Digital nomadNomadporträtt

Sofia Lindman; digital nomad & sociala medier-expert med förkärlek till Tarifa

Var är du just nu?
Just nu befinner jag mig i Budapest. Föll pladask för livets hostel i Buda och bestämde mig för att förlänga min vistelse här. Det här är precis det jag älskar med att resa som nomad! Friheten att kunna välja och göra precis som man vill.

(Shanteehouse – hett tips för dig som letar schysst men prisvärt boende i ett lugnt område).

Var var du innan?
Innan Budapest var jag hemma i Stockholm, överpepp på att få åka iväg på nomadäventyr!

Vart tänker du åka härnäst?
Nästa stop blir Kutaisi i Georgien och jag är sååå taggad! Känns spännande att åka till en lite annorlunda destination + mina Georgiska vänner har redan ”hookat” upp mig med sina vänner på plats så det blir garanterat ett äventyr. Tycker alltid det är roligare att hänga med locals och få möjlighet att upptäcka landet genom deras ögon.

Sedan drar jag vidare till Spanien, Barcelona och Tarifa en sväng. Bodde i Barcelona för ett par år sedan så det är i princip som att mellanlanda hemma. ÄLSKAR den staden!

Varför valde du att bli digital nomad?
Inget får mig att känna mig så levande som när jag reser. Det bästa jag vet är mötet mellan människor, att bli knockad med nya perspektiv och människors livshistorier. Jag har aldrig känt att jag passat in i formatet ”9-5” och har sedan några år tillbaka jobbat remote till och från. Ju mer jag vågade satsa desto mer öppnade sig världen för mig! Vill se tillbaka på mitt liv när jag är äldre och ba… vilken jävla resa!

Jag ÄLSKAR att utmana mig själv och stretcha på gränsen för vad som är möjligt och dagen jag fick upp ögonen för denna typ av livstil så var det bara att köra.

Hur försörjer du dig?
Jag jobbar med världens bästa team på Jobylon som Community manager och frilansar resten av tiden inom sociala medier.

Nu när jag är on the road så ser jag till att leva så minimalistiskt som möjligt. Är exempelvis stenhård med budgetering och att aldrig handla mer än vad jag verkligen behöver. Behöver egentligen inte så mycket mer än mig själv och min laptop och det är så befriande. Ju mindre jag äger, desto bättre mår jag!

Hur ser din vardag ut?
Jag har aldrig sett mig själv som en rutinmänniska men det är jag tydligen visst, haha! Brukar kicka igång tidig morgon fram till lunch för intensivt arbete och sedan sprider jag ut resten av timmarna under veckan, beroende på hur mina resplaner ser ut.

Känns ibland som att folk tror att jag är på evig semester när jag i själva verket aldrig slutar jobba.

Ibland letar jag upp co-working space eller mysiga caféer i närheten eller så jobbar jag från där jag är bosatt för tillfället. Har träffat en del nomader under resan så vi brukar slå ihop oss och köra jobbpass tillsammans, perfekt när man besitter olika kunskaper och kan ta hjälp av varandra!

Vad är den största utmaningen med att vara digital nomad?
Att arbeta som nomad och ständigt vara på resande fot är det bästa jag vet men vill heller inte sticka under stolen med att det också kräver en otrolig disciplin, hårt arbete och flexibilitet. Rent emotionellt kommer avsaknaden av tillhörighet ifatt mig då och då, framförallt nu när jag är i rörelse. Att bara ha sig själv att förlita sig på, speciellt dom stunder då allt skiter sig. Då brukar jag låtsas att jag har ett kamerateam med mig och att jag är med i en häftig resedokumentär haha. Varför vloggar jag inte?!

Jobbar du på några egna spännande projekt just nu?
Dokumenterar mitt äventyr för fullt på Instagram (sitter nu i skrivande stund i en mongolisk yurt som jag ska sova i inatt med 5 andra främlingar ). Vill inspirera fler unga som är nyfikna på nomadlivet till att våga ta steget!

Annars, alltså.. jag älskar mitt jobb! Är lyckligt lottad som får göra något jag tycker är svinkul och utvecklande.

Vad är din favoritplats att bo och jobba på?
Åååh! Är precis i upptäcksfasen så det finns garanterad en uppsjö av guldkorn jag inte upptäckt än!

Är dökär i Tarifa, Spanien. Var där i somras under en backpacking-resa och sekunden jag klev av bussen kände jag mig som hemma. Älskar ”viben”, människorna och vädret (såklart). Jag är också sugen på att upptäcka Rumänien, Bosnien och Bulgarien men, ett ställe i taget! 

Vad är ditt främsta tips till någon som funderar på att bli digital nomad?
Jag tror att den största delen handlar om att våga kasta sig ut och bara köra och inte ge upp när det känns omöjligt (många tenderar att ge upp när det är som svårast men det är oftast då man är som närmast ett genombrott – håll ut!). Vad jag gjorde till en början var att jag skrev ner exakt vilka kunskaper jag besitter och vilka för typ av tjänster jag skulle kunna erbjuda. Prata med människor som redan är där du vill vara och våga be om hjälp. Är det detta du vill så hittar du till slut en väg! Speciellt idag när fler och fler företag börjar öppna sig för distansarbete.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar