Resa

Göteborg utsedd till världens mest hållbara stad 2021

Guideboksförlaget Lonely Planet publicerar årligen listan Best in Travel där de i år har valt att uppmärksamma destinationer som främjar hållbarhet, mångfald och gemenskap. I år är vinnaren av kategorin Best Sustainable City Stay 2021 ingen mindre än västkustpärlan Göteborg.

Många delaktiga i hållbarhetsarbetet

Göteborg har de senaste fyra åren har blivit utsedd till världens mest hållbara destination av GDSI (Global Destination Sustainability Index) och är idag tillsammans med Malaga även utnämnd till European Capital of Smart Tourism. Peter Grönberg, VD vid Göteborg & Co, menar på att många delar av staden i flera år har jobbat hårt för att göra destinationen mer hållbar, och tycker att det är roligt att Göteborg blir uppmärksammat av Lonely Planet. Även företagets hållbarhetsstrateg Katarina Torstensson är stolt över utmärkelsen:

“Många modiga, envisa och framsynta människor och organisationer bidrar till, och delar visionen om en hållbar utveckling – något som satt prägel på atmosfären i staden och näringslivet.”

 

Lonely Planet lyfter hållbar turism

Det är till stor del pga Covid-19 och förändrade förutsättningar för många länders besöksnäring som Lonely Planet valt att rikta årets kategorier mot hållbar turism. I sin motivering för utnämnelsen skriver de följande:

“Göteborg har varit högst rankat i Global Destinations Sustainability Index sedan 2016 och stadens progressiva, mätbara lösningar för hållbarhet imponerade vår expertpanel. Med det regionala klimatmålet att bli fossilfritt till 2030 var Göteborg den första staden i världen att införa gröna obligationer för att driva fram investeringar i klimatgynnande lösningar. 97% av kollektivtrafiken går på förnybart drivmedel, 95% av hotellen är ekocertifierade, centrala Göteborg är en miljözon och flygplatsen är ackrediterad enligt den högsta nivån i programmet Airport Carbon Accreditation”.

Klimatberäkna ditt Göteborgsbesök

Du som planerar en resa till Göteborg kan nu klimatberäkna din vistelse. Göteborg & Co. har varit med och tagit fram klimatsmartsemester.se där man knappar in information om färdmedel och boende för att räkna ut ungefärlig klimatpåverkan. På hemsidan finns även tips på andra semesterdestinationer som är snälla mot miljön.

Se alla vinnare på Best in Travel 2021

 

Ronja Missler

Skribent Ronja Missler

Fler artiklar av Ronja Missler

Skriv en kommentar