.

Mitt mål är att ”tjäna pengar när jag sover”. Fler exempel på tidigare sidoprojekt är
cape-verde-islands-cabo-verde.com, cheap-in-stockholm.com och sleep-tight.org.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Eftersom jag har stelopererat större delen av min ryggrad, så får jag svara ”sängen”. Jag bullar upp med kuddar, fika och nötter. Sen dyker jag ner i mina projekt med min laptop. I vilket land sängen står i är mindre viktigt, men gärna i ett soligt land och självklart tillsammans med familjen. Jag älskar att upptäcka nya platser. Spanien och solkusten är fantastiskt om vintrarna t ex Fuengirola är perfekt med barn. Rom är helt underbart! Och jag älskar Stockholm om somrarna. Jag menar, vad går upp mot en ljummen grillkväll i Rålis?

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Mina bästa tips till dig som inte riktigt vågar. Välj ett flexibelt yrke som du kan ”ta med dig”. T ex nåt inom IT, programmering, design, support, konsult, coach, författare, fotograf, journalist, översättare, musiker/kompositör, konstnär, bloggare mm.

Utnyttja Arbetsförmedlingens starta eget bidrag om du är arbetslös – ett ypperligt tillfälle att starta eget! Res när du är föräldraledig, du har ett års betald semester! Håll nere fasta kostnader genom att laga mat hemma, handla second hand/på Blocket, undvika lån/avbetalningar osv.

Se vad du har för tillgångar som du kan nyttja? Hyr ut din lgh så blir resan i princip gratis. Det är billigare att bo och leva i t ex Thailand eller Spanien, du kan tom spara pengar på att resa! Boka billig flygstol genom t ex Norwegian/Ryanair. Billigast är att hyra boende på plats, kolla annars AirBnb där man kan hyra ordentliga lgh/månad över hela världen och få kraftiga långtidsrabatter.

Läs mer om Oliva på hennes portfolio www.olivia.nu och besök hennes blogg på: http://k-beauty-europe.com/koreansk-hudvard-och-makeup

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Skriv en kommentar