Digital nomadResa

Workation i Fryksås – en unik fäbodmiljö i Dalarna

Fryksås sommartid med omålade fäbodstugor och utsikt över Orsasjön.

sponsrat inlägg

Det finns många härliga miljöer att jobba ifrån, men en fäbodstuga hör nog inte till de vanligare (fäbod var en typ av enklare by dit man förr i tiden flyttade med sina djur på sommaren). I Fryksås, en vacker fäbod med anor från 1500-talet, strax utanför Orsa i Dalarna, träffar vi Staffan Gullander som för en tid sedan tog över Finngården fäbodar i Fryksås.

– Traditionellt sett saknar fäbodstugor el och rinnande vatten, vilket kan vara mysigt ibland såklart, men det är ju inte alltid så praktiskt. Därför valde jag att modernisera mina 13 stugor och i alla finns nu wifi, kompletta kök och badrum med toalett och dusch. Samt en gemensam vedeldad bastu, berättar Staffan.

Stugorna går att hyra året runt, från två nätter till längre tid och alla ligger högt upp på Fryksås fäbod med fantastisk utsikt över Orsasjön. Trots att stugorna nu är moderniserade så har Staffan varit noga med att bevara känslan i de gamla husen. Han har lagt mycket av sin tid på att göra fäbodstugorna så mysiga och traditionsenliga som möjligt.

Interiören från en av fäbodstugorna i Fryksås.

Mysig inredning med auktionsfynd från trakten.

– Vi sparade så mycket originaldetaljer vi kunde under renoveringen och alla stugor är klassiskt inredda med vackra auktionsfynd härifrån trakten, berättar han.

Det är en rogivande miljö i Fryksås och man känner tydligt historiens vingslag när man är här. Således en ideal plats för en kortare workation – eller för dig som vill bo och jobba under en längre tid. Fäbodstugorna finns i olika storlekar och går bra att hyra året runt.

– Säger man bara till i förväg så får man gärna ta med sig sin hund eller katt också, berättar Staffan.

Fryksås fäbod är känt för sin förtrollande utsikt över Orsasjön, den vackra naturskogen, fisket, de fina vandrings- och cykellederna (Siljansleden) och ett par riktigt bra restauranger (en av dem med sk fäbodrelax), som båda ligger precis intill stugknuten.

Fryksås fäbod är en av de vackraste platserna i Dalarna.

Fryksås fäbod är en av de vackraste platserna i Dalarna.

– Det finns gott om aktiviteter här kring fäboden året runt, berättar Staffan. Men vill man utforska ännu mer så är dessa några av mina personliga favoriter i närområdet:

  • Zorngården i Mora: makarna Zorns hem, otroligt vackert och välbevarat. Samt intilliggande Zornmuseum. Ca 30km bort.
  • Hansjö mejeri med gårdsbutik i Orsa samt Hansjö lanthandel med café. Ca 13 km.
  • Alpin skidåkning, klätterpark eller en hundspannstur i Orsa Grönklitt. Ca 3 km.
  • Vasaloppsspåren.
  • Dalhalla, troligen en av de vackraste arenorna som finns för konserter, i ett gammalt kalkbrott i Rättvik. Ca 50 km.

Dalarna är ett populärt besöksmål och det finns naturligtvis mycket mer att upptäcka. Vill man ha hjälp att sätta ihop något särskilt så hjälper gärna Staffan, eller hans son David till. Det går även bra att långtidshyra en stuga om man önskar.

Ta sig dit: Smidiga kommunikationer med buss från Orsa, alternativt från Mora dit du enkelt tar dig med tåg eller flyg. Vill du åka bil så går det bra att köra hela vägen fram till fäboden. Parkering finns precis intill.

👉 Läs mer och boka din workation på www.finngardenfryksas.com
👉 Följ med på Instagram: @finngardens_fabodar
👉 Följ med på Facebook: Fryksås Finngårdens Fäbodar

 

sponsrat inlägg

Christoffer Persson

Skribent Christoffer Persson

Fler artiklar av Christoffer Persson

Skriv en kommentar