Resa

10 saker att göra på Polska Rivieran (Sopot & Gdansk)

I september tog jag en weekendresa till den Polska rivieran som består av Sopot, Gdansk och Gdynia. Jag bestämde mig för att bo i Sopot då jag ville ha närhet till stranden. Är du mer dragen till städer skulle jag rekommendera att bo i Gdansk. Har du däremot en vecka på Polska Rivieran varför inte dela tiden mellan Gdansk och Sopot?

På Polska Rivieran finner du många sevärdheter så som vacker natur, spa, arkitektur, strand och bad. I denna miniguide delar jag med mig utav mina bästa tips på saker att göra i Sopot och Gdansk. Under mitt besök gjorde jag även en liten video som du kan se ovan.

1. Sola på Sopot strand

Den vackra vita stranden och det varma vädret under sommartid kan vara anledning till att man kallar det för den Polska rivieran. Hyr en solstol och njut av solen med en goffry (glass med våffla och vispad grädde) i handen.

2. Sopot Pir

Behöver du en liten paus från solandet? Sopots pir är vad jag skulle kalla ett riktigt promenadstråk som byggdes för societeten på slutet av 1800-talet. Det är dessutom Europas längsta träpir. Det är även perfekt för en springtur om man känner sig hurtig på resan.

3. Ät hotellfrukost på Grand Hotel, Sopot

Istället för att slå på stort och bo på själva Grand Hotel i Sopot så bodde jag lite mer spartanskt via Airbnb. Jag gjorde dock en liten kompromiss då jag testade på Grand Hotels hotellfrukost som bjöd på både fantastisk service och en MASSA mat med utsikt över Sopots strand. Kalaset gick på 200 kr per person.

Att göra Sopot

4. Amber Sky Wheel i Gdansk

Istället för att åka en turistbuss runt i Gdansk tog jag Amber Sky Wheel och fick världens panoramautsikt över hela Gdansk. Och eftersom vi åkte minst 4 varv fick jag minst sagt valuta för pengarna. Kostar 60 kr per person.

5. Drink Aperol Spritz & ät Pierogi

Tydligen så är Aperol Spritz en grej i Sopot, vilket är en sommarfavorit för mig. Ta en after beach aperol med pierogi (polsk dumpling) på ett café.

6. Slå klackarna i taket på 3 Siostry bar

Dansa och häng med lokalbefolkningen! När jag skriver ”slå klackarna i taket” menar vi bokstavligen det. Här finner du nämligen skor som är fastklistrade i taket. Själv hade jag en kul utekväll med flashbacks från 90-tal då DJn endast spelade klassiker som Britney Spears och Ace of Base.

7. Ät en traditionell middag

Som vegetarian upplevde jag inte Polska rivieran som stället där menyerna var särskilt veggieanpassade. Dessutom kör de stenhårt på att dekorera med uppstoppade djur.

Men att gå på en traditionell restaurangen är faktiskt en rolig erfarenhet i sig med kypare i traditionella uniformer. Testa en av dessa ställen.

8. Gå på spa i Sopot

Sopot är känt för sina spa och det finns flera att välja på. Vi valde att slå på stort och gå på själva Grand Hotels Spa – det räckte helt enkelt inte med att bara gå på hotellfrukost. Priser beror helt på vad man är ute efter.

Entré till spat kostar 150 kr och då kan du bada, basta, dricka detox-te och ta det lugnt vid bubbelpoolen.

spa sopot

9. Ta en kopp kaffe och titta på folk

I gamla stan i Gdansk finns flera mysiga caféer, vi hittade Drukarina och njöt av en kaffe på deras trappa i solen varifrån vi kunde spana på folk.

10. Bästa Instagram-foto: Färgglada hus och arkitektur i Gdansk

Gdansk är en riktigt färgklick och därav en ”Instagramdröm”. Gamla stan i Gdansk påminner mig om Gamla Stan i Stockholm.

I Sopot är Instagramfotot från stranden givet men i Gdansk skulle jag satsa på ett av många färgglada hus.

polska rivieran

Fakta Sopot och Gdansk, Polen

Var ligger Polska Rivieran:
Du finner Sopot och Gdansk i norra Polen, bägge städerna ligger vid Östersjön.

Flygtid från Sverige till Sopot:
Från Arlanda tar det 1 timme och 15 minuter. Billigast och bäst resor går oftast att hitta via Momondo.

Klimat Sopot:
Bästa tiden att åka är under vår, sommar och tidig höst. Lokalbefolkningen säger att September är bästa tiden att besöka då temperaturen ligger på 20 grader.

Sopot Priser:
Det är billigare än Sverige men fortfarande inte jättebilligt.

Valuta Polen:
I Polen använder man sig utav Zloty, många platser accepterar kort.

Visum till Polen:
Som svensk medborgare behöver du inget visum till Polen.

Yasmine Åkermark

Skribent Yasmine Åkermark

Fler artiklar av Yasmine Åkermark

Skriv en kommentar