Digital nomadResa

Flyg mer sällan – stanna borta längre!

Vy över en flygplansvinge i solen

Vare sig man är turist, backpacker eller lever som digital nomad ger resandet stora avtryck på såväl klimat som lokalekonomi – både positiva och negativa avtryck. Att resa hållbart innebär att aktivt göra val som ger mer positiva avtryck än negativa – hela vägen. Ett av de effektivaste sätten att resa mer hållbart med flyg är att byta ut helg- och veckoresorna mot längre resor som görs mer sällan.

Flyg släpper ut drygt två procent av världens samlade koldioxidutsläpp

Flyget släpper ut drygt två procent av världens samlade koldioxidutsläpp – vilket i sin tur står för fyra procent av den totala uppvärmningen, på grund av den så kallade höghöjdseffekten. Den tunna luften på hög höjd gör växthusgaserna mer potenta. Två till fyra procent kanske inte låter så farligt. Men om du räknar på hur stora utsläpp du själv orsakar och inkluderar en flygresa eller två, blir det tydligt att det är ett av de viktigaste valen du själv kan göra för att dra ner på utsläppen.

⚠️ Den hållbara nivån för totala koldioxidutsläpp per person och år (inklusive, bostad, mat och resor med mera) – förutsatt att vi ska klara Parismålet – ligger i intervallet 700 kg-1,5 ton.

Några exempel:

  • En flygresa tur och retur mellan Thailand och Sverige för en person motsvarar cirka 2,2 ton koldioxidekvivalenter (alltså olika växthusgaser).
  • En resa mellan Sverige och ett Sydeuropeiskt land 450 kg. Samma resa per tåg 160 kg.

👉 Det finns mängder av digitala verktyg där du kan testa dina klimatavtryck, till exempel Klimatkontot.se

Vad man kan göra om man måste flyga

Vissa resor är svåra att göra på andra sätt än med flyg. Måste du flyga finns det det en del att tänka på och några val du kan göra därefter.

  • De största faktiska utsläppen vid start och landning (trots höghöjdseffekten), så klokt är att försöka välja direktflyg. För de riktigt långa flygningarna är å andra sidan utsläppen höga också på grund av vikten av bränslet som behöver fraktas med på resan. Därutöver flyger man också längre tid på hög höjd.
  • Det är alltid bättre ur klimathänseende att ett flygplan är fullsatt än att det flyger halvtomt.
  • Moderna flygplan tenderar att vara betydligt mycket bränslesnålare än gamla.

Vilket flygbolag ska man välja?

Den tyska sajten Atmosfair jämför och listar olika flygbolag utifrån hur effektivt de jobbar för att minska utsläppen, för att resenärer själva ska kunna välja det klimatsmartare alternativet (en senaste listan är från 2018).

Schyst resande logotyp mot gul bakgrund

Vi har upplåtit hela den här sidan till nätverket Schyst resande för att lyfta deras arbete och framförallt frågan om hållbart resande på agendan. Schyst resande jobbar för ett hållbart resande, som tar hänsyn till människor, miljö och klimat och bidrar till en positiv utveckling på resmålet.

Schyst resande har samlat tips, berättelser och inspiration för att hjälpa dig att göra hållbarare val. Du kan även ladda ner Schyst resandes guide och bidra med konkreta tips (reskoll.se) på hur vi reser mer hållbart. De arrangerar också utbildningar inom hållbar turism.

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar