Resa

Reseguide: Beluga och Formel 1 i Baku, Azerbaijan

I april besökte vi Baku, Azerbaijans huvudstad som också kallas för vindarnas stad eller Kaspiska havets Paris. Staden har under de senaste åren genomgått stora förändringar i form av modernisering, stora nya byggnader och ett ökat antal besökare från hela världen. Baku blev mer välkänt i Sverige när staden var värd för Eurovision samma år som Loreen vann. Det är också en värdstad för Formel 1, vilket var anledning till att vi valde att besöka Baku nu i april.

Azerbaijan har tusenårig historia, och det finns spår från människor i regionen redan från stenåldern. Staden har historiskt ockuperats i omgångar av bl.a Persien, Ryssland och Turkiet, och blev senast självständigt från Sovjetunion år 1990. Mot slutet av 1800-talet skedde en oljeboom i staden som hade stor betydelse för regionen. I dagens Baku från både Persien, Ryssland och Turkiet, vilket syns på både arkitekturen och maten.

Tips för den som ska till Baku är att spana in sajten likealocalguide.com och boka in en guidad tur med någon från staden. Själva träffade vi Nijat som var till enorm hjälp när det kom till att få en introduktion till landet och staden, och som även assisterade oss genom att svara på frågor om smått och stort via Whatsapp under hela vår resa.

Några av de platser vi besöker i filmen ovan:

  • Gamla stan – tappa bort dig bland smala gränder, butiker och barer
  • Taza Market – matmarknad med möjlighet att köpa kryddor, kaviar, te, torkad frukt och kökstillbehör
  • Flame towers – de tre höga byggnaderna som också lyser upp i olika färger om nätterna
  • Maiden tower – en av de kändaste byggnaderna i Baku, ett medeltida torn i gamla stan
  • Fountain square – ett område i down-town Baku med mycket restauranger och butiker
  • Sjöpromenaden – längst med vattnet finns ett långt promenadstråk med uteserveringar, bänkar och gräsmattor
  • Frukost på Sehrli Təndir – Azerbaijanskt nygräddat bröd direkt från ugn med massa tillbehör
  • Utsiktsplats – intill mattmuseet finns trappor som leder upp till en fantastisk utsiktsplats från vilken man kan se staden från ovan. Det går även att åka bergsbana upp (stäng på måndagar)

Flame towers i BakuFakta Baku, Azerbaijan

Var ligger Baku? Baku är huvudstaden i Azerbaijan, ett land som ligger precis väster om Kaspiska havet, i området som kallas Eurasia – precis emellan Europa och Asien. Till grannländerna hör Armenien och Georgien, Iran till söder och Ryssland till norr.

Flygtid och priser från Sverige till Baku Från Arlanda tar det ca 8 timmar till Baku med mellanlandning i t.ex Istanbul (om du flyger med Turkish Airlnes). Biljettpriser varierar men Momondo brukar kunna hitta bra priser.

Klimat Baku Azerbaijan har mildare klimat än Sverige under vintern och heta somrar. Baku kallas för vindarnas stad och det kan blåsa mycket året om. Bästa tiden att åka är vår eller höst. Om man åker på sommaren finns resort bara strax utanför Baku där man kan bo direkt på stranden. Om man besöker staden på vintern finns skidbackar att besöka bara en biltur bort.

Valuta Baku I Azerbaijan använder man New Azerbaijan Manat NAM. Det är bra att ha med sig kontanter, även om de flesta restauranger och butiker också tar kort.

Visum till Azerbaijan Som svenska medborgare rekommenderas du att ansöka om visum innan avresa till Azerbaijan. Detta går att göra online. Det går även att ansöka om visum på plats. För aktuell information, besök swedenabroad.se.

Bakgrundsmusiken i videon kommer ifrån Jukedeck – skapa din egen musik på jukedeck.com.

Emelie Fågelstedt

Skribent Emelie Fågelstedt

Fler artiklar av Emelie Fågelstedt

Join the discussion En kommentar

Skriv en kommentar